8 supercreatieve ideeën om bloemen te maken van verfrommeld papier

door Natasja

23 April 2023

8 supercreatieve ideeën om bloemen te maken van verfrommeld papier
Advertisement

Hoeveel inspiratie komt er niet uit de natuur om ons heen! De bloemen en planten die we om ons heen zien, zijn altijd geweldige muzen voor welke decoratie we ook willen maken, ook voor kunstwerkjes met kinderen. En om de schoonheid van onze favoriete bloemen op te roepen, kunnen we een groot aantal verschillende technieken toepassen, waarvan sommige heel eenvoudig en leuk zijn.

We kunnen bijvoorbeeld restjes papier nemen, ook die van andere werkjes en die verkreukelen, of liever gezegd gewoon verkreukelen zonder het papier stuk te maken, zodat er bolletjes ontstaan (of zelfs soortgelijke vormen, nooit noodzakelijkerwijs precies) en elk daarvan wordt als een stukje mozaïek, dat aan elkaar wordt geplakt tot driedimensionale en kleurrijke vormen. Het worden bloemblaadjes, stampers, stengels, bladeren... In een mum van tijd worden het bloemen die gepersonaliseerde vierkanten versieren! Bekijk de ideeën hieronder!

Advertisement

Neem een vel papier, of het nu wit is of licht gekleurd met kleurpotloden (gewone, of was, zoals je verkiest! Zelfs waterverf) is aan jou. Belangrijk is dat je goed weet welke vorm de bloem moet krijgen: wordt het alleen de bloemkroon met de stamper, of ook de hele steel met de bladeren? En wat voor soort bloem wordt het? Welke kleur? Hoe groot?

Als het helpt, kun je het beste eerst met een heel fijn lijntje de contouren van elk deel van de bloem schetsen, die je gaat opvullen met verfrommelde papieren bolletjes van verschillende kleuren. En dan pak je lijm en begin je te plakken!

Advertisement

Je kunt je juist laten inspireren door de kenmerken van sommige bloemen die je in huis of tuin hebt, maar ook door foto's, schilderijen of iets wat je online hebt gevonden. Tegelijkertijd verbiedt niemand je om je fantasie de vrije loop te laten en vormen en kleuren naar believen te combineren tot bloemen vol creativiteit!

Een populaire bloemsoort voor deze techniek is de zonnebloem.

Wat het soort papier betreft: alles wat je gemakkelijk kunt verkreukelen is goed, dus niet te dikke en harde vellen papier zijn het beste. En het kunnen ook pagina's uit een tijdschrift zijn, zolang het maar monochrome knipsels zijn!

Je kunt ook verschillende soorten papier combineren als je misschien iets meer gedetailleerds wilt maken, zoals een vaas met een bos bloemen erin. Dan kun je bijvoorbeeld ook crêpepapier gebruiken voor bladeren.

Het is een techniek die zich leent voor het maken van schilderijtjes, ook horizontaal ontwikkeld, maar ook voor wenskaarten: denk aan de verjaardag van een familielid, of verjaardagen zoals moeder- of vaderdag, of ook religieuze feestdagen... Er zijn duizend gelegenheden voor creatieve kaarten zoals die welke je zou kunnen versieren met verfrommelde papieren balltjes.

Advertisement

Niet alleen bloemen, maar ook bloeiende takken, en weer zal de natuur om ons heen de muze zijn. Bloemen zo wit als de amandelboom, zo geel als de forsythia, en niet alleen...

Wil je bijvoorbeeld met deze driedimensionale decoratie niet de indruk wekken dat kersenbloesemblaadjes licht zijn? Voor dat soort decoratie kan het beste tissuepapier worden gebruikt.

Advertisement

De ongrijpbare bloemblaadjes van bepaalde bloemen worden prachtig weergegeven door vloeipapier, dat je niet eens helemaal hoeft te verkreukelen, maar gewoon een beetje, misschien met meerdere kleuren of met dubbele vellen voor donkere bloemen.

Zou jij het leuk vinden om ook zulke kunstwerken te maken?

Advertisement