Versier de tuin met de meest geschikte bloembedborder: de beste ideeën voor inspiratie

door Natasja

26 Mei 2024

DIY tuinborders
Advertisement

Iedereen die een tuin heeft, weet dat de natuur echt een onstuitbare kracht heeft: planten moeten voortdurend in toom worden gehouden om hun expansie te beteugelen, ook wanneer je spontanere scenario's wilt creëren. Om de groene ruimten netjes te houden en tegelijkertijd te verfraaien, is het altijd een goed idee om borders te gebruiken voor bloembedden of om de grens tussen gazon en verharde oppervlakken aan te geven. Het zijn deze accenten die het uiterlijk van de hele tuin afmaken en hem meteen mooier maken. En er zijn echt duizend ideeën om dit te doen!

Advertisement

1. Bakstenen

Bakstenen verticaal gerangschikt in visgraatmotief om een bloembed af te bakenen

pavingexpert.com

Bakstenen kunnen op verschillende manieren worden gebruikt bij het aanleggen van tuinborders: ze kunnen in een visgraatpatroon worden geplaatst, d.w.z. naast elkaar maar licht hellend naar één kant; of door gewoon een vlakke strook te creëren, gelijk met de rest van de grond; of door er een verticale rand aan toe te voegen. Uiteraard is het type baksteen, zelfs de geperforeerde, ook van invloed op het uiteindelijke esthetische resultaat.

Advertisement

2. Hout

Karine Broussin/Pinterest

Met hout zijn de manieren om omheiningen te maken vrijwel eindeloos. Omheiningen kunnen worden gemaakt met houten planken, stukken pallet, maar ook met boomstammen en takken. Ook blokken hout die in de vorm van een parallellepipedum zijn gezaagd, kunnen een levendige border creëren als ze op verschillende hoogtes zijn gezaagd.

3. De planten zelf

bodembedekker gebruikt als border van een bloembed

pallensmith.com

Als de border gewoon bedoeld is om het bloembed af te bakenen in het midden van een gazon of op een terrein dat niet verhard is, dan kun je overwegen om het over te laten aan geschikte planten. Houd rekening met de klimatologische omstandigheden, of het al dan niet blootgesteld is aan de zon, en het bodemtype. Dit helpt je om het type plant te kiezen dat het best kan overleven in de tuin.

Zo kun je kiezen voor zeer lage borders met bodembedekkers die over de grond kruipen; of voor middelhoge borders met compacte struiken die slechts 30-40 cm hoog groeien. En natuurlijk kun je ook hogere borders overwegen met hagen of aromatische struiken die je ofwel in omvang kunt beperken of spontaner kunt laten groeien.

4. Metalen platen

Bloemenbedborder gemaakt van cortenstaal

wovar.it

Een zeer moderne en elegante keuze, die bijna altijd wordt gekozen in "droge" tuinen (bij xeriscaping), zijn metalen platen. Vooral die van cortenstaal zijn het populairst: een resistent materiaal dat "metaal dat leeft" wordt genoemd.

Tijdens het oxidatieproces wordt het bedekt met een poreuze buitenlaag en een ondoordringbare binnenlaag rijk aan koper, chroom en fosfor. Na verloop van tijd verandert de kleur dus van oranje naar donkerder, heel mooi roodbruin: het is dus een soort roest dat het materiaal beschermt in plaats van aantast. En elke keer als je er een krasje op zit, herstelt het zich door een nieuwe laag te creëren als gevolg van oxidatie. Echt een eeuwige keuze!

5. Beton

Betonnen platen tussen een bloembed en het gazon

anoregoncottage.com

Goedkoop en superveelzijdig: beton kan worden gebruikt om allerlei soorten borders vorm te geven. Het eenvoudigste is om voorgevormde platen of bakstenen te kopen en ze verticaal of vlak (of allebei) te gebruiken om de groene zones in de tuin af te bakenen.

Advertisement

6. Kunststof

Zwarte kunststof border tussen bloembed en gazon

thegardenacademy.com

Er bestaan ook voorgevormde kunststof borders die per meter of in segmenten van een vooraf bepaalde grootte kunnen worden gekocht. Ze creëren meestal donkere, ronde borders die bijna volledig gelijk zijn met de grond, zonder al te opvallend te zijn, maar die helpen om de verspreiding van de planten in te perken door te voorkomen dat de wortels te diep groeien.

7. Schanskorven

schanskorven van gaas gevuld met stenen gebruikt als border in de tuin

southwestriverstone.com.au

Schanskorven, de soort grote bakken van gaas gevuld met verschillende soorten stenen, zijn een ander geweldig idee voor het afbakenen van bloembedden. Ze worden vooral gebruikt in verhoogde bloembedden of aan de rand van hellingen, maar een miniversie, met kleinere kooien gevuld met kiezels, is een ideaal alternatief voor de border van lage bloembedden, net als bakstenen.

Advertisement

8. Glazen flessen

glazen flessen die ondersteboven in de grond worden gestoken om een border te creëren

thevioletfern.blogspot.com

Een van de verschillende creatieve recycle-deeën voor tuinborders is het gebruik van glazen flessen. Deze kunnen ondersteboven in de grond worden gestoken en ze op verschillende hoogtes eruit laten komen, door ook flessen van verschillende groottes te gebruiken, of kies voor flessen die allemaal hetzelfde zijn en zich allemaal op dezelfde hoogte bevinden. Soms zie je ook flessen die helemaal in de grond zijn gestoken, waarvan dan alleen de glazen rand aan de onderkant zichtbaar is!

Je kunt ze verticaal rechtop zetten, dus met de hals naar boven, misschien gesloten om te voorkomen dat er water ophoopt.

9. Bamboe

kleine omheining van een bloemperk gemaakt van bamboestokken

bumblebeeblog.com

Als houten omheiningen prima zijn, waarom denk je dan niet aan omheiningen van bamboestokken? Afhankelijk van de diameter of de hoogte waarop we je afsnijdt of zaagt, kunnen ze veel verschillende borders worden!

Advertisement

10. Grind

Tuinborder met een laag grind

Daz, MDesign garden/Pinterest

Een populair tuinontwerpidee in moderne tuinen is het ontwerpen van een border met kleine steentjes: grind, kiezels, rivierkiezels... Dit zijn altijd stroken stenen in de kleuren of vormen van je keuze die meestal worden toegevoegd als extra laag tussen het bloembed/gazon en de rest, zij aan zij met een van de meer discrete borders (zoals platte bakstenen, of metalen platen of voorgevormde kunststof borders).

11. Natuurlijke rotsen

Tuinpad aan weerszijden begrensd door rijen natuurlijke rotsen

tradgardsflow.blogspot.com

In elk tuincentrum is er een keuze aan natuurlijke rotsen in verschillende maten, kleuren en vormen, die in rijen langs de border van bloembedden of langs paden kunnen worden geplaatst, en in een handomdraai heb je een border die perfect in het landschap is geïntegreerd.

Advertisement

12. Verlichting

Lichtslang bevestigd langs de rand van een bloembed grenzend aan een oprit

blog.christmaslightsetc.com

Een ander element om de border te benadrukken, zodat deze ook 's nachts zichtbaar is, en dat bijzonder gewaardeerd wordt om de wandeling over paden te leiden of om het landschappelijke effect van bepaalde bloembedden in het bijzonder te versterken: het gebruik van verlichting! Meer specifiek, lichtslangen voor buiten (zoals die van de kerstverlichting, bijvoorbeeld), die vlak langs de border worden gemonteerd.

Welk van deze ideeën zou het mooist staan in jouw tuin?

Advertisement