De truc om doffe glazen er weer als nieuw uit te laten zien

door Natasja

26 April 2024

De truc om doffe glazen er weer als nieuw uit te laten zien
Advertisement

Glazen en wijnglazen: hoe meer je ze gebruikt, hoe waarschijnlijker het is dat ze bedekt raken met een witachtige aanslag, waardoor ze dof worden. Het is geen kwestie van vuil, maar toch verliezen ze hun oorspronkelijke glans en het lijkt erop dat alle pogingen om ze te wassen, zelfs in de vaatwasser, er niet in slagen hun oorspronkelijke uiterlijk terug te krijgen. Er zijn echter een paar trucjes die je kunt proberen om ze er weer als nieuw uit te laten zien en geen doffe glazen meer te hebben.

Advertisement

Wat veroorzaakt de doffe aanslag op glazen?

Kai Hendry/Flickr

Er zijn twee hoofdoorzaken die dit fenomeen op glaswerk veroorzaken:

  • De ophoping van minerale afzettingen - vooral kalk - in het water waarmee je gewoonlijk de glazen mee afwast;
  • Het effect dat de vaatwasser heeft op bepaalde glazen, wanneer deze een soort inkerving op het glas veroorzaakt.

In het tweede geval kun je niet veel doen: het is een permanente beschadiging van het glas en geen aanslag die verwijderd kan worden, dus je kunt de glazen houden zonder ze te gebruiken voor grote gelegenheden, of misschien creatieve recyclingideeën overwegen - anders moeten ze op de meest geschikte manier worden weggegooid. Als je toch iets wilt proberen, neem dan je toevlucht tot een wonderspons: maak hem nat, knijp erin en veeg ermee over het glas. Als de krassen die door de vaatwasser veroorzaakt zijn klein zijn, kunnen ze een beetje gecamoufleerd worden of op zijn minst geminimaliseerd. Elk agressiever product kan de situatie erger maken.

In het eerste geval kun je echter een truc gebruiken om de glazen te herstellen!

Advertisement

Baking soda en azijn voor zo goed als nieuwe glazen

Socket0/Wikimedia Commons (CC 3.0)

Het zijn de populairste ingrediënten in middelen voor het huis en kunnen ook hier de situatie oplossen. 

  1. Vul een teil met warm water, genoeg om de glazen in te laten weken.
  2. Voeg een glas witte azijn toe (alcohol- of wijnazijn is het beste). Als de situatie ernstig lijkt, verhoog dan de hoeveelheid azijn.
  3. Dompel de glazen onder en laat ze 20 minuten weken.

Deze methode is meer dan genoeg om glazen te herstellen die niet te dof zijn. Als het probleem echter ernstiger is, overweeg dan om de glazen direct in de azijn te laten weken, zonder het te verdunnen. Maximaal 10 of 15 minuten kan genoeg zijn om de kalkaanslag op te lossen. Om deze tweede methode nog krachtiger te maken, kun je de azijn een beetje verwarmen (in een steelpannetje of in de magnetron), maar zonder het risico te lopen jezelf te verbranden.

Tot slot, als hardnekkige vlekken blijven bestaan, kun je een pasta van baking soda gebruiken, gemengd met genoeg water om een crème te maken, die je voorzichtig op de getroffen plek wrijft met behulp van een microvezeldoek. Hoe zacht het ook is, baking soda is nog steeds schurend, dus gebruik deze methode alleen als langdurig, herhaaldelijk weken in azijn niet het gewenste effect heeft.

Welke van deze methoden je ook gebruikt, spoel uiteindelijk elk glas af met warm water, maar droog ze meteen goed met een goed droog microvezeldoekje, zodat de kalkaanslag niet gelijk opnieuw verschijnt!

Advertisement