Het huis schoonmaken met azijn: hoe en waar te gebruiken om fouten te voorkomen

door Natasja

02 November 2023

Het huis schoonmaken met azijn: hoe en waar te gebruiken om fouten te voorkomen
Advertisement

Hoe vaak raden we het gebruik van azijn bij het schoonmaken van het huis niet aan: het is onmiskenbaar een product dat altijd de moeite waard is om in de voorraadkast of onder de gootsteen in de keuken of onder de wastafel in de badkamer te bewaren, klaar om vlekken te verwijderen, schimmel te bestrijden en nog veel meer. Het is zeer goedkoop en helpt ons bij duizend huishoudelijke klusjes, soms ter vervanging van duurdere specifieke producten.

Maar hoe kun je azijn het beste gebruiken? Wanneer moet je het niet gebruiken? Welke voorzorgsmaatregelen kun je het beste nemen als je het gebruikt? Hier zijn een paar tips om te onthouden.

Advertisement

Hoe maakt azijn vuil schoon? Waar kun je het beter NIET gebruiken?

Hoe maakt azijn vuil schoon? Waar kun je het beter NIET gebruiken?

Creativo

In azijn, meestal witte wijnazijn of gedistilleerde azijn, zit 5% azijnzuur: dit is wat in staat is om vuil op te lossen, ook olieachtig vuil, patina's van verschillende soorten, en werkt tegen bacteriën. Dit kan echter bepaalde oppervlakken beschadigen, zoals:

  • natuursteen
  • gewaxt hout
  • smeedijzer
  • aluminium

Daarom moet je altijd aandacht besteden aan de materialen waarvan de voorwerpen die je wilt schoonmaken zijn gemaakt, en als sommige daarvan de hierboven genoemde zijn, is het beter om zachtere methoden te gebruiken, of specifieke producten om vuil van welke aard dan ook te verwijderen.

Advertisement

Azijn heeft contacttijd nodig om goed schoon te maken

Azijn heeft contacttijd nodig om goed schoon te maken

Creativo

Om azijn zijn eigenschappen te laten ontvouwen, moet het een bepaalde tijd in contact blijven met het materiaal, meestal ongeveer 30 minuten. Dit is ook het geval als het mengsel dat je gebruikt om schoon te maken bestaat uit het verdunnen van de azijn, in plaats van het puur te gebruiken. Dit betekent dat voorwerpen die je laat weken, of (ook) met azijn geïmpregneerde doeken of andere hulpmiddelen die je op oppervlakken laat, daar een half uur moeten blijven liggen.

Na de noodzakelijke contacttijd spoel je af met water en een druppel zeep waar mogelijk, of ook alleen water. In ieder geval mogen er geen azijnresten achterblijven, die zelfs 'veilige' materialen op de lange termijn kunnen beschadigen.

Om onaangename verrassingen te voorkomen, moet je azijn als schoonmaakmiddel altijd eerst testen op een klein, verborgen deel voordat je het op grote schaal gaat gebruiken.

Is azijn ook een ontsmettingsmiddel?

Is azijn ook een ontsmettingsmiddel?

rawpixel.com

Vaak heeft men het over de desinfecterende werking van azijn: het is niet verkeerd om dit aan azijn toe te schrijven, maar je moet niet vergeten dat het maar tot op zekere hoogte werkt. Als er dus een opvallende desinfecterende werking nodig is, werken commerciële sprays voor verschillende oppervlakken beter, of bleekmiddel, dat, vergeet niet, sterk moet worden verdund, niet meer dan 4 eetlepels bleekmiddel voor elke liter water, dat goed moet worden afgespoeld en aan de lucht moet drogen.

Met azijn kun je echter veel oppervlakken regelmatig schoonmaken voor een uitstekend routineonderhoud, en het moet over het algemeen in gelijke delen met water worden verdund: zo kun je glas, muren, keukenkastjes, vloeren, fornuizen, gootstenen en nog veel meer schoonmaken.

Extra toepassingen van azijn om in huis te proberen

  • Tegen vieze vuilnisbakgeuren: naast wassen met een spray van gelijke delen water en azijn, kun je hardnekkige vieze geurtjes verwijderen door een oude lap in azijn te drenken, deze licht uit te wringen en een half uur met gesloten deksel op de bodem van de vuilnisbak te laten liggen. Daarna afspoelen met een natte doek et voilà!
  • Voor kleine verstoppingen in de afvoer: giet een half glas baking soda en een heel glas azijn in de verstopte afvoer, wacht 10 minuten en giet er dan heet water over. Kleine verstoppingen verdwijnen al zo!
  • Om koekenpannen te ontvetten: giet gelijke delen water en azijn in de vuile pan, verwarm de pan vervolgens een paar minuten op het fornuis, zet het vuur uit en laat een half uur staan. Het vuil gaat eraf en ook de kookluchtjes verdwijnen!

Waar gebruik jij het liefst azijn voor bij huishoudelijke klusjes?

Advertisement