Vervang wasverzachter in de wasmachine met deze 3 goede alternatieve DIY natuurlijke middelen

door Natasja

02 November 2023

Vervang wasverzachter in de wasmachine met deze 3 goede alternatieve DIY natuurlijke middelen
Advertisement

Wasverzachter is een essentieel additief in de dagelijkse routine van het wassen, omdat het een noodzakelijk product is om de stoffen zacht en geurig te houden. Wasverzachter bestaat uit synthetische chemicaliën en geurstoffen en hecht zich aan stoffen waardoor wrijving en statische elektriciteit worden verminderd, wat resulteert in meer zachtheid en minder kreuken.

De chemicaliën in wasverzachters kunnen echter om verschillende redenen schadelijke effecten hebben op de stoffen, maar ook op de huid en het milieu:

  • doordat ze zich op kleding afzetten, tasten ze het absorptievermogen en ademend vermogen aan;
  • ze kunnen wasmachinefilters verstoppen, waardoor de integriteit en efficiëntie in gevaar komen;
  • de kosten voor de productie en verwijdering zijn erg hoog, om nog maar te zwijgen van het sterk vervuilende effect op het milieu;
  • ze kunnen de huid en luchtwegen irriteren en allergieën veroorzaken.

Om al deze redenen zou het een goed idee zijn om wasverzachters die je koopt te vervangen door natuurlijke, misschien doe-het-zelf alternatieven. Hier zijn 3 goede natuurlijke alternatieven voor het gebruik van wasverzachter.

Advertisement

DIY vloeibaar wasverzachter met azijn

Het maken van een vloeibaar product op basis van azijn is een van de meest duurzame manieren om wasverzachter te vervangen door natuurlijke methoden. Een wasverzachter op azijnbasis maakt de was niet alleen zachter door statische elektriciteit te verminderen, maar helpt ook de wasmachine schoon te houden door zeepresten te verwijderen.

Zorg voor baking soda, witte azijn en essentiële oliën en bereid de wasverzachter als volgt voor:

Meng een deel baking soda met 2 delen water, goed schudden zodat de baking soda volledig oplost. Voeg langzaam 150 ml azijn toe en meng grondig. Voeg desgewenst een etherische olie of een mengsel van etherische oliën toe om een aangename geur aan de wasverzachter toe te voegen en gebruik 100 ml van dit product direct in het wasverzachterbakje.

Advertisement

DIY wolbolletjes als wasverzachter

DIY wolbolletjes als wasverzachter

cdnknitter/Reddit

Geparfumeerde wolbolletjes zijn populaire alternatieven voor het verzachten van stoffen tijdens het drogen, maar kunnen ook met interessante resultaten in de wasmachine worden gebruikt. Je kunt ze snel en eenvoudig zelf maken en ze de geur van je keuze geven met 2 eenvoudige methoden.

  • Bij de eerste methode gebruik je restjes wol die je tot een bolletje rolt. Doe het bolletje wol in een nylon sok en sluit deze met katoendraad. Doe deze eerst in de wasmachine met het normale wasprogramma en daarna in de droger, waarbij je het apparaat op de maximale temperatuur zet. Voeg naar smaak etherische olie toe voordat je het bolletje in de wastrommel stopt met het wasgoed.
  • De tweede methode maakt gebruik van wolgaren, dat je minstens 20 keer om je vingers wikkelt om een bal te vormen. Doe 3 bolletjes in een nylon sok en knoop de uiteinden aan elkaar, zorg ervoor dat je de afzonderlijke bolletjes ook apart houdt. Je kunt ze allemaal samen gebruiken of ze in afzonderlijke delen knippen.

Wolbolletjes in de wasmachine hebben hetzelfde verzachtende effect als in de droger, maar vergeet niet om ze tussen de wasbeurten door aan de lucht te laten drogen.

DIY wasverzachter met Epsomzout

DIY wasverzachter met Epsomzout

kjodle/Reddit

Epsomzout dankt zijn naam aan de Engelse stad waar het voor het eerst werd ontdekt en gebruikt en is een zeer nuttig middel voor de gezondheid en als schoonheidsmiddel of natuurlijk alternatief voor huishoudelijke reiniging.

Naast andere mogelijke toepassingen is Epsomzout ook een uitstekende natuurlijke vervanger voor wasverzachter. Doe het zout in een glazen potje en voeg 20 of 30 druppels van een essentiële olie naar keuze toe om de DIY wasverzachter je favoriete geur te geven. Doe 2 eetlepels in het bakje of direct in de trommel met het wasgoed.

Heb jij het natuurlijke alternatief voor wasverzachter al gekozen?

Advertisement