Lithops kweken: levende steentjes zijn prachtig om te zien en hebben geen verzorging nodig

door Natasja

23 April 2024

Lithops kweken: levende stenen zijn prachtig om te zien en hebben geen verzorging nodig
Advertisement

De algemene naam voor Lithops is "levende steentjes": deze merkwaardige benaming is te danken aan het feit dat ze eruit zien als afgeronde, soms gekleurde, enigszins gevlekte kleine rotsen. Een uiterlijk dus dat we niet associëren met het klassieke uiterlijk van een plant, ook al is het een vetplant. Ook zij maken in feite deel uit van de grote vetplantenfamilie, die duizenden soorten in de meest uiteenlopende vormen en kleuren omvat, maar Lithops onderscheiden zich door hun kweekgemak, tot het punt dat ze bijna zelfvoorzienend zijn, als je maar een paar noodzakelijke maatregelen in acht neemt.

Advertisement

Lithops planten kweken

@my_plants_gallery/Instagram

Als het gaat om het versieren van een pot met deze kleurrijke levende "steentjes", moet je dat in het begin op de beste manier doen, zodat je dan de planten bijna kunt vergeten. De specifieke vereisten voor het kweken zijn:

  • Een goed drainerende grond; je hebt grond nodig voor cactussen en vetplanten. Dit zijn mengsels die gemakkelijk in winkels te vinden zijn, of die je ook zelf kunt maken door een lichte universele grond te mengen met lapilli en puimsteen, of als alternatief grof zand. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat de grond niet compact wordt, waardoor het water beter wegloopt en de grond rond de wortels wordt belucht.
  • Zon: Lithops planten moeten op lichte plekken staan, zoals vensterbanken op het zuiden/zuidoosten. Ze hebben een paar uur per dag zon nodig, hoewel het in warmere klimaten het beste is om te voorkomen dat ze de hele dag in de felle zon staan. In die gevallen is het het beste dat ze 's ochtends of 's middags zon krijgen.
  • Temperaturen: het ideale temperatuurbereik ligt tussen 10°C en 30°C. Hoewel ze in de winter temperaturen tot 5°C kunnen verdragen, houden ze niet van kou en overleven ze vorst niet. Daarom worden ze tijdens de koudere maanden meestal binnen gekweekt en op een beschutte plek gezet tijdens de koude maanden.

Advertisement

haeboonglee/Instagram

  • Water geven: dit is paradoxaal genoeg de meest gevoelige kwestie. Er wordt altijd gezegd dat deze planten nauwelijks water nodig hebben. Dit is waar, maar soms weet je niet echt hoe weinig water je ze moet geven. Deze planten hopen maandenlang water op in hun bladeren, dus ze moeten niet vaak water krijgen. Je kan ze het beste tijdens de warmere seizoenen om de twee weken controleren: als de grond helemaal droog is, geef dan water. Als de planten vervolgens in hun rustfase komen, aan het einde van de zomer en gedurende de winter, geef dan geen water, of hooguit een paar keer: als je overdrijft, zwellen de bladeren op, worden ze zacht en gaan ze rotten.

Ik begrijp niet of de Lithops water nodig hebben of ziek zijn

Lithops planten die hun oude bladeren verliezen

Creativo

Soms zie je dat de bladeren beginnen te verschrompelen, een beetje zacht worden, ook al heb je ze niet te veel water gegeven, dus er zou geen gevaar moeten zijn dat ze aan het rotten zijn. Je hoeft je geen zorgen te maken: de groei van deze planten gaat gepaard met de aanmaak van nieuwe bladeren en het verlies van oude bladeren, twee processen die tegelijkertijd plaatsvinden. De buitenste bladeren beginnen te rimpelen, worden zachter en hollen uit, terwijl in het midden een paar nieuwe bladeren verschijnen, die geleidelijk de oude bladeren verder en verder naar buiten duwen, totdat ze eruit zien als een dunne, verfrommelde verpakking en uiteindelijk op de grond vallen, volledig verstoken van vocht en gereduceerd tot een sluier.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken: controleer de plant en verzeker je ervan dat de nieuwe bladeren langzaam groeien en laat de oude hun gang gaan!

Deze planten groeien namelijk heel langzaam: je moet geen haast hebben maar je zult er jarenlang plezier van hebben!

Advertisement