Een effect van een kant en klare tuin: dit bereik je met prachtige bloemen die snel groeien

door Natasja

06 Juni 2024

Advertisement

De planten die we in de tuin zetten, kunnen verschillende doelen dienen, zoals het creëren van privacy of koelte, maar ze moeten ook voldoen aan ons verlangen naar schoonheid. Dus als je op zoek bent naar een snel effect in de tuin, is het beter om planten te kiezen die snel groeien en die ook bloeiende of landschappelijke kenmerken hebben, om het groene hoekje te verfraaien.

Advertisement

1. Indisch bloemriet (canna indica)

oranje bloem van de Indische bloemriet tegen een achtergrond van bordeauxrode bladeren

Peakpx

Wil je een element dat een bloembed vult en hoog uittorent boven vele andere kleine bloeiende struiken? Eentje die ook een rij bloemen kan creëren om de aandacht op zich te vestigen? Kies dan voor een of meer canna indica-variëteiten: geef ze goed gedraineerde grond en veel zon, en ze zullen langzaam de hele ruimte overnemen!

Advertisement

2. Oost-Indische kers (Nasturtium)

@ enerhagen/instagram

Klaar om ook in spleten tussen bakstenen of rotsen te groeien, ze zijn mooi in plantenbakken, vooral als ze hangen, maar Oost-Indische kers bedekt ook muren of groeit uitgespreid op de grond: kortom, helemaal niet veeleisend, kleurrijk, zelfs eetbaar (ze zijn heel goed geschikt om taarten mee te versieren!). Zaai of plant er een paar en van jaar tot jaar zul je ze verspreid aantreffen, zelfs op onverwachte plaatsen!

Klimmende winde (Ipomoea)

bloem van de ipomea

@petesopgardenInstagram

In het Engels wordt hij "Morning Glory" genoemd, omdat hij aan het begin van de dag zijn klokvormige bloemen opent, die zich 's avonds een beetje sluiten. Ze zijn meestal blauwviolet van kleur, maar er zijn ook roze of witte variëteiten. Het is een dun vertakte klimplant, maar hij groeit heel snel: de tere stengels zijn gemakkelijk te hanteren, veel gemakkelijker dan veel andere "riskantere" klimplanten. Hij heeft ook veel zon nodig.

Glansmispel (Photinia)

kroon van een glansmispel plant met rode bladeren

pxhere

Een van de meest trendy haagplanten, de photinia, is altijd erg mooi. De bladeren gloeien felrood op in de lente, vooral als ze in de volle zon staan, maar dan komen er echt prachtige witte bloemen (als je de haag zelf niet te veel snoeit), allemaal te midden van nog meer groene bladeren of net getint met rood. We begrijpen waarom hij zo succesvol is!

Vlinderstruik (Buddleja)

Paarse vlinderstruikbloem

@katsuhiko.takahashi.3150/Instagram

Ze noemen het een vlinderstruik, het is een struik die ook behoorlijk groot kan worden. Hij is geliefd bij vlinders en bestuivende insecten. Hij groeit in veel verschillende klimaten, maar geeft toch de voorkeur aan een zonnige standplaats zodat hij uitbundig kan bloeien en altijd in het middelpunt staat van een zwerm kleurrijke vlinders.

Advertisement

6. Hartlelie (Hosta)

verschillende soorten hartlelies in een bloembed

@barbaralul/Instagram

Als de ruimte die je wilt inrichten met mooie planten zich in de middenschaduw bevindt, denk dan eens aan de hartlelie. Of ze nu in grote potten staan of in de grond, ze zijn prachtig om naar te kijken: er zijn oneindig veel variëteiten met bladeren in de mooiste vormen en kleuren. In de winter verliezen ze bijna altijd hun bovengrondse deel, maar in het voorjaar komen ze terug en verspreiden ze zich elk jaar een beetje meer, als de grond geschikt is (vermijd te zure grond). Ze hebben ook erg mooie bloeiwijzen die een beetje lijken op miniatuuririssen.

7. Spierstruik (Spiraea x arguta)

detail van bloemen van de spierstruik

@heiko_fh/Instagram

Nog zo'n schilderachtige heester, er zijn eigenlijk verschillende soorten spierstruiken. De soort die we hier voorstellen, de Spiraea x arguta, houdt van normale, goed doorlatende grond. Als standplaats geeft hij de voorkeur aan zon, maar hij verdraagt ook halfschaduw. De zeer lange, witte, pluimachtige bloeiwijzen verlichten de tuin in april en de plant zal eruit zien als vuurwerk!

Advertisement

8. Amerikaanse Kornoelje (Cornus florida “Rubra” )

roze bloemen van de Amerikaanse Kornoelje

@youngwil5/Instagram

Ook in het geval van de Amerikaanse Kornoelje zijn er nu veel cultivars die geselecteerd zijn op bepaalde eigenschappen. De Florida "Rubra" is een van die cultivars die roze (het is eigenlijk een beetje een verkeerde benaming om ze zo te noemen) bloemen geeft en daarom erg populair is. Het zijn kleine bomen, perfect voor tuinen met weinig onderhoud. Ze zijn ook bestand tegen zeer koude temperaturen!

9. Vaderplant (Tradescantia zebrina)

vaderplant in een hangende plantenbak

@sivoraksgreenjungle/Instagram

Een zeer wijdverspreide vaste kruidachtige plant: hij wortelt praktisch overal en verspreidt zich zeer snel. Inmiddels wordt echter het gemak waarmee het in veel verschillende klimaten kan worden gekweekt, gewaardeerd, net als de vele meer of minder kleurrijke variëteiten. De vaderplant is een van de meest wijdverspreide en populaire, mooi voor een plekje kleur op de grond maar ook hangend in plantenbakken!

Advertisement

10. Forsythia

forsythia planten in de tuin bij een bakstenen huis

@in__the__fields/instagram

De forsythia is een zeer krachtige struik die in april de komst van de lente aankondigt door een gele vlam te worden die elk landschap kan opfleuren. Hij kan worden gebruikt voor borders, in het midden van bloembedden, op hellingen en nog veel meer: hij is heel gemakkelijk te kweken en groeit snel, en na het eerste jaar is hij volledig zelfvoorzienend.

De mogelijkheden zijn verschillend, welke planten zou jij meteen in jouw tuin willen verwelkomen?

Advertisement