Wat zijn de vuilste oppervlakken in je huis en hoe vaak je deze moet schoonmaken

Janine image
door Janine

05 Oktober 2023

Wat zijn de vuilste oppervlakken in je huis en hoe vaak je deze moet schoonmaken
Advertisement

Het antwoord van de experts is unaniem op de vraag wat het smerigste oppervlak in huis is: onze handen. Hoewel het misschien vreemd lijkt, zijn onze handen in feite de belangrijkste overbrenger van ziektekiemen en bacteriën in ons huis en het is van fundamenteel belang om ze vaak te wassen met water en zeep en ze minstens 30 seconden lang te wrijven.

Er zijn echter nog veel meer oppervlakken waar zich gedurende de dag gemakkelijk veel ziektekiemen en bacteriën ophopen en als sommige duidelijk herkenbaar zijn, worden andere onderschat en vaak over het hoofd gezien tijdens de schoonmaak. Het is duidelijk dat niet alle oppervlakken dagelijks moeten worden schoongemaakt en door een gedetailleerd programma samen te stellen, kan het gemakkelijk zijn om overmatige ophoping van vuil – en dus ook ziektekiemen en bacteriën – op alle oppervlakken van ons huis te voorkomen.

Wat zijn de vuilste oppervlakken in huis en hoe vaak moeten we ze schoonmaken? Laten we het hieronder uitzoeken.

Advertisement

1. Keukensponsjes

1. Keukensponsjes

Jiří Sedláček/Wikimedia Commons

Volgens deskundigen is de keuken de vuilste kamer van het hele huis en zijn vooral sponzen bijzonder vuil gebleken, met een verspreiding van miljoenen ziektekiemen en bacteriën, waaronder salmonella en E. coli. We moeten daarom goed op onze keukensponzen letten, ze dagelijks wassen en maandelijks vervangen, en vaker als ze beginnen te stinken.

De beste manier om ze schoon te maken? Bevochtig ze en plaats ze 1 minuut in de magnetron. Als je je niet op je gemak voelt met deze methode of als je geen magnetron hebt, was ze dan één keer per week in de vaatwasser.

Advertisement

2. Keukenkastjes en handgrepen

2. Keukenkastjes en handgrepen

Pexels

Dagelijks plaatsen wij alles op het aanrecht, van het eten dat we bereiden tot kant-en-klaarmaaltijden, van boodschappentassen tot onze persoonlijke tassen. Om deze reden kunnen ze veel bacteriën en ziektekiemen verzamelen en moeten ze dagelijks worden schoongemaakt.

Hetzelfde geldt voor handgrepen van keukenkastjes: terwijl we maaltijden bereiden, komt het vaak voor dat we laden en kasten openen met vuile handen, waardoor vetvlekken en voedsel in het algemeen achterblijven.

3. De buitenkant van de WC

3. De buitenkant van de WC

Bodhi Peace/Wikimedia Commons

We weten allemaal hoe vuil onze toiletten zijn, maar heb je je ooit afgevraagd hoe vuil de buitenkant van je toilet en de spoelbak ervan zijn? Ook die zitten vol ziektekiemen en bacteriën. Maak het toilet dagelijks in al zijn onderdelen schoon met een desinfecterend schoonmaakmiddel of maak een schoonmaakmiddel met natuurlijke middelen, bijvoorbeeld door een lepel zuiveringszout te mengen met een lepel zout en een lepel witte azijn. Aanbrengen op het toilet en minimaal een uur laten inwerken voordat je het toilet in zijn geheel schrobt en omspoelt.

4. Tandenborstels en hun houder

4. Tandenborstels en hun houder

Pexels

Gek genoeg behoren tandenborstels tot de smerigste dingen in ons huis, ondanks dat het de hulpmiddelen zijn die we dagelijks gebruiken om de hygiëne van onze tanden en mond te garanderen. Deze dingen moeten elke week samen met hun houder worden gedesinfecteerd, het is voldoende om ze een uur onder te dompelen in waterstofperoxide.

5. Badkuipen en douches

5. Badkuipen en douches

Pexels

Elke keer dat we douchen of in bad gaan, laten we zeepresten, vuil en haar achter die zich op de oppervlakken nestelen en na verloop van tijd de afzettingen van kalkaanslag en roest vergroten, evenals de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën. Als je dit vuil niet elke keer dat je een douche of bad neemt overal mee naartoe wilt nemen, was en desinfecteer dan het bad en de douche minstens elke week.

De douchekop is ook gemakkelijk onderhevig aan kalkaanslag: voordat de waterafvoergaten verstopt raken, moet je deze regelmatig schoonmaken met een oplossing van azijn en zuiveringszout.

Advertisement

6. Achter de radiatoren

6. Achter de radiatoren

MB SRL/Wikimedia Commons

We hebben de gewoonte om de voorkant van de radiator minstens twee keer per jaar schoon te maken, aan het begin en aan het einde van de winter, maar maken we ooit de achterkant schoon? Ook daar hoopt stof zich extreem gemakkelijk op, wat na verloop van tijd niet alleen leidt tot verspreiding ervan in de lucht tijdens de periode dat de verwarming aan staat, maar ook tot een toename van het verbruik, omdat het stof dat zich ophoopt op het achterste deel van de radiator de juiste doorgang van warme lucht belemmert.

Minstens twee keer per jaar moet je je radiatoren grondig reinigen, waarbij je ook voorzichtig het stof van de achterkant zuigt en afveegt met een vochtige doek.

7. Lichtschakelaars

7. Lichtschakelaars

Freekhou5/Wikimedia Commons

Lichtschakelaars worden meerdere keren per dag aangeraakt en kunnen daardoor veel ziektekiemen en bacteriën verzamelen. Maak ze elke 2 weken schoon met een vochtig desinfecterend doekje of met een doekje bevochtigd met witte azijn.

Advertisement

8. Herbruikbare boodschappentassen

8. Herbruikbare boodschappentassen

Kolforn/Wikimedia Commons

Hoewel ze erg handig zijn om een ​​plasticvrij leven te leiden, kunnen herbruikbare boodschappentassen aanzienlijke hoeveelheden ziektekiemen en bacteriën verzamelen. We dragen ze elke dag met ons mee, plaatsen ze overal en vullen ze met losse of verpakte levensmiddelen, die een aanzienlijke hoeveelheid ziektekiemen op de oppervlakken kunnen achterlaten.

Was ze één keer per maand met warm water en wasmiddel. Als ze van stof zijn, kun je ze in de wasmachine wassen.

Welke van deze oppervlakken maak jij regelmatig goed schoon?

Advertisement