Mostuin: een onderhoudsarme oase van rust en sereniteit

door Natasja

03 Mei 2024

Advertisement

Een tuin gemaakt van mos: geen gazon en geen traditionele bloembedden of plantenbakken, maar een fluweelachtige mantel die zich over de grond verspreidt, gemaakt van mos en hier en daar onderbroken door rotsen of grind van verschillende soorten. Dit zijn de hoofdzakelijke elementen van een mostuin, perfect voor schaduwrijke en vochtige plekken waar gazons en de meer gewone tuinplanten moeite hebben om te groeien.

Er zijn oneindig veel soorten mos, die allemaal echt betoverend zijn. De impact is die van een zacht tapijt, alleen al door ernaar te kijken, maar als je dichterbij komt ontdek je de schoonheid van de miniatuurvormen die de uitlopers vormen van de verschillende soorten mos. Een voortdurende ontdekking, die al eeuwenlang gebruikelijk is in het Verre Oosten en die ook de oplossing zou kunnen worden voor vele andere tuinen en groene ruimtes in de rest van de wereld.

Advertisement

Mos is eeuwenoud

@kyoto_gardengarden/Instagram

De enorme mossenfamilie telt meer dan 12.000 soorten, die meer dan 390 miljoen jaar geleden zijn geëvolueerd en nog steeds deel uitmaken van veel ecosystemen over de hele wereld. De schoonheid is duidelijk voor iedereen die mos in het bos tegenkomt, maar de eerste mensen die mos hebben benut als decoratief element in de tuin waren die van het Verre Oosten.

De Japanners hebben er al eeuwenlang een kunst van gemaakt en je kunt jezelf verliezen in de betovering die het landschap op deze plekken kan oproepen.

Advertisement

Oase van rust

@kyoto_gardengarden /Instagram

Het betreden van een tuin gemaakt van mos geeft de indruk een sprookjeswereld binnen te stappen, een ruimte waar kalmte en rust heersen, geïsoleerd van al het andere. En aangezien de tuin een toevluchtsoord moeten zijn waar je jezelf kunnen opladen, in contact met de natuur, zou het heerlijk zijn om van zo'n scenario te kunnen genieten.

Wat is mos?

@kouetu/Instagram

Elk type mos is een systeem van minuscule plantjes die bijna nooit bloemen produceren en geen echte wortels hebben die in de grond reiken om voedingsstoffen en water op te nemen. In plaats daarvan hebben ze kanalen die opengaan wanneer ze in contact komen met water. Als het niet regent en er geen vocht is, worden ze slapend en dreigen ze te verdwijnen, maar verschijnen weer zodra ze nat worden gemaakt.

Net als andere planten heeft mos echter chlorofyl en is het in staat om fotosynthese te voltooien ongeacht de temperatuur: daarom zie je mos weelderig en groen, zelfs in de winter.

Leefgebied van mos

@kokenomiura/Instagram

Dit alles vertelt duidelijk dat mos geschikt is voor een vochtig klimaat en de voorkeur geeft aan een plek die niet constant zonnig is, maar in de halfschaduw. Dus als je bomen hebt die schaduw geven en het klimaat neigt vochtig te zijn, of als je een deel van de tuin wilt inrichten waar deze omstandigheden heersen, eventueel ook naast een klein vijvertje, dan kan een soort mos de ideale keuze zijn.

Een mostuin aanleggen

@biotope_gallery.official/Instagram

Niet alleen hele gazons, maar ook kleine perken die later worden versierd met wat kleine struiken of heesters, en zelf nog beter rotsen en verlichting: mos is heel veelzijdig.

Om zo'n tuin te beginnen, kun je het beste mos gebruiken dat inheems is in de streek waar je woont. Als je mos in een hoek van de tuin vindt, pak het dan op door de hele zode op te tillen, zodat je een dikke, compacte mat hebt die niet verkruimelt.

Maak het gebied waar je het mos wilt leggen vrij van bladeren en ander afval: de grond moet kaal en goed verdicht zijn. "Krab" vervolgens met een hark over het oppervlak van de grond, zonder te diep te gaan, en besproei de grond met water om hem vochtig te maken, maar zonder hem doorweekt te maken. Plaats vervolgens de stukken mos op de grond en druk ze voldoende aan om te voorkomen dat er lucht tussen het mos en de grond blijft zitten, maar zonder te overdrijven.

De beste tijd is in de lente of herfst, met milde temperaturen en een redelijk gemiddelde hoeveelheid regen.

Advertisement

Hoe verzorg je mos in de tuin

@ sekitaku7/Instagram

Het mos moet bevochtigd worden, ook twee keer per dag gedurende de eerste maand na het planten, en daarna zo vaak als nodig is om te voorkomen dat het uitdroogt wanneer het de grond heeft overgenomen (veel minder vaak, vooral als het gebied waar je woont van nature vochtig is).

Het is ook belangrijk om te voorkomen dat mos lange tijd bedekt blijft met afval: dus veeg (of blaas) bladeren weg.

Maak paden om vertrapping te voorkomen: zelfs de meest winterharde soorten kunnen niet tegen voortdurend heen en weer geloop.

Sproei dus water als het niet regent, en hark: verder is er niet veel nodig, er zal niet veel gesnoeid hoeven te worden (dit zijn vrij minimale tuinen qua ontwerp), noch zal het gazon gemaaid of bemest moeten worden!

Soorten mos

@biotope_gallery.official/Instagram

We zeiden al dat er echt veel verschillende soorten mos zijn en dat het, om er zeker van te zijn dat het wortel schiet, altijd de voorkeur verdient om een soort te kiezen die al in het wild groeit in de moerasgebieden van de streek waar je woont. Vergeet echter niet dat het verboden is om mos uit openbare en beboste gebieden te halen, terwijl het heel goed mogelijk is om verschillende soorten te kopen.

Voor de sier zijn dit enkele van de populairste soorten:

  • Atrichum angustatum of undulatum, die stervormige bladeren hebben;
  • Dicranum scoparium, een van de soorten die ook slanke rechtopstaande stengels boven de zachte mantel produceert;
  • Hypnum imponens, die lijkt op een miniatuur fluweelvaren;
  • Polytrichum commune, een van de hoogste, die tot 40 cm hoog kan worden;
  • Sphagnum rubellum, bekend om zijn dieprode kleur en met kleine blaadjes die ook wit of roze kunnen zijn.

Klaar om te ontdekken welk mos er bij jou in de buurt groeit?

Advertisement