5 kleurrijke en makkelijk te kweken planten voor zonnige plekjes in de tuin of op het balkon

door Natasja

07 September 2023

5 kleurrijke en makkelijk te kweken planten voor zonnige plekjes in de tuin of op het balkon
Advertisement

Soms kies je bij het zoeken naar planten om tuinen en balkons waar de zon veel schijnt te verfraaien uiteindelijk voor de planten die je het beste kent, die je misschien in de omgeving of in plaatselijke kwekerijen ziet, terwijl je misschien met een paar extra ideeën de inspiratie kunt vinden om hoeken die iets minder standaard zijn tot leven te brengen. Er is natuurlijk een basisregel dat als je ziet dat bepaalde planten goed gedijen, het verstandig is om dezelfde planten te gebruiken om niet voor verrassingen te komen staan, maar het is ook waar dat je gemakkelijk veel andere planten kunt vinden die net zo goed een goede indruk kunnen maken.

In een zonovergoten tuin of balkon kun je daarom ook overwegen om de volgende soorten te planten.

Russische salie

Russische salie

Wikimedia Commons

Hij doet denken aan lavendel, met zijn zilverkleurige stengels en kleine paarse bloemen. Hij is zeer decoratief en heeft de bijzonderheid dat hij zelfs in zeer moeilijke omstandigheden kan groeien, vooral in arme grond en met weinig irrigatie. De wolken van lila bloemen kunnen tot drie maanden aanhouden, mits de plant in de volle zon staat.

Advertisement

Sedum

Sedum

pxfuel.com

De naam verwijst eigenlijk naar een ontelbaar aantal planten, waarvan sommige delicater zijn dan andere. De meeste zijn echter erg resistent, zelfs in de winter (wanneer veel planten hooguit hun bovengrondse deel verliezen, om in de lente weer uit te lopen). Ze houden niet van teveel water en hebben dus weinig water nodig. Sommige hebben een kruipende groeiwijze en weinig bloemen, terwijl andere prachtige bloeiwijzen produceren die in veel verschillende kleuren uitlopen. Het is de moeite waard om er een paar te leren kennen om prachtige composities in de tuin te maken.

Gaillardia (Kokardenbloem)

Gaillardia (Kokardenbloem)

hippopx.com

Gaillardia is kleurrijk en wijdverspreid in vele delen van de wereld. Het is een van de meest resistente planten ter wereld, omdat de plant zowel in warme als koude gebieden kan overleven. Als het niet regent, is één keer per week in de zomer voldoende om water te geven en de plant moet in ieder geval alleen water krijgen als de grond helemaal droog is.

Verbena

Verbena

wallpaperflare.com

Hij houdt van warmte en is bestand tegen periodes van droogte, maar deze moeten kort zijn. Regelmatig water geven (een of twee keer per week) in de periode dat er weinig neerslag valt, is echter voldoende om hem dicht te laten groeien met groen en bloemen. Het is ook een geneeskrachtige plant, zeer geliefd bij bijen. Vergeet niet om alleen water te geven als de grond droog is.

Scabiosa (duifkruid/schurftkruid)

Scabiosa (duifkruid/schurftkruid)

pixabay.com

Scabiosa is een kruidachtige plant die erg populair is bij bestuivende insecten en mooi staat, bijvoorbeeld naast kattenkruid en lavendel. De bloei begint in juni en kan duren tot oktober, als je hem op een zonnige plek zet. In de winter, met temperaturen onder de -5°, kan hij zijn bovengrondse deel verliezen, maar in de lente komt hij weer terug.

Welke planten zou jij kiezen?

Advertisement