Hoe bleek je wasgoed zonder bleekmiddel? Ontdek alternatieve methoden voor een ultrawitte was

door Natasja

04 September 2023

Hoe bleek je wasgoed zonder bleekmiddel? Ontdek alternatieve methoden voor een ultrawitte was
Advertisement

Het stralende wit van perfect wasgoed is wat we graag willen bereiken elke keer dat we de wasmachine inladen, maar er zijn verschillende gevallen waarin het een uitdaging wordt om dit te bereiken. Meestal is bleekmiddel de effectieve oplossing, maar bleekmiddel is ook een zeer agressief middel voor stoffen en helemaal niet milieuvriendelijk. Dus wat te doen als je delicate stoffen met moeilijke of oude vlekken moet wassen?

Je kunt je toevlucht nemen tot alternatieve oplossingen, die vaak milieuvriendelijker zijn en je helpen om de gewenste resultaten te bereiken, zelfs zonder chloor te gebruiken. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement

Bleekmiddel

Bleekmiddel

bugsforeverever/Reddit

Bleekmiddel, of natriumhypochloriet, is uitstekend voor het bleken en desinfecteren van textiel. Dankzij zijn samenstelling verbreekt het de chemische bindingen van vlekken en pigmenten in de stof, zodat ze gemakkelijk verwijderd in de was. We weten ook dat als het per ongeluk op gekleurde kleding terechtkomt, het de kleur oplost waar het ermee in contact komt. Bovendien is het een ontsmettingsmiddel dat bacteriën en schimmels uit stoffen kan doden, daarom wordt het gebruikt bij het grondig reinigen van veel verschillende kledingstukken.

Het moet echter altijd verdund worden gebruikt en nooit absoluut, en vergeet niet dat contact met de huid, slijmvliezen en ook inademen moet worden vermeden. Ook moet het altijd alleen worden gebruikt, omdat een reactie in combinatie met producten op ammoniakbasis of andere huishoudelijke schoonmiddelen giftige dampen afgeeft die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Gezien de verschillende beperkingen en het feit dat het schadelijk is voor het milieu als het in het riool terechtkomt, waarom zou je geen andere opties overwegen?

Advertisement

Alternatieven voor bleekmiddel

Alternatieven voor bleekmiddel

Creativo

Onder commerciële producten en ingrediënten uit de voorraadkast zijn er oplossingen voor bleekmiddel! 

  • "bluing liquid": dit is een product op basis van Pruisisch blauw en water, dat in kleine hoeveelheden wordt toegevoegd aan wit wasgoed vlak voor het spoelen om te voorkomen dat het geel wordt.
  • Witte azijn: voeg 60 ml toe tijdens het spoelen en spoel goed uit. Het is echter beter om het niet te vaak te gebruiken, voor het goede onderhoud van de wasmachine en om de stoffen zelf niet te zwaar te belasten. Het kan ook niet gebruikt worden op zijde, acetaat of rayon.
  • Citroensap: gewoon filteren en 230 ml samen met het wasmiddel aan de was toevoegen. Nooit bij kleurstoffen.
  • Baking soda: 6 eetlepels baking soda kunnen worden toegevoegd aan het vloeibare wasmiddel aan het begin van de was, of direct in de trommel vóór het spoelen bij gebruik van een poederwasmiddel.
  • Borax: dit kan op dezelfde manier gebruikt worden als baking soda.
  • Natriumcarbonaat: 90 gram, toegevoegd aan de trommel of aan het wasmiddel in het bakje. Denk er wel altijd aan om de kleding goed uit te spoelen, want natriumcarbonaat kan de huid irriteren. 

Advertisement