10 geheimen van welzijn in huis, volgens de Scandinavische stijl

door Natasja

22 April 2023

10 geheimen van welzijn in huis, volgens de Scandinavische stijl
Advertisement

Sinds jaren verspreidt de Scandinavische levensstijl zich steeds meer naar de rest van de wereld. We hebben geleerd ons bepaalde esthetische details eigen te maken dankzij de wijdverbreide populariteit van in Zweden vervaardigde meubels en meubelaccessoires, en daarmee zijn we dichter bij een hele levensfilosofie gekomen die steeds meer terrein wint. Misschien heb je wel eens gehoord van bijvoorbeeld hygge of mys, twee woorden (respectievelijk Deens/Noors en Zweeds) die een ideale sfeer in huis (en in het leven) aanduiden, geassocieerd met gevoelens van comfort, veiligheid, gezelligheid en vertrouwdheid.

Het is niet alleen de keuze van de inrichting in een minimale stijl die het mogelijk maakt om zo te leven: in de Zweedse mentaliteit kan zelfs de manier van zorgen voor het huis, te beginnen met huishoudelijke taken, worden gerealiseerd om beter te leven en stress te elimineren. Hieronder volgen enkele geheimen die de Scandinaviërs delen.

Advertisement

Plezier hebben

Plezier hebben

Creativo

Als er mensen zijn die echt genieten van vegen, afstoffen, strijken en wat dies meer zij, dan moeten dat er maar heel weinig zijn. Voor alle anderen moeten we iets verzinnen om de saaie of oninteressante activiteit te combineren met iets waar we plezier aan beleven. Dan wordt het afspelen van de noten van geliefde liedjes tijdens het werk in huis, het luisteren naar luisterboeken, podcasts of radioprogramma's tijdens het afstoffen, of zelfs het kijken naar programma's op de verschillende apparaten die we dicht bij ons kunnen houden, een manier om de zoveelste klus om te zetten in een moment van afleiding, of zelfs om iets te leren!

Advertisement

Geen vloerbedekking

Geen vloerbedekking

Mission_Judgment_303, stci/Reddit

Dat vloerbedekking de vijand is van hygiëne is niets nieuws, en voor Scandinaviërs is het daarom een onpraktische optie. In plaats daarvan wordt de voorkeur gegeven aan een houten vloer (vaak in lichte, heldere kleuren), die vervolgens wordt bedekt met een tapijt. Ideaal zijn tapijten die vaak buiten uitgeklopt kunnen worden, en die zeker vaak gestofzuigd moeten worden. En nog beter zijn kleine exemplaren die in de wasmachine kunnen belanden.

In de winter kun je je ontspannen

In de winter kun je je ontspannen

Wallpaperflare, pxfuel

Laten we even stilstaan bij de ligging van de Scandinavische landen: in de winter zijn er veel minder uren daglicht dan in de zomer. Terwijl in het warme seizoen de huizen overspoeld worden met licht. Dit leidt tot actief zijn in huis, inclusief de wekelijkse schoonmaak, op een meer ontspannen manier in de winter (één keer per week) en op een meer dynamische manier in de zomer (2 of 3 keer per week).

Men denkt aan organiseren alvorens in te richten

Men denkt aan organiseren alvorens in te richten

emkay95/Reddit

Denk bij het kiezen van meubels meteen na over hoe je ze kunt gebruiken om orde te scheppen en chaos binnen of visuele rommel buiten te voorkomen. Rust jezelf dus meteen uit met alle gadgets en accessoires die je helpen om stress uit je huis te bannen!

Ook de kussens luchten

Ook de kussens luchten

Pexels

Een essentiële gewoonte: neem de kussens mee naar buiten, zodat ze tijdens de warme uren lucht en zon krijgen. Zo blijven ze langer fris en geurig!

Advertisement

De ongebruikelijke methode van orde scheppen

De ongebruikelijke methode van orde scheppen

Pexels

Bij het opruimen zijn er vele methoden en criteria te volgen. Een die populair is in de Scandinavische landen is het zogenaamde "death cleaning". De naam is beslist onheilspellend, maar in feite heeft het te maken met een bepaalde benadering van het idee van opruimen: alles wat niet nodig zal zijn voor degenen die onze dood overleven, wordt opgeruimd. Het is een hard criterium, maar het maakt meteen duidelijk welke dingen overbodig zijn.

Als je vaak schoonmaakt, gebruik minder producten

Als je vaak schoonmaakt, gebruik minder producten

Creativo

We weten allemaal dat het uitstellen van de meest gebruikelijke schoonmaakklusjes, het schoonmaken van oppervlakken en kamers die je dagelijks gebruikt en vervuilt, er alleen maar toe leidt dat je daarna harder moet zwoegen. Maar er is altijd een ander gevolg: hoe meer het vuil toeneemt, hoe meer schoonmaakmiddelen je moet gebruiken. Als je daarentegen dagelijks kruimels, stof en dergelijk vuil zou verwijderen, zoud je alleen doeken of sponzen met een beetje water nodig hebben. Misschien kun je, waar het kan, een beetje baking soda gebruiken. Het bespaart veel schoonmaakmiddelen.

Advertisement

Huishoudlinnengoed: wit wint altijd

Huishoudlinnengoed: wit wint altijd

Pixabay, Pexels

Van lakens tot handdoeken: wit wint het altijd in de Scandinavische smaak. Kleuren verbergen vuil, terwijl je het met wit onmiddellijk opmerkt en snel handelt. De standaardwas is op 60°, met een voorwasfase.

Het bed is ook prima een beetje onopgemaakt

Het bed is ook prima een beetje onopgemaakt

Amazon

Als overal orde heerst, blijft het bed daarentegen vaak een beetje een rommeltje in Scandinavische huizen. Dus trek gewoon de dekens een beetje strak,  geometrische perfectie is niet nodig!

Advertisement

Decoreren volgens de seizoenen

Al is het maar één vaas met bloemen (vers, nep, gedroogd, enz.), de Scandinavische smaak volgt graag de seizoenen en gebruikt elementen die herinneren aan de natuur van de huidige periode.

Probeer je deze regels eens eigen te maken om te zien of ze echt tot een gezelliger en ontspannender huis leiden!

Advertisement