Vaatwastabletten zijn zeer veelzijdig! 15 alternatieve toepassingen in huis en daar buiten

door Natasja

16 Oktober 2023

Vaatwastabletten zijn zeer veelzijdig! 15 alternatieve toepassingen in huis en daar buiten
Advertisement

Vaatwastabletten zijn ontworpen om de meest hardnekkige vlekken van vettig of aangebrand voedsel en kalkaanslag van serviesgoed en bestek te verwijderen. Ze blijken een onuitputtelijke bron van oplossingen te zijn, niet alleen in een van de meest geliefde en gebruikte huishoudelijke apparaten van tegenwoordig, maar ook op onverwachte plaatsen in huis en de buitenruimte.

Het is zelfs zo dat de chemische samenstelling van vaatwastabletten ze perfect maakt voor het reinigen van het hele huis, dat je ze snel gaat kopen, zelfs als je geen vaatwasser hebt of als je de voorkeur geeft aan vloeibare of gelversies voor het reinigen van de vaat.

Omdat ze zo effectief zijn, moet je echter niet vergeten om voorzorgsmaatregelen te nemen als je ze gebruikt als algemene huishoudelijke schoonmaakmiddelen, omdat de chemische verbindingen die erin zitten schadelijk kunnen zijn voor de huid of oppervlakken. Gebruik dus de juiste bescherming van rubberen handschoenen als je je huis schoonmaakt met vaatwastabletten en zorg er altijd voor dat ze onschadelijk zijn voor oppervlakken door ze eerst te testen op een klein, onopvallend oppervlak.

Laten we samen de 15 ongelooflijke alternatieve toepassingen van vaatwastabletten in huis en buitenshuis ontdekken.

Advertisement

1. In de oven

1. In de oven

cameron1978uk/Reddit

Ken je die vervelende vettige, aangebrande etensresten in de verschillende onderdelen van de oven? Dankzij vaatwastabletten kun je ze gemakkelijk en snel verwijderen. Verkruimel een vaatwastablet in een sprayfles met heet water, meng goed zodat het volledig oplost en breng het aan. De oven is weer zo goed als nieuw.

Advertisement

2. Kleine en grote apparaten in de keuken

2. Kleine en grote apparaten in de keuken

LeahGlam/Reddit

Niet alleen de oven, maar ook de koelkast en de espressomachine kunnen effectief worden gereinigd met vaatwastabletten. In het eerste geval kun je de tablet oplossen in water zoals hierboven aangegeven; in het tweede geval kun je de tablet samen met water gewoon in de boiler van de koffiemachine doen en een reinigingscyclus starten zoals je met een normale ontkalker zou doen.

3. Spoelbakken

3. Spoelbakken

Booty-Slayer/Reddit

Of ze nu gewoon vies zijn, onaangename geurtjes verspreiden of helemaal verstopt zijn, alle gootstenen kunnen weer zo goed als nieuw worden dankzij vaatwastabletten. Gebruik het tablet als een spons direct op de gootsteen en laat er lauw water overheen lopen als je hardnekkige vlekken wilt verwijderen, of verkruimel het door de afvoer gevolgd door een pan kokend water als onaangename geuren en verstoppingen het probleem zijn.

4. Badkamer

4. Badkamer

PeePeePooPooMan42/Reddit

Stop een vaatwastablet in het toilet en wacht tot het is opgelost. Het wordt weer schoon en glanzend.

5. Stoffen

5. Stoffen

bendlowreachhigh/Reddit

Of het nu gaat om vlekken van koffie of rode wijn op banken en tapijten of om bevlekte kleding en tafelkleden, vaatwastabletten kunnen je helpen. Op banken en tapijten kun je ze gewoon aanbrengen met een sprafles waarin je ze in water hebt opgelost, terwijl kleding en tafelkleden voorbehandeld kunnen worden door ze te laten weken in water en een vaatwastablet.

Advertisement

6. Tegelvoegen

6. Tegelvoegen

vaudekille/Reddit

Tegelvoegen behoren tot de moeilijkste dingen om schoon te maken in huis, zowel omdat je er met de hulpmiddelen moeilijk bij kunt als omdat vuil zich er zo hardnekkig aan kan hechten. Je kunt een dikke pasta opbrengen van vaatwastablet en een beetje water en dit 20 minuten op het oppervlak laten zitten om het vuil zacht te maken, waarna je het afspoelt met lauw water.

7. Wasmachine

7. Wasmachine

Pixabay

Doe een vaatwastablet rechtstreeks in de trommel van de wasmachine en start een lege wasbeurt op hoge temperatuur om kalk en vuil effectief uit het apparaat te verwijderen.

Advertisement

8. Zilveren sieraden en bestek

8. Zilveren sieraden en bestek

planetariumfog/Reddit

Zilver kan moeilijk schoon te maken zijn, vooral als het geoxideerd is. Laat je zilveren bestek of sieraden minstens een uur weken in een oplossing van water en een vaatwastablet, dan is het veel makkelijker om het te poetsen.

9. Vuilnisbakken

9. Vuilnisbakken

Reddit

Vuilnisbakken lopen een groot risico om vuil te worden, maar met een paar zorgzame maatregelen kun je ze gemakkelijk schoon houden. Maak ze bij elke seizoenswisseling grondig schoon door ze met water te vullen en er een vaatwastablet in te laten weken.

Advertisement

10. Thee- en koffievlekken

10. Thee- en koffievlekken

blizeH/Reddit

Door het gebruik kunnen kopjes en glazen bevlekt raken met thee en koffie en het kan moeilijk zijn om ze weer schoon te krijgen. Probeer ze minstens een uur te laten weken in een kom met lauw water en een vaatwastablet. Eindelijk krijg je ze weer schoon.

11. Kattenbakken

11. Kattenbakken

MorddSith187/Reddit

Huisdieren worden door velen als kinderen beschouwd, maar toch is het niet altijd gemakkelijk om hun kattenbak schoon te maken. Bij bijzonder moeilijk te verwijderen korsten vul de kattenbak met lauw water en los je er een vaatwastablet in op. Ze zijn dan weer zo goed als nieuw.

Advertisement

12. Douchekop

12. Douchekop

MiracleSuns/Reddit

Zelfs de douchekop kan gemakkelijk van kalk worden ontdaan met een vaatwastablet: los het op in water en dompel de douchekop erin.

13. Olievlekken

13. Olievlekken

stellarcellerdweller/Reddit

De motoren van auto's, vooral als ze oud zijn, kunnen gemakkelijk olie lekken, die zich afzet op de stoep van de opritten en soms onuitwisbare vlekken achterlaat. Heb je al van alles geprobeerd en weet je niet wat je moet proberen om ze te verwijderen?

Probeer een vaatwastablet in een emmer water te verkruimelen, breng het aan op het schoon te maken oppervlak en schrob met een borstel.

Advertisement

14. Kunststof tuinmeubelen

14. Kunststof tuinmeubelen

Detroitaa/Reddit

Tuinmeubelen worden altijd blootgesteld aan weersinvloeden en krijgen daarom gemakkelijk vlekken en kringen die het uiterlijk ervan onvermijdelijk verpesten. Los een vaatwastablet op in lauw water, spuit het op het meubel en laat het 20 minuten inwerken voordat je het afveegt met een spons.

Kende je deze alternatieve toepassingen van vaatwastabletten al?

Advertisement