Dubbel glas van de oven vuil? Hier lees je hoe je het eenvoudig kunt schoonmaken zonder alles te demonteren

Janine image
door Janine

07 Oktober 2023

Dubbel glas van de oven vuil? Hier lees je hoe je het eenvoudig kunt schoonmaken zonder alles te demonteren
Advertisement

Wanneer we de oven gebruiken om onze gerechten te bereiden, is het normaal dat deze gemakkelijk vuil wordt door de smaakmakers die op de wanden spatten en korsten vormen. Het schoonmaken ervan is niet eenvoudig, er zijn veel producten op de markt, maar soms lijkt het onmogelijk om het weer te laten glanzen. Wat voor ons meestal de meeste problemen oplevert, is het schoonmaken van de ruiten. We hebben het niet alleen over het gedeelte binnen en buiten de oven, maar over de ruimte tussen de twee ruiten waaruit de ovendeur bestaat.

Om ze schoon te maken demonteer je meestal alles en verdeel je de twee delen, maar de vraag is: is dit mogelijk zonder de deur en ook het dubbele glas te demonteren?

Advertisement

Zo maak je het glas van de oven schoon

Zo maak je het glas van de oven schoon

Creativo

Het reinigen van de oven is een doorgaans veeleisende en langdurige klus. Dit regelmatig doen kan echter nuttig zijn om te voorkomen dat het vuil zich steeds verder ophoopt en dat het veel meer werk kost om het te verwijderen.

Allereerst is het raadzaam om de binnenkant van de oven schoon te maken met zuiveringszout opgelost in water, afwasmiddel of gewone wijnazijn. Hetzelfde kan worden gedaan met het externe gedeelte, wanneer de ovendeur gesloten is. Laten we de procedure eens bekijken.

We nemen een kom water die niet te vol is en gieten er twee eetlepels zuiveringszout in. Het verkregen papje wordt op het glasoppervlak aangebracht en moet ongeveer 15 minuten laten intrekken. Daarna kunnen we het mengsel met een vochtige doek verwijderen en het glas grondig reinigen. Als je merkt dat er nog wat vetvlekken achterblijven, kun je wijnazijn gebruiken in plaats van water, of afnemen met een doek gedrenkt in water en een paar druppels afwasmiddel.

Zo wordt zowel de binnen- als de buitenkant van de deur schoon, maar hoe zit het met het gedeelte tussen de twee ruiten?

Advertisement

Reiniging van het dubbele glas zonder dat je de deur hoeft te demonteren

Reiniging van het dubbele glas zonder dat je de deur hoeft te demonteren

Creativo

Om de ruimte tussen het dubbele glas schoon te maken, ga je meestal te werk door de ovendeur te demonteren, de schroeven los te draaien die de twee glazen bij elkaar houden, ze los te maken en ze afzonderlijk te poetsen. Al deze stappen kunnen echter worden vermeden door onszelf uit te rusten met gereedschap (een liniaal of een vrij lange keukenspatel) waarmee we gemakkelijk een spons in de spleet kunnen steken.

De werkwijze is eenvoudig: zodra we het geschikte keukengerei hebben gevonden die lang en dun genoeg is om in de spleet te passen, wikkelen we hem in een doek. Maak een mengsel van water en zuiveringszout klaar of, nog beter, week de doek in water en een paar druppels afwasmiddel. We steken het keukengerei voorzichtig tussen de twee ovenruiten en maken indien mogelijk met cirkelvormige bewegingen schoon. Zodra dit is gebeurd, maken we een tweede keer schoon met een doekje om eventuele resten te verwijderen en vervolgens met een droge doek om overtollig vocht te verwijderen.

Je oven is nog nooit zo schoon geweest, nietwaar?

Advertisement