11 onweerstaanbare ideeën om de slaapkamer uniek te maken met originele hoofdeinden

door Natasja

20 Mei 2024

Advertisement

Het hoofdeinde van het bed is een onderdeel dat van grote invloed is op het uiterlijk van de hele kamer waarin we elke nacht slapen. Het is tenslotte een beetje de lijst die het hele bedframe bevat en kan minimalistisch worden opgevat of als een functioneel en multifunctioneel element, maar daarbij missen we vaak de kans om een uiting van smaak en stijl te maken. Dus als je de mogelijkheid hebt, waarom zou je het hoofdeinde dan niet als een decoratief element beschouwen, eventueel door te kiezen voor DIY, zelfs recycleprojecten, zodat er een bijzonder detail in de inrichting ingevoegd wordt?

Advertisement

1. Geen hoofdeinde, maar tekeningen!

IKEA

Laten we aannemen dat er geen ruimte is, of eenvoudiger gezegd dat je een heel eenvoudig bedframe mooi vindt, maar dat je niet wilt afzien van het decoreren van de muur achter het bed. Waarom niet iets op de muur tekenen? Sommigen mensen tekenen een hoofdeinde in gestileerde vorm, anderen kiezen voor een soort stripverhalen die bijna een speelse trompe l'oeil zijn... Wat zou jij tekenen?

Advertisement

2. Een zacht tapijt

spicerandbank.blogspot.com

Tapijten liggen op vloeren. Dat weten we allemaal, maar wie verbiedt je om te improviseren en ze als wandkleden te gebruiken? Dus hang ze aan de muur! En je kunt ze ook tegen het plafond vouwen, zodat ze er een beetje overheen steken en het lijkt alsof er een baldakijn is.

3. Macramé

urbanoutfitters.com

De waardering voor handgeweven touw of draad met vaardige knopen, de basis van macramétechnieken, kent geen grenzen. Zo kan een handgeweven paneel aan de muur achter het bed hangen, of ook in een eenvoudige houten lijst worden gespannen als hoofdeinde.

4. Een gerecycled scherm

fredrikohlsson.tumblr.com

Het gebeurt niet elke dag dat je een mooi vintage scherm in handen krijgt, misschien zelfs van exotische oorsprong. Als dat wel zo is, kun je het op de voor de hand liggende manier gebruiken, namelijk om een hoek van de kamer te bedekken of als scheidingswand. Maar denk je niet dat het ook een prachtig hoofdeinde achter het bed zou zijn?

5. De oude deuren

homestoriesatoz.com

Een ander idee voor creatief recyclen dat erg populair is bij rustieke inrichtigen: het gebruik van oude houten deuren. Ze kunnen ook worden gebruikt in combinatie met andere elementen uit meubels die niet meer in gebruik zijn, en zelfs met luiken die onbruikbaar zijn geworden.

Advertisement

6. Historische vleugels

Pinterest

Als je echter een paar vleugels vindt van een antieke deur, misschien ook bewerkt of op een andere charmante manier versierd, zullen ze volstaan als hoofdeinde van het bed en zeker het mooiste element van de hele kamer zijn.

7. Platen van natuurlijk hout

excelsiorwood.com

Van alle natuurlijke materialen is hout altijd de grote hoofdrolspeler van de inrichting geweest, ook op puur decoratief niveau. Je moet wel even stilstaan om de nerven van een natuurlijke houten plaat te bewonderen, een uniek stuk uit de stam van een boom. Het zou prachtig zijn om ze als hoofdeinde te gebruiken.

Advertisement

8. Gerecyclede houten planken

wayfair.com

Op een meer rustieke, DIY manier kun je echter de warmte van hout in de slaapkamer brengen door een paneel te gebruiken dat is gemaakt van gerecyclede planken, zoals die van pallets.

9. Bamboestokken

Pinterest

Wil je een meer strandachtige sfeer, alsof je in een huisje aan zee zit? Dan kun je de muur achter het bed bekleden met bamboestokken!

Advertisement

10. Stukken van oude ingelegde meubels

decorpad.com

Antieke meubels hebben altijd een unieke charme en het recyclen van bewerkte stukken om te verwerken in een oud bedframe, of ook het gebruik van een oud hoofdeinde in je eigen bed, is een idee dat liefhebbers van de ouderwetse inrichting zeker mooi zullen vinden.

11. Een zacht kussen

urbanoutfitters.com

Originaliteit en comfort: een groot, kleurrijk kussen dat aan de muur hangt, om te de ruimte te decoreren maar ook handig wanneer je in bed wilt zitten!

Welk van deze ideeën past het beste bij jou?

Advertisement