DIY schoonmaakmiddel met sinaasappelschil en zout: eenvoudig en natuurlijk, voor duizend toepassingen in huis

door Natasja

26 April 2024

DIY schoonmaakmiddel met sinaasappelschil en zout
Advertisement

Allesreinigers voor elk oppervlak: er zijn veel soorten en de keuze is niet altijd eenvoudig. Het zijn zeker goede producten, maar soms ben je op zoek naar een optie die natuurlijker en milieuvriendelijker is. Probeer bijvoorbeeld eens een middel op basis van sinaasappelschil en zout, een eenvoudig recept dat in één keer een aanzienlijke hoeveelheid schoonmaakmiddel oplevert.

Advertisement

Wat je nodig hebt om zelfgemaakt schoonmaakmiddel te maken

Needpix

Er zijn maar heel weinig ingrediënten nodig:

 • 1 liter water
 • sinaasappelschillen. Je hebt er veel nodig, namelijk die van 5 sinaasappels. Je kunt ook andere citrusvruchten gebruiken, maar als ze kleiner zijn, zoals mandarijnen of limoenen, gebruik dan minstens 7 geschilde vruchten.
 • twee eetlepels keukenzout.
 • een eetlepel baking soda. Dit ingrediënt wordt niet altijd toegevoegd, er zijn recepten zonder: je kunt het weglaten, maar het is zeker iets extra's dat altijd van pas komt.
 • een glas (ongeveer 125 ml) witte azijn: gebruik alcohol-, wijn- of appelazijn. Geen andere azijn.
 • 300 ml afwasmiddel

Wat hulpmiddelen betreft, zorg dat je het volgende bij de hand hebt:

 • Een pan
 • Een lepel
 • Een pollepel
 • Een zeef om te filteren
 • Een trechter
 • Een fles van minstens anderhalve liter (bij voorkeur glas, maar niet strikt noodzakelijk)

Advertisement

Hoe maak je zelfgemaakt schoonmaakmiddel met citrusschillen?

Schoonmaakmiddel gemaakt met gekookte sinaasappelschillen

Video tutorial via Phnom Penh Real Estate/YouTube

De voorbereiding is heel eenvoudig en in ongeveer een kwartiertje ben je klaar. Zo doe je het:

 1. Breng water aan de kook in een kleine steelpan op het fornuis.
 2. Zet het vuur laag en voeg de citrusschillen toe.
 3. Giet het zout erbij en roer goed tot het volledig is opgelost.
 4. Voeg eventueel baking soda toe en roer opnieuw.
 5. Laat sudderen tot het water van kleur is veranderd, omdat de schillen steeds zachter worden. Als het water gelig is en niet meer helder, kun je het vuur uitzetten. Dit duurt ongeveer 3-5 minuten.
 6. Haal de pan van het fornuis en laat voldoende afkoelen.
 7. Filter alles en verwijder de schillen.
 8. Voeg de azijn toe en roer goed.
 9. Voeg het vloeibare afwasmiddel toe aan het mengsel. Roer voorzichtig om niet te veel schuim te produceren.

Op dit punt heb je twee opties: het product dat je hebt bereid is zeer geconcentreerd en zou een fles van anderhalve liter vullen. Je kunt het zo laten en daarna verdunnen met een beetje water (denk altijd aan één deel van deze vloeistof en 2 delen water), of je kunt het gelijk verdunnen. In het eerste geval giet je het met behulp van de trechter in een fles over. Wees voorzichtig met plastic flessen als de vloeistof nog niet volledig is afgekoeld.

Als je voor de tweede manier kiest, voeg dan nog 1,5 liter water op kamertemperatuur toe, meng goed en giet het in twee of drie flessen of flacons. Je kunt alvast kiezen voor een spuitfles om direct te gebruiken en flessen met een goed gesloten dop om klaar te houden als 'navulling'.

Extra tips

Wat het gebruik van het schoonmaakmiddel betreft, zal het net zo werken als een normale ontvetter: spuit het dus op doeken en sponzen, of rechtstreeks op de te schoon te maken oppervlakken. Je kunt het gebruiken op aanrechten, fornuizen, ovens, magnetrons, maar ook op sanitair, vooral voor een routinereiniging. En ook op vloeren!

Als je het een intensere geur wilt geven, kun je 10-15 druppels essentiële olie van citroen of zoete sinaasappel toevoegen. Anders kun je de geur "verfrissen" met essentiële munt- of eucalyptusolie, of probeer het wat bloemiger te maken met essentiële lavendelolie.

Dit product is ongeveer een maand houdbaar, dus je kunt proberen een kleine hoeveelheid te maken, kijken hoe het bevalt en hoe lang het meegaat, en dan een voorraad aanleggen! Ben je klaar om te experimenteren met dit DIY schoonmaakmiddel?

Advertisement