De muren van je huis opnieuw verven met een kleurenschema: 10 mogelijke keuzes

door Natasja

30 Maart 2023

De muren van je huis opnieuw verven met een kleurenschema: 10 mogelijke keuzes
Advertisement

Bij de inrichting van een woning is de kleur van de muren van fundamenteel belang. De keuze van de kleur is namelijk nuttig om de juiste sfeer te scheppen en de omgeving comfortabeler te maken, om te helpen het licht en de ruimte te versterken en om de woning een eerste vleugje persoonlijkheid te geven.

Een fout bij deze keuze kan de helderheid van een kamer benadelen of een toch al smalle ruimte verder verkleinen of, integendeel, een reeds zeer grote kamer nog groter laten lijken. Dit alles kan leiden tot een voortdurend gevoel van onbehagen, dat de stemming van de bewoners maar ook van de gasten negatief beïnvloedt.

We geven hieronder een opsomming van de criteria die moeten worden gevolgd bij het kiezen van de juiste combinatie en stellen tevens 10 mogelijke combinaties voor.

Advertisement

Keuzecriteria

Bij het kiezen van de meest geschikte kleur voor de muren is het essentieel om enkele belangrijke elementen in gedachten te houden:

  • vloerbekleding: er zijn talrijke soorten vloerbekleding, die ook in kleur verschillen, en het is van essentieel belang hiermee rekening te houden bij de keuze van de muurkleur, aangezien de twee tinten lange tijd naast elkaar zullen moeten bestaan;
  • blootstelling aan de zon: de blootstelling aan zonlicht is ook een belangrijk element bij de keuze van de meest geschikte muurkleur, die slecht verlichte of kleine kamers kan helpen of benadelen.
  • meubilair: als de meubels al aanwezig zijn, is het belangrijk dat de kleur van de muren is afgestemd op die van het meubilair, omgekeerd moet je bij de keuze van het meubilair rekening houden met de kleur van de muren.
  • psychologie: het is goed te onthouden dat kleuren het vermogen hebben onze stemming te beïnvloeden.
  • persoonlijke smaak: onthoud echter altijd dat je persoonlijke smaak de uiteindelijke scheidsrechter is bij elke beslissing over meubels en woningdecoratie. Jij bent degene die de meeste dagen in dat huis zal doorbrengen, het is dus belangrijk dat jij het mooi vindt!

Advertisement

1. Lichte kleuren voor kleine kamers

Om een kleine kamer diepte te geven, kies lichte kleuren die helderheid geven en de kamer optisch ruimer maken.

2. Creatieve woonkamer

Wil je de creativiteit in de woonruimte stimuleren, kies dan voor fellere kleuren zoals diepblauw. Let echter op de helderheid: deze keuze is alleen geschikt voor zeer lichte kamers, die niet zullen worden beïnvloed door de donkere kleur.

3. Pastelkleuren keuken

Voor keukenmuren zijn de ideale kleuren pasteltinten, die decoreren zonder je er genoeg van krijgt en goed passen bij de meeste meubels.

4. Heldere kleuren

Maar als de keuken jouw domein is, waar je je creativiteit de vrije loop laat, of als je witte of zeer lichtgekleurde meubels wilt versterken, kun je je ook wagen aan fellere of donkerdere kleuren.

Advertisement

5. Neutrale kleuren

Een combinatie van neutrale kleuren, zoals grijs en wit, helpt de vloeren en andere inrichtingselementen te benadrukken en geeft de hele kamer een vleugje elegantie.

6. Slaapkamer

Geef voor de slaapkamer de voorkeur aan rustgevende kleuren zoals groen, misschien door een muur in contrast met wit te verven.

Advertisement

7. Kinderkamer

Voor de kinderkamer kun je kiezen voor vrolijkere kleuren, waarbij je je altijd houdt aan rustgevende tinten zoals lichtblauw of blauw. Een uitstekend idee is om de kleur van het meubilair op de muren over te nemen, of witte meubels te accentueren met een felblauwe of groene muur.

8. Badkamer

Laat je bij het kiezen van kleuren voor de badkamer leiden door de ruimte: is de ruimte erg klein en donker, vooral als de badkamer blind is, geef dan de voorkeur aan lichte kleuren die licht en diepte geven aan de ruimte.

Advertisement

9. Contrasterende kleuren

Het afwisselen van contrasterende kleuren is ook een goede manier om muren te decoreren. Geel leent zich bijvoorbeeld goed om af te wisselen met zowel andere warme maar fellere kleuren, zoals oranje of rood, als met koude kleuren, zoals groen of blauw.

10. Roze en grijs

Ten slotte zijn de verschillende tinten roze ook heel geschikt voor wanddecoratie, waardoor de kamer een elegante en strakke uitstraling krijgt. Deze kleur is bijvoorbeeld bijzonder geschikt om te combineren met een contrasterende donkergekleurde muur, zoals grijs.

Hoe heb jij de muren van je huis geverfd?

Advertisement