Blijvende schoonheid: een bloeiend en gekleurd balkon het hele jaar door

door Natasja

03 September 2023

Blijvende schoonheid: een bloeiend en gekleurd balkon het hele jaar door
Advertisement

Of je nu wel of geen 'groene vingers' hebt, het is altijd leuk om een balkon in bloei te hebben: het is alsof je een klein stukje paradijs bezit, waar je elke dag kunt genieten van de aanblik van een veelheid aan kleuren, gevarieerde en bedwelmende geuren. Bloeiende balkons/terrassen zijn niet alleen een esthetisch aantrekkelijke toevoeging aan je huis, maar zorgen ook voor voedsel voor bestuivende insecten, zoals bijen, die bijdragen aan een "natuurlijk evenwicht".

Bloemen kunnen met hun heldere en kleurrijke kleuren ook bijdragen aan een meer serene en ontspannen stemming. Er is dus geen reden om geen planten te kweken die met hun bloei ons balkon/terras prachtig kleuren. Maar niet alle planten zijn geschikt om een sfeer van levendige kleuren te creëren. Hieronder raden we je de mooiste en meest geschikte bloemen aan voor een opvallende compositie die zeker niet onopgemerkt zal blijven!

Een resultaat zoals op de foto is mogelijk en vereist geen hoge kosten of veel inspanning: je hoeft alleen maar één plantje per keer te kopen en te weten hoe je voor zijn behoeften moet zorgen. Meestal hoef je ze alleen maar de juiste hoeveelheid water en zon te geven. Laten we eens kijken naar een aantal planten die geschikt zouden kunnen zijn voor een 'een regenboog waardig' bloemeneffect.

Advertisement

1. Kluwenklokje

Het kluwenklokje met zijn felpaarse kleur is een prachtige bloem die heel gemakkelijk gekweekt kan worden. Het belangrijkste om op te letten is dat hij de juiste hoeveelheid water krijgt.

Hiervoor raden we aan om hem in een pot met drainagegaten te zetten, want stilstaand water veroorzaakt gemakkelijk wortelrot. Tot slot moet de pot zo worden geplaatst dat hij veel licht krijgt, bij voorkeur op het zuiden of oosten.

2. Heideplant

Het heideplantje heeft zeer delicate paarse en roze tinten: ze zijn echt een lust voor het oog. Ze kweken is heel eenvoudig. Het belangrijkste waar je op moet letten is dat je deze bloem op een koele, luchtige plek zet.

3. De geranium

De geranium is precies wat je nodig hebt, want hij kan ons een adembenemende scharlakenrode kleur geven, een klassieke bloem die door de meeste mensen wordt gebruikt vanwege zijn tijdloze schoonheid. Om te leven heeft hij kwaliteitsgrond nodig en moet hij op een geventileerde plek staan.

4. Lavendel

Lavendel is een zeer bekende plant, misschien minder opvallend dan andere, maar de geur die hij afgeeft is uniek. Hij houdt niet van stagnatie, dus het is een goed idee om de drainage te bevorderen door de grond te mengen met organisch materiaal.

Advertisement

5. De petunia

De petunia behoort tot de Solanaceae-familie en kan in een veelheid van verschillende kleuren worden gekweekt: ideaal voor degenen die niet willen dat hun 'groene' ruimte geen enkele kleurschakering heeft. Bovendien kan hij zowel in een plantenbak als in een pot worden gekweekt, zodat je elke saaie en lege hoek naar wens kunt 'omringen'.

6. De sleutelbloem

De sleutelbloem is een 'must-have' als je levendige, heldere kleuren wilt ervaren: het is een plant die meerdere tinten en meer kleuren kan hebben! Het enige wat je nodig hebt om hem te kweken is eenvoudige universele potgrond: hij is net zo mooi als makkelijk te verzorgen.

Advertisement

7. Het viooltje

Het viooltje is een gewoonweg 'heerlijke' plant met kleine, kleurrijke blaadjes en een ongelooflijke geur. Om hem te kweken, kun je het beste in de lente beginnen en hem op een schaduwrijke plek zetten. Daarna is het aan te raden om de plantjes minstens 20 centimeter uit elkaar te planten.

Waar wacht je nog op? Nu ben je klaar om je favoriete buitenplekjes een nieuw tintje te geven door ze te versieren met een of meer van deze prachtige bloemen!

Advertisement