Zelfreinigende ovenfunctie: hoe deze te gebruiken voor een veilige en efficiënte reiniging

door Natasja

18 April 2024

Zelfreinigende ovenfunctie: hoe deze te gebruiken voor een veilige reiniging
Advertisement

De oven is een ongelooflijk moeilijk huishoudelijk apparaat om schoon te maken vanwege de korstvorming van vettig of aangebrand voedsel, maar vooral vanwege de gewoonte om deze handeling voortdurend uit te stellen.

Sommige ovens zijn tegenwoordig uitgerust met een speciale zelfreinigende technologie, die in staat is om etensresten en spetters van voedsel en stoom zelf te verwijderen zodat je minder hoeft te doen. Niet iedereen is er echter zeker van dat ze deze functie veilig kunnen gebruiken en blijven daarom hun oven schoonmaken met traditionele methoden. 

Hoe gebruik je de zelfreinigende functie van de oven effectief en veilig? We leggen het je uit in deze korte gids.

Advertisement

Wat is de zelfreinigende oven en hoe werkt het?

Binnencompartiment van een pyrolytische oven

kevec123/Reddit

Sommige ovens zijn uitgerust met een speciale zelfreinigende technologie die je veel schoonmaakwerk bespaart. Deze modellen, ook bekend als pyrolytische ovens, gebruiken warmte om de binnenwanden van het apparaat te reinigen van etenresten en spetters. De pyrolyse waar deze ovens hun naam aan ontlenen, is een proces waarbij organisch materiaal wordt afgebroken door middel van warmte, die zeer hoge temperaturen tot wel 500 graden kan bereiken. 

Aan het einde van het proces koelt de oven snel af dankzij de aanwezigheid van een specifiek ventilatiesysteem voor afkoeling, waarbij een akoestisch signaal afgaat aan het einde van het schoonmaakproces. 

Sommige modellen zijn uitgerust met speciale aslades om het verwijderen van resten verder te vergemakkelijken, terwijl bij de modellen zonder aslades je de verbrande resten gewoon kan verwijderen met een vochtige doek.

Advertisement

Hoe de zelfreinigingsfunctie effectief en veilig gebruiken

FinalBlackberry/Reddit

Dus hoe kun je deze technologie gebruiken en tegelijkertijd alle voordelen benutten en de nadelen vermijden? Laten we eerst verduidelijken dat ovens van dit type volledig geïsoleerd zijn en je helpen om de oven schoon te maken zonder het apparaat of de keuken te beschadigen. Bij het verkolen van etensresten kunnen echter vluchtige bestanddelen en verontreinigende stoffen vrijkomen in de lucht, daarom raden we je aan om als je allergisch bent uit de keuken te blijven terwijl dit proces wordt uitgevoerd.

Een essentiële stap die je moet nemen voordat je begint, is het zorgvuldig lezen van de gebruiksaanwijzing om de beste procedure voor het reinigen van de oven te begrijpen. Breng geen coatings aan die de oven kunnen beschadigen en gebruik geen commerciële chemische reinigingsmiddelen die niet in de handleiding staan. 

Verwijder alle licht ontvlambare voorwerpen zoals theedoeken en voedseldozen uit de buurt van de oven voordat je de functie start, houd huisdieren uit de buurt van de keuken en zet het raam open om de ruimte te ventileren.

Verwijder alle verwijderbare onderdelen uit de oven en verwijder vet en voedselresten met een stofzuiger of een doek bevochtigd met witte azijn, zet de oven dan op de zelfreinigingsmodus, de deuren zullen vergrendelen en je hoeft alleen maar te wachten. Sommige ovens kunnen tot 3 uur nodig hebben voor dit proces. In de tussentijd kun je de afneembare onderdelen schoonmaken met de methode die je het meest geschikt vindt.

De deur gaat open wanneer de koeling klaar is, zodat je de as die op de bodem is neergedaald kunt verwijderen.

Door deze tips te volgen, kan de oven zichzelf gemakkelijk en veilig reinigen.

Advertisement