3 schoonmaakmiddelen die je niet nodig hebt: je kunt ze vervangen door DIY middelen

door Natasja

16 Mei 2024

Advertisement

Het is ongetwijfeld zeer handig om een kant en klaar schoonmaakmiddel te hebben voor gebruik op een specifiek oppervlak. Je mag echter niet vergeten dat er specifieke schoonmaakmiddelen zijn die je gemakkelijk kunt vervangen door een mengsel van andere multifunctionele ingrediënten, d.w.z. natuurlijke middelen die je eenvoudig en snel zelf kunt bereiden. Hierdoor verlies je niet te veel tijd, maar bespaar je geld omdat je uiteindelijk een voorraad aanlegt van een paar ingrediënten die je bij veel verschillende gelegenheden nodig hebt.

Advertisement

Toilet schoonmaken

Een persoon maakt een toilet met een wc-borstel en een specifiek schoonmaakmiddel schoon

Karolina Grabowska/Pexels

Voor het regelmatig schoonmaken van het toilet kun je twee ingrediënten gebruiken:

  • Baking soda, dat je gewoon mengt met een beetje water tot een crème, aanbrengt op de duidelijke vlekken, laat inwerken en over het hele oppervlak verspreidt. Je kunt ook een paar druppels essentiële olie toevoegen (pepermunt, tea tree, lavendel, citrusvruchten) voor een aangename geur.
  • Een multifunctioneel schoonmaakmiddel: ontvettingsmiddelen die overal worden gebruikt, ook zonder bleekmiddel, werken heel goed voor het regelmatig schoonmaken van het toilet.
  • Schoonmaakmiddelen op basis van oxaalzuur. Er zijn compacte, poeder- of vloeibare versies, afhankelijk van het merk. Ze worden vaak verkocht als roest- of vlekverwijderaars die zelfs op hout en marmer worden gebruikt, en ze werken ook geweldig op keramisch sanitair zoals het toilet. Ze zijn effectief in het verwijderen van kalk en roest, maar toch delicaat, zelfs nog delicater dan waterstofperoxide! En je kunt ze in allerlei situaties in huis gebruiken.

 

Advertisement

De oven schoonmaken

Een vrouw maakt de binnenkant van een keukenoven schoon

Liliana Drew/Pexels

Er zijn moderne ovens met een zeer handige zelfreinigende functie, die vuil verbrandt, waardoor het heel gemakkelijk te verwijderen is. Maar zelfs zonder deze functie is de enige manier om etensresten te verwijderen niet noodzakelijkerwijs met specifieke producten.

De goede oude baking soda en witte azijn komen heel goed van pas. Maak een pasta van water en baking soda om op de wanden te smeren, zodat het goed hecht aan de korstjes, wacht een half uur of zelfs een uur en spuit dan azijn over alles, wacht tot de reactie tussen de twee is beëindigd en veeg dan al het vuil weg met een natte spons of doek.

Om het vuil nog eerder los te weken als het echt ernstig is, kun je een kommetje met azijn en water in gelijke delen, of met citroensap in de oven laten staan: verwarm de oven tot 100° met het kommetje erin, laat het 5-10 minuten staan nadat het op temperatuur is gekomen, en zet de oven dan uit zonder de deur te openen. Na een half uur of een uur kun je de ovendeur openen en de stoom die door deze ingrediënten wordt geproduceerd is al begonnen met het smelten en verzachten van het vuil, waardoor je verder kunt gaan met de reeds aangegeven reiniging.

Glas reinigen

Een hand met een rubberen handschoen die een glazen oppervlak afveegt met een doek

Polina Tankilevitch/Pexels

Van spiegels tot ramen, tot de douchecabine: naast specifieke schoonmaakmiddelen op alcoholbasis kun je een eenvoudig mengsel van water en witte azijn in gelijke delen in een spuitfles gebruiken. Het gebruik zal gelijk zijn aan dat van het specifieke product, maar dan kan diezelfde fles gebruikt worden voor de gewone schoonmaak van elk oppervlak in huis waarop je azijn kunt gebruiken, dus ook gootstenen in de keuken, wastafels in de badkamer, aanrechten, metalen oppervlakken enz.

Advertisement