14 toepassingen van waterstofperoxide die je misschien nog niet kent

door Natasja

29 Maart 2023

14 toepassingen van waterstofperoxide die je misschien nog niet kent
Advertisement

Waterstofperoxide staat bij de meesten bekend om zijn antimicrobiële en antiseptische eigenschappen, waardoor het nuttig is in de EHBO-doos voor de behandeling van oppervlakkige huidwonden. Het nut van dit product dat in de schappen van supermarkten en apotheken ligt, houdt daar echter niet op. Door zijn eigenschappen is het een goedkoop en zeer effectief alternatief voor veel chemische schoonmaakmiddelen die in huis te vinden zijn.

Misschien weten we niet allemaal dat waterstofperoxide ook wordt gebruikt in de cosmetica, omdat het effectief is voor het verwijderen van huidoneffenheden, voor een goede mondhygiëne en voor het neutraliseren van schadelijke stoffen, maar we kunnen het ook gebruiken voor het huis schoonmaken.

Laten we samen 14 alternatieve toepassingen van dit goedkope en uiterst veelzijdige product ontdekken.

Advertisement

1. Bleekmiddel voor de was

1. Bleekmiddel voor de was

Creativo

Als je witte kleding hebt die weer wit moet worden, kun je bleekmiddel vervangen door waterstofperoxide: doe het direct in de wasmachine zoals je met bleekmiddel zou doen, de resultaten zullen beter zijn, je voorkomt vlekken op de stoffen en je vervuilt minder. Waterstofperoxide is ook een uitstekende vlekkenverwijderaar voor eiwit- of groentevlekken; breng het gewoon aan op de getroffen plek en laat het 10 minuten inwerken voordat je overgaat tot de normale wasbeurt.

Advertisement

2. Tegels en voegen

2. Tegels en voegen

Creativo

Om vuil en schimmel te verwijderen van tegels en voegen, vooral in de douche en het bad, waar ze de neiging hebben zich op te hopen door vocht, kun je een oplossing gebruiken van 2 delen baking soda en 1 deel waterstofperoxide. In een mum van tijd zijn ze weer schoon.

3. Ontsmettingsmiddel voor sponzen

3. Ontsmettingsmiddel voor sponzen

Creativo

Sponzen zijn, zoals bekend, de vuilste voorwerpen in huis, en hoewel ze worden gebruikt om schoon te maken, zijn ze vaak een vergaarbak van ziektekiemen en schimmels door hun voortdurende vochtigheid. Om ze bij elk gebruik te ontsmetten en hun levensduur te verlengen, kun je ze na gebruik gedurende minstens 10 minuten weken in een oplossing van water en waterstofperoxide in gelijke delen.

4. Roest verwijderen

4. Roest verwijderen

Creativo

Roest kan ook gemakkelijk worden verwijderd met waterstofperoxide: maak gewoon een pasta door baking soda te mengen met een paar druppels waterstofperoxide en breng dit aan op het roestige voorwerp, laat het minstens een uur inwerken, spoel het dan af, eventueel wrijvend met een spons. Probeer het op werkgereedschap, speelgoed en op kranen van badkuipen en gootstenen en wastafels, je zult zien wat een mooi resultaat.

5. Schoonmaken van spiegels

5. Schoonmaken van spiegels

Creativo

Voor schone en streeploze spiegels is het natuurlijke alternatief voor in de handel verkrijgbare producten waterstofperoxide: spuit pure waterstofperoxide op de spiegel en droog deze met een papieren servet of microvezeldoek.

Advertisement

6. Het bed verfrissen

6. Het bed verfrissen

Creativo

Voor een schone slaap is het belangrijk dat je niet vergeet de matras regelmatig te reinigen. Verwijder daarvoor de lakens en de matrashoes en stofzuig ze alvorens eventuele vlekken te verwijderen. Maak hiervoor een oplossing van water en waterstofperoxide in gelijke delen en breng deze met een zachte borstel (een oude tandenborstel volstaat) op de vlekken aan. Laat 5 minuten inwerken en herhaal de handeling zo nodig tot de vlek volledig verdwenen is. Zorg ervoor dat je al het vocht verwijdert door het eventueel met een föhn te drogen voordat je het bed opmaakt.

7. Schoonmaken van tuinmeubelen

Waterstofperoxide is ook perfect voor het schoonmaken van plastic of metalen tuinmeubelen. Gemengd met water en baking soda maakt het al je meubelen weer zo goed als nieuw.

Advertisement

8. Ontsmet toilet

8. Ontsmet toilet

Creativo

Om de hygiëne in je toilet te handhaven, giet er wekelijks wat waterstofperoxide in en laat het 30 minuten staan alvorens het met een toiletborstel te schrobben. Het toilet zal perfect schoon en ontsmet zijn zonder het gebruik van agressieve chemische schoonmaakmiddelen.

11. Watervlekken verwijderen van graniet

Om vervelende watervlekken op granieten oppervlakken gemakkelijk te verwijderen, voeg een paar druppels waterstofperoxide toe aan een half kopje baking soda en smeer de resulterende pasta op het te behandelen oppervlak. Verwijder na 5-10 minuten de pasta met een vochtige doek of een zachte spons en de vlekken zullen verdwenen zijn.

Advertisement

12. Ontsmetten van de luchtbevochtiger

Het gebruik van luchtbevochtigers heeft aanzienlijke voordelen voor de luchtwegen, maar als ze niet regelmatig worden schoongemaakt, kunnen ze vuil, schimmel en ziektekiemen ophopen. Om ze goed te ontsmetten volstaat het ze te vullen met één deel waterstofperoxide en 4 delen water, 30 minuten te laten zitten, dan af te spoelen en te drogen.

13. Schoonmaken van kinderspeelgoed

Net als alle andere voorwerpen in huis kan kinderspeelgoed gemakkelijk ziektekiemen en vuil ophopen. Maak ze perfect schoon door waterstofperoxide rechtstreeks op het speelgoed te spuiten of door een mengsel van water en waterstofperoxide in gelijke delen te bereiden en al het speelgoed daarin onder te dompelen.

Advertisement

14. Vintage metalen afwerking

Tot slot stellen we een mogelijk gebruik voor doe-het-zelvers voor. Als je een vintage patina wilt creëren op voorwerpen van ijzer of een ijzerlegering, kun je met behulp van een paar ingrediënten in slechts enkele minuten roest creëren. Meng 500 ml waterstofperoxide, 4 eetlepels witte azijn en 1 ½ eetlepel keukenzout en dompel het te roesten voorwerp erin, nadat je het met witte azijn hebt bespoten en 5 minuten hebt laten zitten. Zorg ervoor dat jeop een geventileerde plaats werkt om te voorkomen dat je de dampen van de reactie inademt en je zult de roest binnen enkele ogenblikken zien verschijnen.

Kende je deze alternatieve toepassingen al?

Advertisement