De keuken ruikt altijd fris dankzij doe-het-zelf geurabsorberende methoden

door Natasja

02 November 2023

De keuken ruikt altijd fris dankzij doe-het-zelf geurabsorberende methoden
Advertisement

Niemand vindt het leuk om 's ochtends op te staan en bij het ontbijt begroet te worden door de geur van het avondeten van de vorige dag, maar het gebeurt soms dat de geur van koken uren of dagen aanhoudt in de keuken, en van een aangename uitnodiging aan tafel verandert in een soms misselijkmakende overlast. Er zijn veel luchtverfrissers te koop om onaangename geuren uit de keuken te verwijderen, maar dat zijn slechts bufferoplossingen, die de geuren verdoezelen zonder ze echt weg te krijgen. Hoe dan?

Het enige echte middel tegen de aanhoudende onaangename geuren in de keuken is ze te voorkomen. Dat kan door verschillende maatregelen te nemen om te voorkomen dat de bereiding van de maaltijden een terugkerende nachtmerrie wordt. Van het simpelweg openen van een raam tot het aanzetten van de afzuigkap, tot het gebruik van natuurlijke producten die bekend staan om hun geurbestrijdende eigenschappen: hieronder stellen we alle technieken voor die je kunt gebruiken om onaangename geuren in de keuken te voorkomen en te elimineren.

En je kunt eindelijk van alles koken zonder bang te zijn voor de onaangename geur.

Advertisement

1. Open de ramen en zet de afzuigkap aan

1. Open de ramen en zet de afzuigkap aan

ManiaforBeatles/Reddit

De eerste belangrijke voorzorgsmaatregel is het inschakelen van de afzuigkap, een uiterst nuttig hulpmiddel om zich te ontdoen van onaangename geuren die zich ophopen en die in alle keukens aanwezig zijn, maar te vaak worden vergeten. Dat hij met zijn luide geluid erg irritant is, is waar, maar hij doet al het meeste werk om de lucht te zuiveren en helpt je om een frisse, schone geur in de keuken te behouden in plaats van dagenlang de geur van soep of gebraad vlees in te ademen. Aangezien de afzuigkap alleen geuren verwijdert, kun je, om de werking nog effectiever te maken, het raam in de keuken openzetten, zodat de lucht die verzadigd is met de geuren van het eten dat je aan het bereiden bent, vervangen wordt door frisse buitenlucht.

Advertisement

2. Spatdeksel met koolstoffilter

2. Spatdeksel met koolstoffilter

Amazon

Het gebruik van een spatdeksel is altijd handig om te voorkomen dat etensspatten de keuken bevuilen, maar als je kiest voor een model met een koolstoffilter kun je het vervelende neveneffect van slechte geur verminderen.

3. De juiste temperatuur voor de koelkast

3. De juiste temperatuur voor de koelkast

Ben Sale from UK/Wikimedia Commons

Voor het goed bewaren van het voedsel moet de koelkast worden ingesteld op de ideale temperatuur van 4 graden. Hogere temperaturen kunnen leiden tot snellere afbraak van voedsel en de ontwikkeling van onaangename geuren.

4. De juiste schoonmaakroutine

4. De juiste schoonmaakroutine

Pexels

Het schoonmaken van de keuken is in de eerste plaats essentieel om hygiënische redenen, maar onaangename geuren kunnen ook makkelijk worden weggewerkt door regelmatig schoon te maken. Zo verwijder je alle etensresten die kunnen gaan rotten en een onaangename geur kunnen gaan verspreiden. Reinig het aanrecht en gasfornuis elke keer als je kookt en vergeet niet om de koelkast en vriezer regelmatig schoon te maken.

5. Warme potpourri

Maak aan het einde van de maaltijd, terwijl je de keuken schoonmaakt, een warme potpourri door een pan water te koken en er citrusschillen, kruidnagel, kaneel, steranijs of andere aromatische kruiden in te doen. Hun aangename geur verspreidt zich door de hele keuken en zorgt voor een aangename geur.

Advertisement

6. DIY geurabsorberend middel

6. DIY geurabsorberend middel

Creativo

Een andere zeer effectieve manier om de keuken schoon te houden is door zelf geurabsorberende middelen te maken met natuurlijke middelen:

  • Baking soda: een bakje baking soda dat je op strategische plekken in de keuken zet, helpt je om kookluchtjes moeiteloos te elimineren. Als je wilt, kun je er ook essentiële oliën aan toevoegen voor een aangename geur. Door de bodem van de vuilnisbakken te bedekken met een laagje baking soda voorkom je ook dat ze onaangename geurtjes verspreiden.
  • Azijn: azijn kan ook nuttig zijn om onaangename geuren te verwijderen en kan op dezelfde manier gebruikt worden als baking soda of tijdens het koken door een kopje azijn in een pan met water te koken.
  • Koffiedik: net als baking soda staat koffiedik bekend als een krachtige geurverdrijver. Gebruik het op dezelfde manier als baking soda door een kom naast het aanrecht of het fornuis te zetten.

Advertisement