Maak de badkamer schoon en laat hem lekker ruiken met DIY natuurlijke schoonmaakmiddelen voor elk oppervlak

door Natasja

21 Mei 2024

Advertisement

De badkamer is een ruimte in huis die je niet mag overslaan als het op schoonmaken aankomt. Daarom heb je meestal een hele reeks middelen klaarstaan om de verschillende oppervlakken schoon te maken, te ontsmetten en misschien zelfs lekker te laten ruiken. Voor elk schoonmaakmiddel dat je kunt kopen, is er een zelfgemaakt alternatief dat je kunt bereiden met natuurlijke ingrediënten en naar wens kunt aanpassen.

Advertisement

Tegen kalk-, schimmel- of zeepvlekken

Hi Room/Pexels

Als je je zorgen maakt over bepaalde soorten vuil, kun je je toevlucht nemen tot bepaalde combinaties van middelen die je meestal in huis hebt.

 • Tegen kalkaanslag op kranen: neem een oude handdoek of doek, week deze in witte azijn (alcoholazijn is het beste, maar wijnazijn is ook prima), en wikkel deze 's avonds voor het slapen gaan strak om de hele kraan. De volgende ochtend hoef je de doek er alleen maar af te halen en de kalk is opgelost, waarna je verder kunt gaan met een normale schoonmaakbeurt met zeep, waarbij je goed moet afspoelen en vooral goed moet drogen.
 • Voor de douchekop daarentegen is de methode om de azijn lang genoeg tegen kalkaanslag te laten werken, de douchekop zelf erin te laten weken. Dus als het een afneembare douchekop is, kun je hem gewoon in een kom met azijn laten weken. Als het een vaste douchekop is, vul je een stevige plastic zak met azijn en wikkel je die om de hals van de douchekop, zodat de gaatjes ondergedompeld blijven in de vloeistof.
 • Tegen schimmel, die meestal voorkomt op voegen of tegels bij douches en badkuipen, kun je gelijke delen borax en azijn mengen tot een pasta die je op de te behandelen plekken doet. Laat het een uur inwerken en verwijder het dan door af te spoelen en te drogen. Anders kun je ook waterstofperoxide en baking soda gebruiken, waarbij je het ongeveer een half uur laat inwerken.
 • Om zeepresten van sanitair te verwijderen, kan het ook voldoende zijn om een natte spons te gebruiken waarop je baking soda of citroenzuur strooit en direct over het vuil wrijft.

 

Advertisement

Badkamervloeren wassen

Max Vakhtbovycn/Pexels

Op vloertegels kun je een middel gebruiken op basis van:

 • Warm water (om een emmer te vullen)
 • 150 ml witte azijn
 • 100 ml alcohol
 • een theelepel Marseillezeep
 • 10-15 druppels essentiële olie naar smaak (indien gewenst)

Meng alles in het warme water in de emmer en ga verder zoals gewoonlijk met de dweil. Er mag geen laag achterblijven, maar als dat wel het geval is, spoel het dan af met meer warm water. Wat de geur van azijn of alcohol betreft: lucht gewoon de kamer (wat je altijd moet doen tijdens en na het schoonmaken) en de geur zal heel snel verdwijnen, terwijl de geur van de essentiële oliën langer blijft hangen.

Voor keramiek en tegels in het algemeen

Диана Дунаева/Pexels

Routinematig schoonmaken zonder je zorgen te maken over speciale vlekken is nog eenvoudiger: de verschillende oppervlakken in de badkamer kunnen effectief worden schoongemaakt met een mengsel, klaar te houden in een fles of spuitfles, van het volgende:

 • 200 ml water
 • 100 ml vloeibare plantaardige zeep (Marseillezeep, Castillezeep en dergelijke)
 • twee eetlepels baking soda
 • twee eetlepels waterstofperoxide

Ook hier, als je wilt, kun je 10 druppels (of meer!) van een essentiële olie naar keuze toevoegen. Je hebt nu een multifunctioneel middel dat kan ontvetten en ontsmetten, en dat ook werkt op marmer of andere stenen (als ze licht van kleur zijn, terwijl het bij donkere stenen altijd beter is om de effecten op een verborgen deel te controleren voordat je het middel er steeds op aanbrengt met het risico dat ze op de lange termijn beschadigen).

Kortom, leg een voorraadje ingrediënten aan en ze zullen op duizend manieren van pas komen!

Advertisement