Hoeveel schimmel zit er in een matras? Hoe ontdek je dat en verwijder je het eenvoudig

door Natasja

12 Oktober 2023

Hoeveel schimmel zit er in een matras? Hoe ontdek je dat en verwijder je het eenvoudig
Advertisement

Schimmel is een organisme dat in staat is om alle oppervlakken te bedekken met zijn sponsachtige mycelia en zich voortplant door middel van sporen. Schimmel komt meestal voor op bedorven voedingsmiddelen, hoewel het in sommige gevallen wordt gekweekt voor de productie van bepaalde kaassoorten, maar ook voor sommige soorten antibiotica.

Naast voedingsmiddelen komen schimmels ook voor op alle oppervlakken in huis, zoals hout, muren en stoffen, vooral in oude huizen en in bijzonder vochtige ruimtes. Als schimmels niet in de kiem worden gesmoord, kunnen ze verschillende irritaties veroorzaken, vooral aan de luchtwegen, en daarom is het raadzaam om ze te verwijderen zodra de eerste sporen worden aangetroffen.

Omdat schimmel zeer invasief is, is het niet gemakkelijk om er vanaf te komen, vooral als je het niet kunt zien. Een voorbeeld hiervan is de matras, die onderhevig kan zijn aan schimmelgroei zonder dat we ons hiervan bewust zijn. Er zijn echter tekenen waar we op kunnen letten om het op tijd te herkennen en gemakkelijk te verwijderen voordat we de matras moeten vervangen.

Laten we samen uitzoeken hoe je verborgen schimmel in de matras kunt vinden en hoe je het kunt verwijderen.

Advertisement

Schimmel in de matras: hoe het vroeg te herkennen en te voorkomen

Schimmel in de matras: hoe het vroeg te herkennen en te voorkomen

D4nte21/Reddit

Schimmel in de matras is een probleem dat de meeste mensen negeren, ondanks het feit dat het gevaarlijk is voor ons welzijn. Meestal presenteert het zich als witachtige, roze of zwarte pluizige vlekken, maar voordat het dit stadium bereikt, doorloopt het verschillende stadia waarin we ons niet volledig bewust zijn van de aanwezigheid van dit probleem. Enkele vroege tekenen van de aanwezigheid van schimmel op een matras zijn

  • onaangename geur;
  • insecten en parasieten die door de matras worden aangetrokken;
  • onverklaarbare, veelkleurige vlekken;
  • aanwezigheid van schimmel in andere delen van de slaapkamer.

Inspecteer de matras daarom visueel op vlekken en ongedierte, ruik vervolgens aan de matras voor een penetrante geur en controleer ten slotte alle ruimtes rond je bed op sporen van schimmel op meubels en muren.

Schimmel groeit snel in donkere en vochtige omgevingen en als de slaapkamer deze kenmerken heeft, zal het helaas erg moeilijk zijn om schimmel te voorkomen. Je kunt nog steeds goede resultaten bereiken als je de kamer regelmatig ventileert, je matras indien mogelijk bedekt met een antibacteriële matrashoes en je kamer uitrust met een luchtontvochtiger.

Advertisement

Hoe schimmel van een matras verwijderen

Hoe schimmel van een matras verwijderen

DevotedSlave2310/Reddit

Als er al schimmel op de matras is verschenen, maar alleen aan de oppervlakte, kun je deze op een aantal manieren effectief verwijderen, mits je snel handelt. Reinig de matras op een zonnige dag, zodat de matras binnen een paar uur volledig kan drogen.

  • Waterstofperoxide: een van de meest gebruikte middelen tegen schimmel, waterstofperoxide blijkt zeer effectief te zijn in het verwijderen van schimmel van de matras. Controleer het etiket van je matras voordat je actie onderneemt, als het aanraadt om de matras niet te bleken zul je een ander middel moeten kiezen. Zo niet, stofzuig dan eerst de matras van beide kanten. Maak dan een oplossing van 3 delen warm water en 1 deel waterstofperoxide, die je rechtstreeks op de schimmelvlekken spuit en schrob met een nylon borstel. Spuit een kleine hoeveelheid van het mengsel over het hele oppervlak van de matras en laat het drogen in de zon. Herhaal de handeling een tweede keer om alle sporen van sporen en bacteriën te verwijderen en laat het geheel in de zon drogen.
  • Gedenatureerde alcohol: een ander product dat zeer effectief is in het verwijderen van schimmel is gedenatureerde alcohol, dat in gelijke delen gemengd moet worden met heet water. Nadat je de matras zorgvuldig van beide kanten hebt gestofzuigd, doop een doek in de oplossing van water en alcohol, wring hem goed uit en wrijf met ronddraaiende bewegingen over de vlek. Spoel af met een vochtige en goed uitgewrongen doek en spray vervolgens met een ontsmettingsmiddel voor bekleding. Laat volledig drogen in de zon.

In het geval van hardnekkige schimmel kun je commerciële reinigingsmiddelen proberen of je tot professionals wenden, die de matras weer zo goed als nieuw zullen maken.

Advertisement