6 creatieve ideeën voor het recyclen en versieren van plastic plantenpotten

door Natasja

23 April 2023

6 creatieve ideeën voor het recyclen en versieren van plastic plantenpotten
Advertisement

Plastic plantenpotten worden bijna altijd gebruikt om planten te tonen wanneer ze worden verkocht. Als de plant eenmaal thuis is, wordt hij verpot en worden de potten nutteloze voorwerpen die we ofwel weggooien ofwel bewaren voor het geval dat - hoewel we ze meestal laten staan om stof te verzamelen.

Dit gebeurt vaak omdat plastic natuurlijk geen materiaal is dat poreus genoeg is en geschikt voor bepaalde soorten planten, maar het gebeurt ook omdat plastic potten niet mooi genoeg worden gevonden. Er zijn echter nogal interessante creatieve manieren om ze te recyclen en er iets anders van te maken of om ze te verfraaien, door te doen alsof ze niet van plastic zijn.

We tonen je hieronder enkele opmerkelijke ideeën.

Advertisement

Een vrij goede eerste manier om plastic potten te versieren is ze te verven in een kleur die bij hun omgeving past en misschien hun vorm te veranderen. Een pot ondersteboven op de onderkant van een andere pot plakken is bijvoorbeeld een interessante techniek om een soort zandloper te creëren die, vooral in de tuin, er heel mooi uit kan zien.

Advertisement

Potten bedekken met verschillende soorten materialen lijkt misschien voor de hand liggend, maar het geeft ongelooflijk bevredigende resultaten. Een van de materialen die zich het meest leent voor dit soort werk is zonder twijfel jute, dat een vrij ruw en natuurlijk effect heeft om een plant, misschien een bloeiende, het beste te omlijsten en te laten opvallen.

Tutorial via serendipitychild.blogspot.com

Tutorial via serendipitychild.blogspot.com

En nog een heel goed idee om een plastic pot met iets anders te bedekken kan zijn om er touw of bindgaren erop te plakken tot het oppervlak gevuld is. Ook in dit geval is het resultaat nogal rustiek en natuurlijk, en daarom zeer geschikt voor het groen.

Tutorial via thewonderforest.com

Tutorial via thewonderforest.com

En er is zelfs een techniek die speciaal is ontworpen voor het verven van potten in kunststeenkleur. Nadat je de potten met schuurpapier hebt opgeschuurd om de glanzende toplaag te verwijderen, kun je ze verven door een paar precieze stappen te volgen en bepaalde materialen te gebruiken, zoals geïllustreerd in de tutorial https://www.thewonderforest.com/faux-stone-painted-plastic-flower-pot/ van de blog 'The wonder forest'.

Voor een iets praktischer vorm van recycling kun je dus altijd denken aan het gebruik van de potten in afwachting van de aanleg van een bloembed, bijvoorbeeld door ze te bedekken met aarde en er verschillende soorten bloemen of planten in te zetten, om ze naar eigen inzicht te schikken.

Advertisement

Een heel origineel creatief idee, om ze helemaal om te toveren tot iets anders, is het maken van een lantaarn in de vorm van een vuurtoren, perfect voor een schilderachtige en karakteristieke tuin.

Welk van deze prachtige ideeën zou jij meteen willen namaken?

Advertisement