Je balkon inrichten met pallets: ideeën om de buitenhoek te transformeren

door Natasja

05 Juni 2024

Advertisement

Genieten van een balkon dankzij pallets: het is een DIY project binnen ieders bereik, dat echt een revolutie teweeg kan brengen in de look en het comfort van de buitenruimtes. Is het niet veel beter om een comfortabele bank te hebben in plaats van alleen maar stoelen? Soms maken de afmetingen van het balkon het je niet gemakkelijk om meubels te kopen die erin passen, terwijl je door ze zelf te maken alles op maat kan maken. En door pallets te gebruiken om meubels te maken, geef je ook niet veel geld uit!

Advertisement

Het balkon inrichten met pallets

@urbannaturekid /Instagram

Het gebruik van pallets is een bekende DIY methode die succesvol blijft dankzij het praktische aspect en het feit dat het zowel bevredigend als goedkoop is om te maken in vergelijking met veel andere projecten.

Voor het in elkaar zetten van een constructie, zoals die voor een bank of een minitafeltje voor op het balkon, is weinig ervaring nodig en daarom is het een  DIY activiteit die zelfs voor beginners haalbaar is.

Advertisement

Ruimtes personaliseren

@balconyblog/Instagram

Naast het economische aspect is het ook de grote veelzijdigheid van deze voorwerpen die ze zo populair maakt: het kan voldoende zijn om de ene op de andere te plaatsen, leunend tegen een muur, om een bank te krijgen. Als je een pallet neemt en deze verticaal aan één kant van deze basis bevestigt, creëer je de rugleuning. Als je aan de andere kant een pallet neemt, deze in tweeën deelt, de ene op de andere stapelt en extra houten planken gebruikt op het bovenste blad, ontstaat er een salontafel.

Dit zijn allemaal ideeën die geweldig werken op een balkon!

Er is ook ruimte om spullen op te bergen, in de palletbank

@fairpencil/Instagram

Als de constructie van de balkonbank in principe wordt gemaakt door twee pallets (eventueel uitgezaagd, maar dat hoeft niet) op elkaar te zetten, dan heb je zeker ook de ruimte ertussen leeg: daar kun je verlichting plaatsen, of het gebruiken voor opslag, of, zoals je hier ziet, zelfs lades maken! Je hebt dus niet nog een ander meubelstuk nodig om de spullen in op te bergen!

Kies de stijl die je wilt

uminous_terrace/Instagram

Het hout van de pallet is natuurlijk ruw en onafgewerkt. Het eerste resultaat ziet er dus altijd erg rustiek en onafgewerkt uit. Maar dat hoeft niet per se zo te blijven: je hoeft alleen maar een beetje je best te doen en de juiste sfeer vinden, en door kleuren te combineren (of ook alleen maar natuurlijke effectimpregneermiddelen) kan elk meubelstuk een duidelijk meer verfijnde look krijgen. En dan kun je ook nog matrassen, kussens, plaids en dergelijke gebruiken.

Modellen voor elke behoefte

@mac.est_/instagram

We zeiden al dat een paar pallets worden wat je wilt, en niet alleen qua ontwerp, maar vooral qua grootte! Dus je kunt kleine bedden maken voor op het balkon, maar ook L-vormige banken, met meer of minder brede zittingen, afhankelijk van wat je je kunt veroorloven. En ze kunnen ook armleuningen hebben of zelfs ruimte om potten met planten in te zetten.

Advertisement

Met pallets kun je elk deel van het balkon versieren

@goldenethan2014/Instagram

Niet alleen plekken om te zitten en te ontspannen: met een pallet kun je verticale plantenbakken maken, voor aan de buitenmuur van het huis of misschien aan de binnenkant van de borstwering, die alleen voor jou zijn, zelfs versierd met lichtjes om 's avonds een unieke sfeer te creëren.

Het onderhoud van pallets buiten

@viewsbalconybar/Instagram

Omdat pallethout, zoals we al zeiden, eenvoudig en slecht bewerkt hout is, is het aan jou om het perfect te maken zodat het zonder problemen gebruikt kan worden en ook buiten zo lang mogelijk meegaat.

Het eerste wat je moet doen is het houten oppervlak dat in contact kan komen met jezelf of met de bekledingsstoffen die je erop legt perfect schuren om splinters en ruwheid te voorkomen die je kunnen verwonden of de stoffen kunnen beschadigen. Dit houdt ook in dat elke hoek zorgvuldig moet worden afgeschuind.

Advertisement

@nairobi_woodlands/Instagram

Daarna is het nodig om het hout te behandelen: niet alleen esthetisch om de gewenste kleur te krijgen, maar vooral met beschermende verven die het hout kunnen beschermen tegen schade door water en vorst, maar ook tegen de zon zelf.

@balconyblog/Instagram

Je hoeft het hout alleen maar elk jaar voor het begin van het zomerseizoen een beetje bij te werken en de palletmeubels zullen lang meegaan!

Advertisement