Bevlekte en vergeelde lakens? Probeer waterstofperoxide voor prachtige resultaten

door Natasja

11 Oktober 2023

Bevlekte en vergeelde lakens? Probeer waterstofperoxide voor prachtige resultaten
Advertisement

Het is niet eenvoudig om perfect schoon en vlekvrij huishoudlinnen te hebben. Er zijn ten minste twee redenen waarom met name handdoeken en beddengoed vlekken kunnen krijgen: of ze hebben lange tijd in kasten en laden gelegen zonder te 'luchten' en in contact met het vocht dat zich binnenshuis kan vormen, of ze zijn buitensporig lang blootgesteld aan direct zonlicht.

Wat de reden ook is, één ding is zeker: het is niet fijn om vooral witte, vuile, bevlekte of vergeelde lakens te zien. Hoe kun je het probleem dan verhelpen? Er zijn veel manieren, maar één is heel effectief en betreft het gebruik van waterstofperoxide.

Advertisement

Hoe gebruik je waterstofperoxide om lakens te bleken?

Hoe gebruik je waterstofperoxide om lakens te bleken?

Pexels

Witte lakens zijn erg mooi, elegant en passen bij elke inrichting en kleur, maar ze zijn soms ook moeilijk schoon te houden. Zweet, het verstrijken van de tijd, de manier waarop we ze buiten drogen en andere factoren kunnen bijdragen aan de vorming van vlekken of die onbepaalde gelige kleur waardoor ze niet meer zo mooi zijn. Om dit te voorkomen is het raadzaam om niet alleen specifieke wasmiddelen te gebruiken, maar ook elementen die we vaak in huis vinden.

Wist je bijvoorbeeld dat waterstofperoxide heel nuttig is vanwege zijn blekende werking? Het wordt misschien niet door iedereen gebruikt, maar het heeft grote mogelijkheden in dit opzicht en er is maar heel weinig voor nodig om de gewenste resultaten te bereiken. Laten we eens kijken naar de procedure om het zowel met de hand als in de wasmachine te gebruiken.

  • Wasmachine: doe de lakens in de trommel, voeg het klassieke wasmiddel en geur van je keuze toe en voeg daarnaast 150 ml waterstofperoxide toe. Start de wasmachine en hang het linnen indien mogelijk buiten op, liever natuurlijk drogen dan in de droogtrommel. Vergeet één belangrijk detail niet: peroxide mag in geen geval gemengd worden met azijn of bleekmiddel, dit kan problemen veroorzaken op de stoffen.
  • Handwas: katoenen of synthetische lakens kunnen ook met de hand worden gewassen om eventuele vlekken grondig te behandelen. Ook hier kunnen we te werk gaan met het gebruik van waterstofperoxide. Vul de badkuip of een teil met water, lauw is voldoende, en mengen er minstens twee eetlepels peroxide in. Even laten inwerken en dan uitspoelen.

Advertisement

Alternatieve methoden voor waterstofperoxide

Alternatieve methoden voor waterstofperoxide

Pexels

Het gebruik van waterstofperoxide is een zeer effectieve manier om vlekken en vlekken te verwijderen, maar als het niet werkt of je niet tevreden stelt, kun je kiezen voor andere strategieën en natuurlijke remedies.

  • Wijnazijn: een bondgenoot in de dagelijkse schoonmaak, het kan ook van pas komen bij het wassen van witte lakens. Voeg gewoon een half kopje azijn toe aan elke wasbeurt, nog beter als je het mengt met een eetlepel baking soda, en start de cyclus van je voorkeur. Als je een voorwas instelt, zijn de resultaten nog beter en worden de lakens niet alleen weer wit, maar ook superzacht.
  • Citroensap: met zijn blekende eigenschappen en zijn vermogen om alle kleding te geuren, zorgt deze bondgenoot in het schoonmaken ervoor dat je glanzend witte lakens krijgt. Giet gewoon 1 of 2 kopjes citroensap direct in de trommel, voeg het wasmiddel en de lakens toe en begin met wassen op middelhoge temperaturen. In het geval van handwas, laat de lakens gewoon een nacht weken met de helft van de hoeveelheid sap die je gebruikt in de wasmachine.
  • Bleekmiddel: natuurlijk mogen we bleekmiddel niet vergeten, dat, hoewel het geen natuurlijk middel is, uitstekende bleekcapaciteiten heeft. Ook dit kan zonder overdrijven worden toegevoegd bij het wassen in de wasmachine of met de hand.

Een klein beetje en het probleem is opgelost...

Nu hoef je alleen nog maar de methode te kiezen waar je het meest benieuwd naar bent. Ze zijn allemaal heel effectief in het bestrijden van vuil en vervaagde witheid op de lakens en zijn nuttig om ze weer mooi te maken.

Kende je al een van deze middelen en pas je ze toe?

Advertisement