10 voorbeelden, de een nog betoverender dan de ander, voor prachtige bloemenbogen in de tuin

door Natasja

24 April 2023

10 voorbeelden, de een nog betoverender dan de ander, voor prachtige bloemenbogen in de tuin
Advertisement

Dat planten in volle bloei de mooiste versiering van een tuin zijn, is voor niemand een geheim, maar begrijpen hoe je die schoonheid het best tot haar recht laat komen, is iets wat ons altijd versteld laat staan. Planten kunnen ons namelijk helpen de nadruk te leggen op de onderscheidende kenmerken en fundamentele elementen die de buitenruimtes harmonieus en aangenaam om in te leven maken.

Voor alle bloeiende en misschien ook geurende klimplanten is een steun die een beetje op hun podium lijkt een mooie, maar ook nuttige manier om ze te laten zien en van hun schoonheid te genieten. Nuttig, laten we zeggen, omdat het ons helpt de plant te beheren wanneer we ze moeten verzorgen en snoeien, en vervolgens zorgt voor de versiering met al zijn weelderigheid. Wat is er dan beter dan een bloemenboog om onder te wandelen, uit te rusten en de natuur te bewonderen?

Advertisement

Klimplanten zijn, zoals bekend, de natuurlijke begeleiders van deze constructies, en een van de populairste aller tijden is zeker de blauwe regen.

Advertisement

Deze bloementrossen kunnen nu zeer uiteenlopende kleuren en zelfs afmetingen hebben. Zo kunnen er sensationele natuurlijke decoraties mee worden gemaakt, die ook perfect zijn als adembenemende achtergrond voor onvergetelijke gelegenheden.

Een andere soort plant, zeker minder robuust en gemakkelijker te beheren, die het goed doet op latwerk en ook op bogen in de tuin, is de clematis. En ook daarvan zijn er vele soorten, met enkele of dubbele bloemen en prachtige kleuren.

En hoe zit het met de keuze van het type boog? Ze kunnen smal of breed zijn, en gemaakt van smeedijzer, hout, baksteen, steen en meer. Afhankelijk van je persoonlijke smaak en waar in de tuin je ze plaatst, vind je altijd de ideale combinatie.

Voor rozen zijn bogen dus ideale podia. En het is geen toeval dat veel botanische tuinen en parken van 's werelds beroemdste en mooiste villa's paden hebben die bedekt zijn met een reeks bloeiende bogen. Een prachtig idee om in jouw tuin na te bootsen.

Advertisement

Bedenk hoe fijn het zou zijn om onder een bloeiende boog door te lopen en een bedwelmend parfum in de lucht te ruiken: onder de klimplanten zijn er natuurlijk geurende rozen, maar ook planten zoals verschillende soorten jasmijn, zelfs de zogenaamde 'valse'.

Wat als de boog het punt wordt waarop de takken van een of andere boom, zelfs een van citroenen, rusten? Dat is nog eens een idee voor het decoreren met planten!

Advertisement

Niet alleen looppaden: bogen kunnen ook plekken in de tuin omlijsten en van een eenvoudige bank of zitplaats een idyllisch schouwspel maken.

Wat de vorm betreft, kun je de boog gebruiken om een oosters tintje aan de tuin te geven, met een boog van gelakt hout die doet denken aan de architectonische vormen die typisch zijn voor het Verre Oosten.

Advertisement

En om de bloemenboog magisch te maken, ook als de zon ondergaat, kun je hem versieren met lantaarns of lichtjes.

Zou jij ook zo'n bloemenboog in je tuin willen hebben?

Advertisement