Maak de branders van het fornuis effectief schoon met natuurlijke methoden

door Natasja

17 Oktober 2023

Maak de branders van het fornuis effectief schoon met natuurlijke methoden
Advertisement

De kookplaat kan gemakkelijk vervuild raken met resten van de maaltijden die we bereiden, zelfs als we hem maar een paar keer per week gebruiken. Vetafzettingen en aangebrand voedsel kunnen eenvoudig vast komen te zitten op de kookplaat en worden soms erg moeilijk te verwijderen, en dan nemen we vaak onze toevlucht tot dure en agressieve chemische schoonmaakmiddelen die mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid en voor het oppervlak van de kookplaat zonder tegelijkertijd voldoende effectief te zijn.

Branders in het bijzonder kunnen het moeilijkste deel van de kookplaat zijn om schoon te maken, en de onregelmatigheid waarmee we ze meestal grondig reinigen maakt de situatie alleen maar erger. Door de branders in topconditie te houden, verleng je echter ook de integriteit en efficiëntie van de kookplaat. Dus hoe maak je ze effectief en grondig schoon?

Hier zijn 2 handige natuurlijke middeltjes waarmee de branders in een mum van tijd weer zo goed als nieuw zijn.

Advertisement

Witte azijn om branders schoon te maken in een paar stappen

Witte azijn om branders schoon te maken in een paar stappen

Creativo

Het eerste middel dat we aanraden is heel eenvoudig en bestaat uit slechts één ingrediënt: witte azijn.

Het eerste wat je moet doen is alle etensresten van de branders verwijderen met behulp van een wattenstaafje of een klein stukje karton.

Spuit vervolgens een oplossing van gelijke delen water en witte azijn op de kookplaat, vooral op de branders, en laat dit 15 minuten intrekken voordat je het afveegt met een microvezeldoek. De zuurgraad van de azijn zal effectief alle vet en verbrande korsten oplossen, waardoor je de kookplaat gemakkelijker kunt schoonmaken.

Voor verwijderbare onderdelen kun je een sopje maken met water en witte azijn, waarin je ze 30 minuten kunt laten zitten voordat je ze grondig afspoelt en afdroogt met een schone, droge microvezeldoek.

Advertisement

Waterstofperoxide en baking soda om branders te reinigen

Waterstofperoxide en baking soda om branders te reinigen

Creativo

Een tweede zeer effectief middel is het gebruik van baking soda en waterstofperoxide, twee middelen die erg populair zijn als vlekkenverwijderaar en geurverdrijver en daarom ook erg handig zijn voor kookplaten.

Je kunt de branders van de kookplaat heel snel en gemakkelijk schoonmaken als je de hele kookplaat bestrooit met baking soda en vervolgens doordrenkt met waterstofperoxide. Wacht tot de resulterende bruisreactie volledig is uitgewerkt voordat je het oppervlak grondig afveegt met een microvezeldoek. De kookplaat zal weer zo goed als nieuw zijn.

Welk middel je ook kiest, neem enkele belangrijke voorzorgsmaatregelen voordat je gaat schoonmaken: draai de gaskraan dicht voordat je begint en geef de voorkeur aan microvezeldoeken boven agressievere oplossingen zoals schuursponzen of metalen schuursponsjes.

Klaar om de branders weer zo goed als nieuw te maken?

Advertisement