Gardenia: ontdek de betekenis en kweektechnieken van deze bedwelmend geurende bloem

door Natasja

26 Juni 2023

Gardenia: ontdek de betekenis en kweektechnieken van deze bedwelmend geurende bloem
Advertisement

Er zijn veel soorten gardenia's in de wereld, maar ze hebben allemaal gemeenschappelijke kenmerken: witte bloemen met vlezige bloembladeren en een bedwelmende geur, bij sommige soorten intenser dan bij andere. Met hun glanzende, donkere bladeren is het kleurcontrast echt fascinerend. Door hun schoonheid en geur zijn ze altijd een van de meest geliefde planten geweest om te kweken, in een kas in de meeste delen van de wereld en in de volle grond in regio's waar dit mogelijk is.

De gardenia komt oorspronkelijk uit het Verre Oosten en dankt zijn naam aan de 18e eeuwse Schotse natuuronderzoeker Alexander Garden, hoewel het geslacht later door Linnaeus werd geclassificeerd. Ze zijn al sinds mensenheugenis geliefd en hebben verschillende betekenissen in verschillende culturen. Lees verder om ze te ontdekken en om erachter te komen welke kweekvereisten gardenia's hebben.

Advertisement

De betekenis van de Gardenia

De betekenis van de Gardenia

Amazingly-Beautiful/Reddit

De witte kleur, soms licht kleurd met crèmekleur, van gardenia's heeft ze altijd al een symbool van zuiverheid gemaakt. Vaak worden ze ook geassocieerd met het idee van vertrouwen, liefde en respect voor een persoon (vaak in romantische zin), en daarom behoren ze tot de favoriete bloemen in bruidsboeketten.

Voor degenen die van een subtielere bloementaal houden, kunnen ze ook de betekenis van 'helderheid' aannemen, misschien zelfs implicerend dat men zich van iets meer bewust is dan men zou moeten zijn.

Nogmaals, in verschillende culturen kunnen ze het idee van vernieuwing vertegenwoordigen, het begin van iets markeren.

Een curiositeit: de vrucht van de gardenia wordt in het Verre Oosten al eeuwenlang gebruikt om een gele kleurstof van te maken.

Advertisement

Hoe de gardenia te kweken

Hoe de gardenia te kweken

rabbitnosewiggle/Reddit

  • Blootstelling: Gardenia's houden van zonlicht, maar niet van het felle zonlicht tijdens warme periodes, dat de bladeren of bloemen kan verbranden. Ze kunnen beter staan op plekken in huis of (als het klimaat over het algemeen mild is, en in de zomer sowieso) in de tuin die op het noorden of oosten gericht zijn.
  • Grond: moet licht zuur, zeer rijk en goed waterdoorlatend zijn.
  • Water geven: mag alleen als de grond bijna helemaal droog is, maar zonder te lang te wachten. Ze zijn erg bang voor wateroverlast, wat gemakkelijk leidt tot het verschijnen van wormen, wortelrot en daaruit voortvloeiend (vaak onherstelbaar) verval van de plant.
  • Meststof: geef de voorkeur aan een meststof voor zuurminnende planten, die langzaam vrijkomt en in de lente om de 15-20 dagen wordt gegeven.

Heb jij al gardenia's binnenshuis gekweekt?

Advertisement