Altijd lekker ruikende vloeren en oppervlakken: dit krijg je voor elkaar met slechts een paar stappen en zonder kosten

door Natasja

19 September 2023

Altijd lekker ruikende vloeren en oppervlakken: dit krijg je voor elkaar met slechts een paar stappen en zonder kosten
Advertisement

Het kost tijd en moeite om een huis af te stoffen, te vegen en schoon te maken, en we willen dat aan het einde van zoveel werk de resultaten waarneembaar zijn, tot aan de schone geur die ons voor zoveel moeite beloont. Het is natuurlijk contraproductief om het huis te parfumeren en te ontgeuren als de basis niet een goede hygiëne is, maar het is niet altijd zo dat je aan het einde van een grondige schoonmaakbeurt je die geur ruikt die je graag wilt.

Om dit voor elkaar te krijgen, is het echter niet nodig om dure luchtverfrissers en parfums te kopen: het is ook genoeg om slim te zijn met huis- en natuurlijke middeltjes, die weinig kosten en klaar zijn voor gebruik bij verschillende gelegenheden.

De multifunctionele spray om het hele huis lekker te laten ruiken

De multifunctionele spray om het hele huis lekker te laten ruiken

Creativo

Zorg voor een spuitfles, bij voorkeur een fles met een verstuiver die het product fijn kan verstuiven. Vervolgens heb je ook nodig: gedestilleerd water, pure alcohol (of wodka zonder smaakstoffen, of ook witte azijn), citrusschillen. Je kunt het beste schillen gebruiken die al gedroogd zijn (dit doe je in de oven of magnetron op lage temperatuur/vermogen, en door alleen het buitenste deel te nemen zonder het witte laagje).

Dit is een heel eenvoudig te bereiden product, dat je klaar kunt houden als het nodig is: giet een eetlepel pure alcohol of wodka (of twee eetlepels azijn) in de fles, en vul de rest aan met gedestilleerd water. Goed schudden, de citrusschillen erin doen en een dag laten trekken. Je kunt ook de blaadjes van wat gedroogde aromatische kruiden toevoegen, zoals munt of lavendel.

Om het nog sneller te maken, kun je een paar druppels gelijkwaardige essentiële olie aan de schillen toevoegen - of ze vervangen - en het product is klaar om te verstuiven, ook hier een beetje schudden voor gebruik.

Advertisement

Verwijder onaangename geuren uit tapijten

Verwijder onaangename geuren uit tapijten

wallpaperflare.com

Soms zijn het tapijten die verantwoordelijk zijn voor onaangename geuren. We weten dat we ze vaak moeten stofzuigen, en de eenvoudigste truc om deze handeling nog efficiënter te maken is om baking soda op het tapijt te strooien, het ongeveer een half uur te laten liggen en dan alles op te zuigen. Strooi een dun laagje baking soda met een zeef. Sommige mensen voegen een of twee druppels etherische olie toe aan de baking soda voordat ze het strooien: je kunt dit misschien af en toe doen, maar niet elke keer dat je dit middel gebruikt.

Je krijgt ook goede resultaten als je hetzelfde doet met talkpoeder, dat een zeer aangename geur achterlaat. In tegenstelling tot baking soda krijg je het fijne talkpoeder echter nooit helemaal uit het tapijt (zelfs niet door het te wassen, lijkt het!), en als het blijft liggen of zich ophoopt bij verdere toepassingen, verpest het uiteindelijk het tapijt zelf.

Wat zijn jouw favoriete manieren om je huis lekker te laten ruiken?

Advertisement