Kettingen en armbanden in de knoop: hoe maak je ze los zonder iets te breken

door Natasja

24 April 2024

Kettingen en armbanden in de knoop: hoe maak je ze los zonder iets te breken
Advertisement

Je doet de ketting of armband af, stopt ze in hetzelfde bakje of vakje van een juwelendoosje en als je ze dan weer opent zitten ze verstrikt in een knoop die onmogelijk te ontwarren lijkt. Het gebeurt wel vaker, vooral als het voorwerpen zijn die je haastig opbergt, zonder het geduld om ze allemaal in een houder te doen of er op een andere manier voor te zorgen dat ze elkaar niet raken. En dan hebben we het nog niet eens over de soortgelijke ongelukjes die kunnen gebeuren als je sieraden meeneemt op reis! Gelukkig zijn er verschillende methoden om deze situatie op te lossen.

Advertisement

De Zen-methode: met spelden of een pincet

SignificantWarning5/Reddit

De eerste methode, die veel geduld vereist en altijd de moeite waard is om te kennen, is de methode die altijd succesvol is. Gezien het geduld dat ervoor nodig is, kan het de "Zen"-methode genoemd worden. Het houdt in dat je rustig en comfortabel aan tafel gaat zitten en met kleine, afgemeten handelingen begint te ontrafelen.

Het eerste dat je moet weten is dat het beter is om de situatie niet te verergeren door te proberen kettingen met de hand los te maken: op bepaalde plekken is het metaal zwakker en soms, zelfs als je niet veel kracht uitoefent, breek je de zwakke punten en beschadig je het sieraad. Vervolgens zijn er vaak hangertjes en andere onderdelen van de kettingen die vast komen te zitten en alles moeilijker maken, en door te trekken loop je ook nog het risico dat je de hangertjes laat vallen.

Dus ga aan tafel zitten en doe het volgende:

 1. Zorg voor een naald (of veiligheidsspeld ), een pincet (bij voorkeur met een fijne punt) en een vergrootglas.
 2. Schijn met het licht van een lamp recht boven het gebied waar je gaat "werken".
 3. Leg de strengen plat op het oppervlak voor je.
 4. Open alle sluitingen van de verstrengelde kettingen, armbanden of enkelbanden.
 5. Begin de streng zoveel mogelijk uit te rekken met behulp van een pincet. Stop zodra je voelt dat hij weerstand biedt.
 6. Neem een van de vrije uiteinden van een ketting en begin die door de lussen te halen waarin hij verstrikt is geraakt, alsof je een achterwaartse weg naar het andere uiteinde maakt. Gebruik de punt van de naald of speld om de smalle punten wijder te maken zodat de ketting er doorheen kan.
 7. Naarmate je elk stuk uit de streng haalt, zullen de anderen steeds makkelijker te ontwarren zijn en hoef je je alleen nog maar zorgen te maken over het vinden van hangers die wegrollen.

Het zal even duren, maar je zult in staat zijn om elke ketting of armband te redden zonder dat ze beschadigd zijn!

Advertisement

Talkpoeder schiet te hulp

little_LLT1/Reddit

Het is een methode die wat viezigheid creëert, dus bereid je goed voor en leg een handdoek op de tafel waar je gaat werken. Het talkpoeder, dat een heel fijn, niet-schurend poeder is, werkt als een glijmiddel om de schakels van de verwarde kettingen beter over elkaar te laten glijden, zodat je deze delicate stukjes niet beschadigt als je er met iets te veel kracht aan trekt.

Ook hier moet je een vlak, goed verlicht oppervlak voorbereiden. Vervolgens heb je talkpoeder bij de hand nodig, en ook een bakje lauw water en wat milde zeep (handzeep is prima).

 1. Leg de streng plat op de handdoek
 2. Smeer het talkpoeder op alle plekken waar de kettingen zijn geknoopt
 3. Wrijf elke kettingknoop tussen je vingers om hem los te maken (misschien moet je helpen met een naald of speld)
 4. Trek de kettingen langzaam los en gebruik waar nodig nog meer talkpoeder
 5. Als je alles uit de knoop hebt gehaald, was je de sieraden (een voor een!) in een sopje om achtergebleven talkpoeder te verwijderen.
 6. Droog de sieraden af (zodat je niet het risico loopt dat ze opnieuw in de knoop raken)

Als de situatie niet zo heel erg is, is deze methode meer dan voldoende. Als het daarentegen niet lukt om te ontknopen, pas dan de "traditionele" methode die hierboven is genoemd toe!

Advertisement