Versier het hele huis met zoutdeeg voor Pasen! 10 niet te missen voorstellen

door Natasja

30 Maart 2023

Versier het hele huis met zoutdeeg voor Pasen! 10 niet te missen voorstellen
Advertisement

Pasen is een van de belangrijkste feesten op de kalender die wordt gevierd door een paar dagen vrij te nemen om te ontspannen en tijd door te brengen met het gezin. Daarom versieren velen van ons in de aanloop ernaar hun huis met thematische decoraties die de omgeving warmer en gezelliger maken voor de gasten. Er zijn veel mogelijke decoraties voor deze periode en veel daarvan kunnen worden gemaakt door middel van DIY of creatieve recycling.

Van alle materialen die kunnen worden gebruikt voor onze paasdecoraties, is zoutdeeg zeker een van de goedkoopste en gemakkelijkst te gebruiken, en bovendien erg leuk om te maken. Het recept is heel eenvoudig en vereist slechts 3 ingrediënten: gelijke delen water en zout, dubbele hoeveelheid bloem ten opzichte van de andere twee ingrediënten. Je kunt besluiten het zoutdeeg in zijn natuurlijke kleur te laten of het te kleuren; in dat geval is de keuze tussen voedselkleurstof direct in het deeg doen of het deeg verven als het droog is.

Advertisement

Bereiding van zoutdeeg

Bereiding van zoutdeeg

Creativo

Om dit goedkope, natuurlijke en niet-giftige boetseerdeeg te bereiden, meng je gewoon de drie ingrediënten, waarbij je bloem of water toevoegt als het deeg te nat of te droog is.

Rol het deeg uit tot een lap van enkele centimeters of vorm het tot complexere driedimensionale vormen. In dit stadium kun je ook andere decoratieve elementen in het deeg aanbrengen, zoals kruiden of zaden, terwijl als je meer applicaties wilt toevoegen, is het advies om dit met lijm te doen na het drogen. Leg het deeg daarna gewoon in de oven op 50-60 graden of op de radiator om te drogen.

Je decoraties zijn nu klaar om gekleurd of uitgestald te worden!

Hier zijn 10 leuke voorstellen voor je paasdecoraties.

Advertisement

1. Boom met eieren

De grote paasklassieker sinds een aantal jaar is de boom met eieren. Een leuk idee om die te versieren is om eieren, kuikens en konijntjes te maken met zoutdeeg. Je kunt de vormen uit karton of met koekjesvormpjes snijden en ze naar wens beschilderen; de mogelijkheden zijn echt eindeloos!

2. Plaatskaartjes

Wat dacht je ervan om plaatskaartjes voor je tafel te maken? Ze zullen ook een prachtige herinnering zijn aan de dag die jullie samen hebben doorgebracht.

3. Versieren met voedsel

Je kunt ook de decoraties verfraaien door dingen uit de voorraadkast te halen: je kunt kleurrijke peulvruchten, granen en kruiden gebruiken om de paasdecoraties nog mooier en persoonlijker te maken.

4. Het zoutdeegnest

Nesten behoren ook tot de symbolen van Pasen en het maken ervan met zoutdeeg is heel eenvoudig: gewoon de bodem van een kleine ondiepe kom bedekken met zoutdeeg of stroken zoutdeeg maken die in een spiraal worden gelegd, waardoor het nest zijn ronde vorm krijgt. Bereid de eieren op dezelfde manier, versier ze met grassprietjes en klaar is kees.

Advertisement

5. Passepartout decoraties

Maak complexere versieringen, zoals konijntjes of kuikentjes die uit een mandje piepen: je kunt ze ophangen waar je maar wilt, een krans maken, ze gebruiken als tafeldecoratie of als plaatskaartje.

6. Eieren versieren

Met het oorspronkelijk gekleurde zoutdeeg kun je eieren versieren met reliëfrollers of elk ander voorwerp dat daartoe kan dienen: druk ze op het deeg en je zult prachtige ontwerpen ontdekken!

Advertisement

7. Eeuwige bloemen

Wat dacht je van een mooie vaas met eeuwige bloemen? Zoutdeeg is perfect om ze te maken! Kies je favoriete bloemen en kneed het deeg in hun vorm; verf ze als ze droog zijn en zet ze in een mooie vaas, ze zullen een mooie en langdurige decoratie zijn!

8. Krans

Met zoutdeeg kunnen ook prachtige kransen worden gemaakt. Versier ze met kruiden, peulvruchten en zaden, of met kleine applicaties of zelfs bladeren, kleine eieren en dieren, ook gemaakt van het deeg. Ze zullen echt supermooi zijn.

Advertisement

9. Schaapjes

Niet alleen konijntjes: voor Pasen zijn ook schaapjes een zeer interessant onderwerp en het maken ervan met zoutdeeg is niet zo moeilijk.

10. Decoratieve kippen

Laten we de kippen niet vergeten! Je kunt de vorm uit een kartonnen sjabloon knippen of eventueel driedimensionale exemplaren maken voor in een nest. Je kunt talloze ideeën bedenken!

Heb je ook zin om mooie dingen met zoutdeeg te maken?

Advertisement