11 briljante ideeën voor het maken van fantastische verhoogde plantenbakken en bloembedden in de tuin

door Natasja

03 Mei 2024

Advertisement

Een vleugje kleur in het midden van de tuin, of het bloembed waar je wat groenten in kweekt: ze zijn mooi om te zien, ze trekken de aandacht, maar wat een inspanning als je moet bukken om ze te onderhouden. Met verhoogde bloembedden en plantenbakken heb je echter nog steeds al de schoonheid zonder het ongemak! Ze kunnen worden gemaakt als meubels, of ook grotere oppervlakken worden die verschillende niveaus creëren op het niveau van de tuin, en met DIY kun je ze zo veel aanpassen als je wilt in grootte en vorm!

Advertisement

1. Aan de kant van een laan

secretgardenhome.com

Verhoogde plantenbakken langs een laan: de borders, eventueel gemaakt van warmgekleurde bakstenen en ook afgewerkt met verlichting zoals deze, houden de grond vast en helpen de laan netjes te houden, terwijl ze ook een plek bieden waar je in de schaduw van de bomen kan zitten als dat nodig is. Stel je deze stadstuin eens voor met "normale" groene zones in plaats van deze omheinde en verhoogde zones - waarschijnlijk nog steeds mooi om te zien, maar een beetje minder uniek.

Advertisement

2. DIY houten verhoogde plantenbak

autode.sk

Er zijn veel projecten te vinden waaruit je inspiratie kunt halen om zelf een houten verhoogde plantenbak te maken: de poten die hem ruim boven de grond houden en vervolgens een grote bak die een beetje lijkt op een reuzenkist is een idee dat een beetje overal goed zou staan, zowel op de grond als op verharde oppervlakken of zelfs op een balkon.

3. Kleuren combineren

swoonworthy.co.uk

Een ontwerp als dit is echter nog verfijnder in termen van esthetiek: de grijsgroene verf waarmee de hele constructie is gecoat past perfect bij de lavendelplanten die erin zitten. En er zit zelfs een plank onder voor handige gebruiksvoorwerpen!

4. Stevige balken voor het bloembed

Carrot Design/Pinterest

Als je hout gebruikt om een verhoogd bloembed te omsluiten, betekent dit dat het hout op de best mogelijke manier moet worden behandeld voordat het geheel in elkaar wordt gezet, met afdichtmiddelen en waterafstotende middelen, die de komende jaren misschien opnieuw moeten worden aangebracht. Een oplossing die misschien niet echt eeuwig is, maar wel heel mooi!

5. Zowel bloembed als ontspanningsruimte

laviepartagee.com

Met hout, maar niet alleen (zoals je hieronder zult zien), kun je ook verhoogde bedden maken, aangevuld met comfortabele zitplaatsen, zodat je kunt ontspannen in nauw contact met je favoriete planten.

Advertisement

6. Hout en metselwerk

metten.com

Hetzelfde idee kan ook worden gerealiseerd met beton of bakstenen voor verhoogde plantenbakken en bloembedden, en hout voor zitplaatsen: een combinatie die altijd werkt.

7. Bakstenen muurtjes

littlehouseliving.com

Bakstenen muren, rood of in andere kleuren, hebben ook een onbetwiste charme. De onmiskenbare textuur van bakstenen kan ook worden benadrukt door contrasterend cement of stucwerk.

Advertisement

8. Praktische metalen bloembakken

warranglen.com.au

Metalen platen ondersteund door houten steunen: een DIY project om vooral uit te proberen voor seizoensgewassen in de moestuin!

9. Kant-en-klare metalen oplossingen

Amazon

Het is niet ongewoon om te zien dat hoeken die als moestuin worden gebruikt, zijn uitgerust met verhoogde bedden: aangezien je veel vaker en langer met planten bezig bent dan met sierbedden, is het handig om de plant op een hoogte te zetten die het gemakkelijker maakt om te snoeien, vruchten te oogsten en ook schoon te houden van onkruid aan de voet. En in dit geval kun je ook kant-en-klare geprefabriceerde bloembedden vinden.

Advertisement

10. Plantenbak en omheining tegelijk

Pinterest

Het toevoegen van een steun, die dienst doet als trellis voor klimplanten of ook als hekwerk aan één kant van de verhoogde plantenbak, is een manier om afscheidingen aan te brengen in de tuin, verschillende gebieden te isoleren en zelfs natuurlijke schaduw te bieden.

11. Met creativiteit combineren

gardenary.com

Tussen verschillende verhoogde bedden kun je ook verbindingselementen maken, zoals ronde of vierkante trelissen, die prachtig zijn om te zien als ze bedekt zijn met vegetatie!

Heb je al nagedacht over waar je een verhoogde plantenbak of bloemenbed wilt plaatsen?

Advertisement