3 supersnelle manieren om glazen potten binnen enkele minuten te steriliseren

door Skip

10 September 2023

3 supersnelle manieren om glazen potten binnen enkele minuten te steriliseren
Advertisement

Iedereen is bekend met de risico's die horen bij het thuis maken van jam, sauzen en conserven en daarom geven veel mensen bij voorbaat al dit geweldige project op uit angst dat ze met bederf te maken zullen krijgen. Eigengemaakte producten worden doorgaans bewaard in glazen potten waar makkelijk vuil, microben schimmels en bacteriën in kunnen komen, wat zeer waarschijnlijk (mogelijk) ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

Jams, sauzen en andere conserven worden echter nog steeds in ruime mate zo bereidt en ingemaakt zonder dat dot slecht afloopt. Dit omdat glazen potten goed schoonmaken en deze op een juiste manier steriliseren voldoende is om ervoor te zorgen dat er geen ziektekiemen en bacteriën in gaan groeien. Er zijn vele trucs die kunnen worden toegepast die ervoor zorgen dat de dingen die we thuis maken perfect steriel zijn. Vandaag laten we je drie supersnelle manieren zien waarmee je elk risico effectief wegneemt ten aanzien van je glazen potten.

Glazen potten steriliseren: een aantal dingen die je eerst moet doen

Glazen potten steriliseren: een aantal dingen die je eerst moet doen

Creativo

Alvorens te beginnen met het steriliseren zelf, is het eerst goed om te kijken wat de meest geschikte potten zijn waar je conserven in in bewaard kunnen worden.

De potten die je gaat gebruiken moeten qua grootte en vorm het beste passen bij hetgeen je gaat inmaken, zo zorg je ervoor dat de hele pot vol zit en zo goed mogelijk luchtdicht kan zitten. Maar er zijn nog meer dingen.

Het deksel is nog zo iets belangrijks waar je goed op moet letten, deze moet hermetisch te sluiten zijn. De potten die het beste zijn in dit geval zijn weckpotten met rubberen sluitring waardoor het luchtdicht gesloten blijft ook op de langere termijn. Maar je kan ook kijken naar het hergebruiken van oude voorwerpen waarin je iets kan bewaren. De voorwaarde is hierbij wel dat deze in perfecte staat verkeren en moet je dus kijken of er geen stukjes zijn afgebroken of dingen kapot zijn, kijk ook naar de doppen of andersoortige deksels die in perfecte staat moeten zijn, dus zonder sporen van roest scheuren of vlekken/verkleuringen.

Doe de potten die niet aan de eisen voldoen weg en dan is daarmee de voorbereidende fase afgerond.

Nu kunnen we overgaan naar de fase van het steriliseren, welke op verschillende manieren uitgevoerd kan worden. Nu gaan we je 3 hele snelle en simpele manieren laten zien die je kan overnemen.

Advertisement

Glazen potten steriliseren: 3 hele snelle manieren

Glazen potten steriliseren: 3 hele snelle manieren

Pixabay

1.In een pan:de eerste methode die we je aanbevelen is de potten in water koken. Dit is beslist de meest voorkomende methode die ook vroeger werd toegepast en kan je hiermee prima resultaten behalen in korte tijd zonder veel inspanning. Je moet de potten in een pan plaatsen die groot genoeg is waar alle potten in kunnen. Vervolgens vul je ze allemaal volledig met koud water zet je de pan op het vuur. Breng aan de kook en laat nog 10 minuten op het vuur staan. Haal de potten met een tang eruit en zet ze op tafel of het aanrecht om af te laten koelen en droog dan af met een schone doek.
2.In de oven:de tweede methode is nog sneller en makkelijker dan de vorige en maak je gebruik van de hoge temperaturen in de oven. Was de potten zorgvuldig af en zet ze op het bakpapier, verwarm vervolgens de oven voor op 120 graden, plaats de potten in de oven en laat ze er 30 minuten inzitten; wanneer deze tijd is verstreken kan je de oven openen en alles volledig laten afkoelen. De potten zijn nu klaar voor gebruik.
3.In de magnetron:nog een supersnelle methode om glazen potten te steriliseren, alleen de deksels niet, die moeten op een andere manier gesteriliseerd worden. Plaats de potten in de magnetron en doe in elk een bodempje water van ongeveer twee vingerkootjes hoog. Verwarm 2 minuten totdat het aan de kook gaat en haal dan de potten eruit en laat ze op zijn kop drogen op een schone theedoek.

Welke manier van steriliseren kies jij voor je conserven?

Advertisement