Herfstbloemen: 9 soorten om je tuin tot in de winter kleurrijk te maken

Janine image
door Janine

05 Oktober 2023

Herfstbloemen: 9 soorten om je tuin tot in de winter kleurrijk te maken
Advertisement

Herfst, de tijd van vallende bladeren en kale bomen? Ja, maar dat niet alleen: er zijn namelijk verschillende planten die dit seizoen al hun kleuren laten zien, met bloemen en vruchten die niet onopgemerkt blijven.

Er zijn de rozen die weer bloeien, seizoensplanten waarmee je vazen ​​en plantenbakken kunt vullen, en dan de heesters en struiken die je in de tuin kunt plaatsen, om zelfs in de eerste koude maanden van het jaar voor een spectaculair resultaat te zorgen. Neem een kijkje bij de ideeën hieronder.

Advertisement

Japanse anemoon (A. Japonica) voor een betoverende herfstbloei

Japanse anemoon (A. Japonica) voor een betoverende herfstbloei

pickpik.com

Delicaat en bijna sprookjesachtig: Japanse anemonen behoren tot de meest populaire planten om in halfschaduwgebieden van de tuin te houden. Ze hebben geen hekel aan de kou, dus kunnen ze buiten worden gekweekt, eventueel met bodembedekking om deze beter te beschermen tijdens de koudste periodes. Meestal verliezen ze in de winter hun bovengrondse deel, om in de lente weer met hun bladeren te verschijnen.

Advertisement

Herfstsalie (S. greggii)

Herfstsalie (S. greggii)

David J. Stang/Wikimedia Commons

Wij kennen salie als een eetbare, aromatische plant, waarmee je gerechten op smaak kunt brengen en afkooksels kunt bereiden. Er zijn variëteiten (zelfs al zijn ze niet puur) die een zeer hoge decoratieve waarde hebben. Ze houden van zonnige plekken (minstens 6 uur per dag), ze groeien snel en vormen struiken met kleine bladeren die niet al te groot zijn, maar met lange stelen die bloemen in vele kleuren dragen.

Er zijn verschillende families en veel cultivars: je hoeft alleen maar een beetje onderzoek te doen en de soort te vinden die het beste bij jouw klimaat past. Ze zijn vaak goed bestand tegen de kou, maar sommige hebben in de winter beschutting nodig.

Rudbeckia

Rudbeckia

FullDesadulation/Reddit

Het is een bloem, groot, opzichtig, zonnig en vooral geliefd bij bijen en vlinders. Bovendien heeft het als groot voordeel dat het goed bestand is tegen droogte. Als je een zonnige tuin hebt, probeer deze dan te laten groeien. Het zal je groene ruimte vullen met hoge bloemen, vergelijkbaar met grote madeliefjes met donkere stampers en warme, vrolijke gele bloemblaadjes!

Je kunt ze ook grote plantenbakken proberen te kweken, maar zorg er altijd voor dat je regelmatig de toestand van de grond controleert, aangezien in deze bakken de grond de neiging heeft veel eerder op te warmen en uit te drogen dan in de volle grond, of, integendeel, schadelijke waterstagnatie kan veroorzaken.

Rozen

Rozen

pxhere.com

Doe bij het kiezen van rozen een beetje onderzoek: elke plant die we zien heeft een naam, een geschiedenis en zeer specifieke kenmerken. Door dit te doen zouden we, naast het ontdekken van een wereld van variëteiten, ook weten dat veel rozen opnieuw bloeien, en in de herfst terugkeren om prachtige landschappen in parken en tuinen te bieden, zij het misschien met een minder overvloedige hoeveelheid bloemen dan in het voorjaar.

Viooltjes

Viooltjes

Petar Milošević/Wikimedia Commons

Heb je potten en bakken voor borders en voor op de balkons? Of bakken die midden in de tuin gezet kunnen worden? In de herfst kun je ze vullen met viooltjes: ze zijn seizoensgebonden, al verschijnen er misschien de volgende lente weer enkele. Ze zijn echter werkelijk prachtig om naar te kijken en hebben een zonnige standplaats nodig, zelfs als ze niet te veel aan direct zonlicht moeten worden blootgesteld.

Advertisement

Russische salie

Russische salie

Commons Wikimedia

Hij houdt van de zon, is zeer rustiek en bestand tegen droogte en kou. Net zo mooi als lavendel, perfect voor de border of voor het structureren van bloembedden, het is een vaste plant waar je op kunt vertrouwen: van de lente tot de herfst biedt hij een prachtig schouwspel.

Zonnebloemen

Zonnebloemen

Martin Vorel/libreshot.com

We associëren ze met de zomer, maar in de herfst blijven ze ook bloeien, dus zeker het overwegen waard in onze tuinen. Prachtig om naar te kijken, leuk om te volgen in hun voortdurende zoektocht naar de zon, zijn ze ook nuttig voor het ecosysteem: als ze hun bloemblaadjes verliezen, verwijder dan niet de bloem met de zaden, want dat is nuttig voedsel voor veel dieren die zich voorbereiden op de winter. En misschien kun je wat zaadjes bij je houden, zodat er het volgende jaar meer zonnebloemen kunnen ontkiemen!

Advertisement

Prachtkaars

Prachtkaars

Pixabay

Ook de prachtkaars is een plant die al ruim voor de herfst begint te bloeien, al aan het begin van de lente, maar als hij op de juiste plaats, zonnig en met geschikte temperaturen staat, blijft hij bloemen produceren tot de eerste nachtvorst. De lange stengels buigen in de wind en de bloeiwijzen zijn geliefd bij bestuivende insecten. Een prachtige aanwinst voor elke tuin.

Schoonvrucht

Schoonvrucht

David J. Stang/Wikimedia Commons

De schoonvrucht is een meerjarige en zeer resistente struik, die in de herfst bessen produceert die zo helder paars zijn dat ze niet echt lijken: je kunt het niet laten om ze op te merken en te bewonderen! Het blad heeft de neiging om te vallen, waardoor we zullen zien dat het de kleuren van de herfst aanneemt, waardoor een fantastisch kleurcontrast ontstaat. Er zijn cultivars die enigszins veranderen door de tinten van de bessen, in sommige gevallen zijn die melkachtig, en bij andere planten hebben de bladeren iets andere kleuren. Een wereld om te ontdekken!

Welke plant zou jij graag in de tuin willen hebben om de herfst te kleuren?

Advertisement