Vloeren opknappen tegen lage kosten: hoe doe je dat met verf

door Natasja

12 Mei 2024

Advertisement

Een oude vloer is een element dat het uiterlijk van een kamer sterk beïnvloedt, maar het opknappen ervan kost veel geld en men ziet er vaak van af om de vloer te vervangen. Een reden die echter verdwijnt als je ervoor kiest om de vloer op te knappen door middel van een laagje verf. Verf kan het uiterlijk van een kamer jarenlang totaal veranderen, tegen een kleine prijs in vergelijking met het vervangen van houten latten of verschillende tegels. Laten we eens kijken hoe je dat kunt doen.

Advertisement

1. Kies de look die je wilt: kleur, afwerking en eventuele decoraties

malarsgarden/Instagram

Of het nu gaat om een houten vloer (het gemakkelijkst en het meest aanbevolen voor dit soort DIY werk), beton (ook vrij gemakkelijk op te knappen met verf) of tegels (iets meer uitdagender), je moet je een beeld vormen van het eindresultaat dat je voor ogen hebt.

Houd dus rekening met alle kleuren in de kamer, het natuurlijke en kunstlicht, het soort verkeer dat de vloer moet kunnen verdragen en zo weet je of je voor lichtere of donkerdere en meer of minder levendige kleuren moet kiezen. De afwerking, mat of glanzend, is ook iets om rekening mee te houden.

Het gebruik van dezelfde kleur als de muren is bijvoorbeeld een manier om de kamer groter te laten lijken, handig misschien in krappe ruimtes zoals badkamers, hallen, gangen. En als je je zorgen maakt over het heen en weer geloop dat de verf zal beschadigen, overweeg dan een vloerkleed dat past bij de ruimte in kwestie. Als je een donkere kleur kiest voor de vloer, zal die beter bestand zijn tegen het geloop, maar je zult ook sneller stof zien.

Soms is een manier om de look te veranderen de vloer met evenwijdige assen om te vormen met een ander geometrisch patroon, bijvoorbeeld met ruiten, zodat de vloer tweekleurig is. Of gebruik sjablonen voor andere decoratieve patronen, of verf slechts een paar planken of tegels om en om... Er zijn duizend ideeën om te overwegen!

Advertisement

2. Bereid het oppervlak voor, goed voor ogen hebbend van wat er gaat gebeuren

@charleygreyantiques/Instagram

Het oppervlak voorbereiden betekent dat je eerst alles wat op de vloer ligt moet verwijderen en vervolgens moet beginnen met grondig schoonmaken.

In het geval van tegelvloeren kun je, zodra elke centimeter grondig is schoongemaakt, beginnen met het aanbrengen van de producten.

Bij houten oppervlakken daarentegen is er een extra voorbereidingsstap: je moet schuren met schuurpapier, vooral als de vloer al geverfd, geïmpregneerd of bedekt is met een glanzende afwerking. Een schuurpapier met korrel van 120 wordt aanbevolen. Stofzuig daarna om alle resten te verwijderen, maak grondig met water schoon en na een nacht drogen kun je beginnen met de verf.

Wat het beton betreft, hangt het af van de staat waarin het verkeert: als het nieuw en in goede staat is, kun je niet veel doen. Als het daarentegen al een paar jaar oud is en de tekenen van de tijd vertoont, is het raadzaam om het oppervlak voor te bereiden met een schurend etsmiddel om de hechting van de verf te vergemakkelijken, en indien nodig ook eventuele scheuren op te vullen, alsof je aan het voegen bent, waarbij je erop moet letten dat alles perfect geëgaliseerd is voordat je verder gaat met de volgende stap.

3. Het gebruik van specifieke producten is essentieel

thebecklerabode/Instagram

Afhankelijk van het type vloer moeten specifieke producten worden gebruikt: primer, verf en afwerkproduct. De drie fasen van de verschillende aan te brengen producten moeten geschikt zijn voor het materiaal waarop je ze gaat gebruiken.

In het geval van hout is het eenvoudiger en raden we aan om een algemene houtprimer te gebruiken. Daarna volgt de verf (het aantal lagen hangt af van het effect dat je wilt creëren, meer of minder dekkend) en tot slot een coating met een matte of glanzende afwerking.

Op beton kun je na de voorbereiding meteen twee lagen verf aanbrengen. Indien gewenst kan een extra dekkend product worden toegevoegd, maar vaak hebben verven die geschikt zijn voor beton al een finish.

Bij tegels moet je productlijnen kiezen die geschikt zijn voor het specifieke materiaal waarvan ze gemaakt zijn, bijv. keramiek. Nog beter is het als deze producten worden verkocht als geschikt voor zowel binnen- als buitenoppervlakken, omdat ze dan nog duurzamer zijn.

In elk geval moet je er rekening mee houden dat je na een paar jaar - een tijd die wordt beïnvloed door het type vloer en het gebruik dat er van wordt gemaakt - plekken zult zien waar de verf loslaat en dat je een enigszins "geleefde" look kunt verwachten.

4. Verven

@shellypaint/Instagram

Een belangrijke tip bij het aanbrengen van de verschillende lagen producten is het gebruik van borstels voor de hoeken op de randen en vervolgens rollers voor de rest van het oppervlak om een ideale dekking te garanderen.

Het is essentieel om voor een goede ventilatie te zorgen bij het gebruik van de producten om te voorkomen dat je te veel schadelijke stoffen inademt.

Je moet ook rekening houden met de droogtijd die nodig is voordat je een nieuwe laag product aanbrengt en de uiteindelijke droogtijd voordat het oppervlak weer beloopbaar is.

Je hoeft alleen nog maar te kiezen waar je gaat verven!

house.of.esperanza/Instagram

Ook aan de buitenkant van het huis kan een laagje verf elke simpele vloer transformeren, vooral als het beton is. Dus waarom proberen je het niet overal waar je zin hebt in een frisse wind?

Advertisement