Als je gordijnen vies en grauw zijn geworden krijg je ze met deze geheime truc meteen weer wit

door Skip

10 September 2023

Als je gordijnen vies en grauw zijn geworden krijg je ze met deze geheime truc meteen weer wit
Advertisement

Het gebeurt regelmatig dat gordijnen gaandeweg hun kleurintensiteit verliezen en ze al gauw vies en grauw worden. Dit komt doordat ze voortdurend blootstaan aan dingen van buitenaf en met de lucht en dampen binnenshuis. Maar ook kan de vergrauwing komen doordat de gordijnen niet goed worden gewassen.

Als je ze al eerder zonder succes weer witter hebt proberen te maken, dan heb je misschien niet de juiste middelen gebruikt. Er is een geheim waarmee je gordijnen weer perfect wit krijgt alsof ze splinternieuw zijn en hoef je de gordijnen ook niet weg te brengen naar een professionele reinigingsservice of ze voortijdig te vervangen. Zo bespaar je op een uitgave die best wel eens flink zou kunnen zijn.

Hieronder zullen wij een onfeilbare methode uit de doeken doen waarmee je je gordijnen binnen een ogenblik perfect schoon en wit krijgt.

Met deze methode worden vieze en grauwe gordijnen weer wit

Met deze methode worden vieze en grauwe gordijnen weer wit

Creativo

Vies en grauw geworden gordijnen dienen tijdig en op de juiste manier gereinigd te worden. Voor elke stofsoort bestaat een correcte manier om die te reinigen en is het ook belangrijk om altijd alle gordijnhaken of -ringen te verwijderen alvorens verder te gaan. Dit om te voorkomen dat de gordijnstof (soms zelfs permanent) kapotgaat.

  • Katoen is de meestgebruikte stof voor gordijnen in huis, het is heel stevig en kan in de wasmachine worden gewassen. Gebruik twee eetlepels baking soda opgelost in marseillezeep; de wastemperatuur mag niet boven de dertig graden komen en centrifugeerstand op 600 omwentelingen.
  • Zijde is dan weer een zeer delicate stof en moet gereinigd worden met water en marseillezeep. Laat de gordijnen weken en wring ze niet uit; dit om te voorkomen dat de gordijnen stukgaan. Aan de lucht laten drogen, maar niet in direct zonlicht.
  • Ook synthetische stoffen dienen met de hand gewassen te worden zodat ze niet kapot zullen gaan. Als je ze wilt wassen in de wasmachine gebruik dan marseillezeep en uit alcohol verkregen witte azijn en stel de temperatuur in op 30 graden, zonder de centrifugeerfunctie.
  • Linnen dient anders te worden behandeld afhankelijk van het soort. Gebruik ook hier marseillezeep, maar als het geborsteld linnen betreft stel je de wasmachine in op 30 graden en de centrifugeerstand op 400 omwentelingen; voor stone washed linnen kan je dezelfde temperatuur gebruiken en een centrifugeerstand tot 800 omwentelingen.

Advertisement

Handige dingen waar je bij het lichter maken van vieze en grauwe gordijnen op moet letten

Handige dingen waar je bij het lichter maken van vieze en grauwe gordijnen op moet letten

Pexels

Wat het materiaal van je gordijnen ook is en welke oplossing je ook hanteert, er zijn enkele tips die je kan gebruiken voor een optimaal resultaat waar je lang van kan genieten:

  • borstel de gordijnen zorgvuldig zodat al het teveel aan stof is verwijderd, dat maakt het hierna schoonmaken er makkelijker op;
  • gebruik geen bleek ook al is dat wel het eerste middel waar je aan denkt wanneer je stoffen lichter wilt maken. Bleek is erg agressief en kunnen gordijnen er makkelijk kapot door gaan of vlekken krijgen waardoor stoffen vergelen. Bovendien is bleek zeer verontreinigend en is het daarom wenselijker om je te richten op minder chemische en meer natuurlijkere producten;
  • strijk gordijnen nooit na deze te hebben gewassen, hang ze gewoon weer terug en laat drogen aan de lucht zodat ze weer mooi zijn zonder kreukels.

Advertisement