Vul de tuin met betoverende geuren met 3 winterharde en prachtige struiken

door Natasja

21 April 2023

Vul de tuin met betoverende geuren met 3 winterharde en prachtige struiken
Advertisement

Een tuin kan mooi en comfortabel zijn, maar als je wordt omgeven door wolken van heerlijke geuren als je er doorheen wandelt, wordt het pas echt een onweerstaanbare plek. En het zijn juist de planten die je helpen te tuin zo te verfraaien, zodat het een oase wordt waar je elk moment kunt doorbrengen. Er zijn talloze soorten die betoverende geuren verspreiden, maar er zijn er ook die niet alleen mooi en geurig zijn, maar ook zeer winterhard en veelzijdig, en daarom geschikt zijn om langs borders, langs paden, in bloemperken of eventueel ook om zelf de sterren van een deel van de tuin te worden.

Hier zijn er enkele, allemaal gemakkelijk te kweken en heerlijk geurend.

Advertisement

Vlierbes (Sambucus nigra)

Vlierbes (Sambucus nigra)

Pixabay

Een plant die vaak als te nederig wordt beschouwd om tuinen te verfraaien, is de vlierbes daarentegen zeer mooi en gul. Uiterst sterk en helemaal niet veeleisend wat de teelt betreft, slaagt hij erin om zelfs in steden goed te groeien, bij aanwezigheid van luchtvervuiling. Tijdens de bloeiperiode is hij gevuld met witte paraplubloemen, gevolgd door trossen zwarte bessen. Hij heeft een delicate en aangename geur, en om van zoveel mogelijk bloemen te genieten, kan hij het best op zonnige plaatsen staan, hoewel hij halfschaduw verdraagt. De grond moet rijk, zacht en goed waterdoorlatend zijn. Hij is vaak zelfvoorzienend wat water geven betreft, maar in het geval van langdurige droge periodes is het noodzakelijk de grond regelmatig te besproeien om hem vochtig te houden.

Advertisement

Boerenjasmijn (Philadelphus)

Boerenjasmijn (Philadelphus)

Pixabay

Deze zeer winterharde plant is ook bekend onder de naam welriekende of valse jasmijn. Wanneer hij gevuld is met delicate witte bloemen, wordt hij een sneeuwwitte wolk met een bedwelmende, licht citrusachtige geur. Het is een andere soort die weinig gebruikt wordt in moderne tuinen, maar die zich aanpast aan duizend toepassingen: je kunt hem in de plaats van een haag zetten, om de achtergrond van bloemperken op te vullen, maar ook als border. Eenmaal begonnen is hij praktisch zelfvoorzienend (mits in de grond geplant). Hij houdt van zonnige plaatsen en past ook goed bij bijvoorbeeld rozen, waar hij een prachtige achtergrond voor vormt.

Pythosphorus of Pittosporum (Pittosporum tobira )

Pythosphorus of Pittosporum (Pittosporum tobira )

Surely Shirly/Flickr

Als je van de geur van oranjebloesem en jasmijn houdt, overweeg dan deze plant aan je tuin toe te voegen: zijn geur doet vaak denken aan die van de andere zojuist genoemde soorten. De pittosporum heeft ook witte bloemen, maar ook sterke takken en dik, glanzend blad, en neigt naar een compacte groeiwijze, wat hem ideaal maakt voor hagen, hoewel hij ook heel mooi is als hij alleen groeit, waarbij hij struiken van aanzienlijke omvang vormt (bijna kleine bomen). Inheems in subtropische klimaten doet hij het uitstekend in kustgebieden, waar hij praktisch onverwoestbaar is.

Kortom, met een van deze planten kun je een wandeling over de paden van een tuin nog aangenamer maken, of misschien een geurige achtergrond creëren voor de zithoek buiten, en dat niet alleen! Met hun witte bloemen fleuren ze elke hoek van de tuin op!

Advertisement