Hoe alle onderdelen van de magnetron schoonmaken, ook de buitenkant

door Natasja

25 Mei 2024

Microvezeldoek om de buitenkant van een magnetron schoon te maken
Advertisement

De magnetron wordt voor veel dingen in de keuken gebruikt, dus je gebruikt hem waarschijnlijk elke dag of bijna elke dag. Daarom is het nodig om hem vaak schoon te maken, om problemen te voorkomen en ook om het voedsel dat je erin doet niet te besmetten. Als je het vaak doet, zoals altijd bij het schoonmaken, wordt het steeds een stuk makkelijker, maar als je het op de juiste manier doet, voorkom je nog meer onnodige energieverspilling!

Advertisement

De kookkamer schoonmaken

Microvezeldoek om de binnenkant van een magnetron schoon te maken

Creativo

Als het gaat om het schoonmaken van de magnetronkookkamer - die het vuilst wordt en altijd schoongemaakt moet worden - kun je profiteren van DIY trucs waardoor je minder hard hoeft te werken.

Naast specifieke producten die je op de wanden, bodem en eventueel ook roosters en draaiplateau spuit en laat zitten, is er nog een methode die altijd handig is: gebruik maken van de functies van de oven zelf, met ingrediënten die je meestal in huis hebt.

Hier kun je dan als alternatief het volgende gebruiken:

  • Citroensap en -partjes;
  • Witte azijn.

In het eerste geval neem je een kommetje dat geschikt is voor gebruik in de magnetron, pers er een hele citroen in uit, verdun het met een glas water en dompelen de uitgeperste partjes erin. Vervolgens plaats je het kommetje in de magnetron (met nog draaiende plaat en eventueel de grill) en start een kookcyclus op maximaal vermogen gedurende 3-5 minuten.

Laat de magnetron dan nog vijf minuten dicht, open hem dan en haal (met handschoenen aan om je niet te verbranden) het kommetje eruit, maar houd het bij de hand. Maak een doek of spons nat met de vloeistof uit de kom (pas weer op dat je je niet brandt), wring hem een beetje uit, giet dan een druppeltje afwasmiddel op de doek en schrob hiermee het vuil van alle wanden en de bodem. De stoom die wordt geproduceerd door het water met de citroen zou het genoeg moeten hebben opgelost om de handeling gemakkelijk te maken.

In het tweede geval doe je hetzelfde met azijn, maar vervang je gewoon het water en de citroen door gelijke delen water en azijn (of, voor een iets geconcentreerdere oplossing, één deel water en twee delen witte azijn).

Schrobben en het vuil binnenin losmaken werkt ook voor de binnenkant, in feite, van de deur, dus vergeet niet om ook daar te schrobben!

Advertisement

Hoe de buitenkant van de magnetron schoonmaken

Microvezeldoek gebruikt om de buitenkant van een magnetron schoon te maken

Creativo

De buitenwanden van de magnetron moeten iets minder vaak worden schoongemaakt, maar ook daar is het beter om ze niet te lang te vergeten.

Haal de stekker van de magnetron uit het stopcontact, gebruik vervolgens een stofvangende doek (droge microvezeldoeken zijn prima) en verwijder het stof, vooral van de achterkant.

Op dit punt kun je specifiek de deur aanpakken: hiervoor kun je een vochtige spons of zachte doek gebruiken waarop je een theelepel baking soda strooit. Veeg over de randen, rubberen afdichtingen en beide zijkanten, spoel de doek vervolgens goed uit, wring hem uit en gebruik hem om af te spoelen. Met een tweede droge doek onmiddellijk droogwrijven om kringen en kalksporen te voorkomen.

Als er sporen van vettig of hardnekkiger vuil op de deur of de buitenkant van de magnetron zitten, kun je de spons of doek doordrenken door er een oplossing van gelijke delen water en azijn op te spuiten. Spoel en droog zoals hierboven.

Als deze middelen niet werken, probeer dan ontvettingsmiddelen die geschikt zijn voor het soort materiaal (metaal of plastic) van de buitenlaag.

Bord en roosters

Als je het vuil van het draaiplateau en de roosters hebt losgeweekt, is het handiger om de reiniging af te ronden door ze naar de gootsteen te brengen en ze normaal te wassen.

Soms is die stap met azijn of citroen echter niet genoeg om bepaalde hardnekkige korsten van deze oppervlakken te verwijderen en moet je de voorwerpen in kwestie apart behandelen.

Je moet ze laten weken in een beetje warm water met een druppel afwasmiddel en een half glas witte azijn. Laat ze een half uur of langer zitten en dan moet het verwijderen van het vuil heel gemakkelijk worden.

Anders kun je jezelf helpen met een pasta van baking soda en water, die je op de concreties wrijft om te profiteren van de lichte schurende werking van baking soda en het vuil los te maken.

Met een beetje zorg kun je de magnetron in topconditie houden!

Advertisement