Kweekhandleiding voor de lobelia, een plant die het goed doet in elke tuin of op het balkon

door Natasja

04 Juni 2024

Advertisement

De lobelia is een vaste kruidachtige plant met een grote sierwaarde: met haar blauw-violet bloemen en lichte, sierlijke groeiwijze is hij perfect in elke tuin of op elk balkon, of hij nu in de grond wordt geplant voor een indrukwekkende border of in hangpotten wordt geplaatst waaruit hij zijn slanke takken elegant kan laten vallen. Een wolk van kleur die heel goed te combineren is met vele andere tinten!

Advertisement

Kweekvereisten voor de lobelia: blootstelling en grond

@pikarinkobikke/Instagram

Van de verschillende soorten lobelia die er bestaan, is de lobelia erinus de meest verspreide en meest gebruikte in borders of hanging baskets. Als hij op de juiste plek staat, is het een plant die lang leeft en altijd sierlijk decoreert.

Het ideale klimaat om de lobelia te kweken is gematigd: deze planten verdragen geen intense kou, maar ook geen verzengende hitte. Dit betekent dat als je in een gebied woont met strenge herfsten en nog koudere winters, je alleen kunt overwegen om de plant in potten te kweken, zodat je de plant bij het eerste koude weer kunt bedekken, bij voorkeur binnenshuis. In de zomer is het daarentegen beter om de plant niet op zonovergoten plekken te zetten tijdens de heetste uren. Omdat hij ook niet van droge en dorre klimaten houdt en de ideale temperatuur rond de 10-15° ligt, moet hij beschermd worden tegen intense zon en bijtende kou.

De voorkeur gaat uit naar zon of halfschaduw, afhankelijk van de gemiddelde temperaturen op de plaats. Zon op de warmste uren kan schadelijk zijn, maar te veel schaduw kan ervoor zorgen dat hij minder weelderig groeit en minder bloemen heeft.

Wat de grond betreft, heeft hij een goed gedraineerde potgrond nodig, rijk aan organische stoffen en slechts licht zuur. Je kunt daarom een goede universele potgrond mengen met een beetje turf voor het succes van de plant.

Advertisement

Water geven en bemesting van de lobelia

@provencallife/Instagram

Omdat hij geen droog klimaat en droogteperiodes verdraagt, is het een plant die grond nodig heeft die altijd een beetje koel is, nauwelijks vochtig: geen kluiten vol met water om mogelijk schadelijke stagnatie te voorkomen. In de zomer moet hij daarom een paar keer per week overvloedig water krijgen, maar zorg er altijd voor dat het water uit de drainagegaten loopt. Bij warm weer kun je helpen met een schoteltje om de plant vochtig te houden, zodat hij de moeilijkste periode doorkomt.

In de lente en tot de herfst te streng wordt, kun je het water geven verminderen tot eens in de 5-7 dagen en in de winter zelfs meer. Het signaal dat je moeten begrijpen is altijd de vochtstatus van de grond: dat zal je vertellen of je wel of niet opnieuw water moet geven.

Geef in ieder geval altijd direct water in de grond en niet aan de bladeren, vooral als het niet erg warm is, om schimmelziektes te voorkomen.

Wat de ideale meststof betreft, worden meestal vloeibare meststoffen aanbevolen, die uitgebalanceerd zijn (20-20-20), die in nog minder geconcentreerde doses moeten worden gegeven dan op de verpakking staat, om de 2-3 weken en alleen tijdens de groeiperiode, dat wil zeggen van het einde van de winter tot het begin van de zomer. In het geval van potplanten is het handig om langzaam vrijkomende meststoffen te gebruiken.

De lobelia snoeien

@lizsgardening/Instagram

Het is een goed idee om verwelkte bloemen te verwijderen om de productie van nieuwe bloemen te stimuleren. Als je vindt dat de plant na de bloei, of in ieder geval aan het einde van de zomer, wat netter gemaakt moet worden om hem een compactere vorm te geven, kun je de uiteinden van de takken wat inkorten. Zoals altijd bij het snoeien van elke plant, gebruik een schaar met scherpe, gesteriliseerde bladen.

Met de takjes kun je lobelia planten vermeerderen door te stekken: plaats ze in een kleine pot met een beetje aarde en turf en geef onmiddellijk water. Controleer of de pot alleen vochtig blijft en niet drassig totdat de stekken wortel schieten, en dan kun je beginnen met het water geven een beetje uit te stellen. Het volgende voorjaar kan de plant naar een grotere pot worden verplaatst.

Zou je het leuk vinden om een lobelia binnenshuis te kweken?

Advertisement