Manden van touw voor Pasen: ontdek hoe je deze DIY-decoraties maakt

door Natasja

22 Maart 2023

Manden van touw voor Pasen: ontdek hoe je deze DIY-decoraties maakt
Advertisement

Met Pasen is het leuk om het huis te versieren met delicate werkjes die geïnspireerd zijn op de traditie, maar ook op het huidige seizoen, met dat eeuwig betoverende ontwaken van de natuur. Zo vermaken we ons met het maken van allerlei bloemdecoraties, met eieren, konijntjes en meer. Er zijn werkelijk eindeloze technieken om allerlei knutselwerkjes te maken, en degene die we hieronder voorstellen is bijzonder eenvoudig en veelzijdig.

In feite kun je mandjes of decoraties om op te hangen maken, zelfs in de vorm van eieren, allemaal te personaliseren. Je hebt touw, lijm, een ballon en verder weinig nodig. Lees verder voor meer!

Advertisement

De basismethode is heel eenvoudig, en als je het eenmaal hebt geleerd, kan het worden aangepast aan vele verschillende behoeften, zodat mandjes van steeds andere afmetingen, stijlen en kleuren kunnen worden gevormd, die op verschillende manieren kunnen worden gebruikt.

Wat nodig is:

  • Touw, ook papier- of natuurvezeltouw, of dikke wol of andere vrij dikke garens.
  • Witte vinyllijm
  • Water
  • Een penseel
  • Ballonnen: ze moeten, eenmaal opgeblazen, de grootte hebben van de mand (of andere creatie) die je van plan bent te maken.

Advertisement
cutediyprojects.com

cutediyprojects.com

Het werkt, zoals gezegd, zowel met grote ballonnen als met kleinere. De werkwijze is in feite altijd bijna hetzelfde:

1. Meng wat lijm met water, in een kommetje, zodat je een nauwelijks stroperige vloeistof hebt. Denk er in feite aan dat je het touwtje gaat "stijven".
2. Blaas de ballon op tot de gewenste grootte en sluit hem goed af.
3. Wikkel het touw rond de ballon tot hij helemaal bedekt is (of slechts zoveel als je nodig hebt, afhankelijk van het ontwerp).
4. Doop het penseel in het lijmmengsel en verspreid royaal
5. Laat het drogen tot al het draad/touw droog is. Je zult merken dat het goed is uitgehard. Zo niet, dan kun je het nog een laagje vloeibare lijm geven.
6. Laat de ballon knallen en verwijder alle rubberen stukken.
7. Je hebt nu de gewenste driedimensionale vorm in handen, en afhankelijk van het ontwerp kun je hem ook knippen of verder bewerken.

Enkele verduidelijkingen:

  • Wat betreft punt 4. Een alternatieve methode, die vooral goed werkt bij kleine projecten waar niet veel touw te dompelen is, is om het touw zelf in de vers bereide vloeibare lijm te dompelen, en het goed te laten intrekken voordat je het om de ballon wikkelt.
  • Je kunt ook glitter gebruiken, onmiddellijk nadat je alles met lijm hebt bestrooid.

 

Als je een hele ballon inpakt, kun je een mand maken die je vervolgens kunt vullen met taferelen van diverse aard, licht en leuk om op te hangen.

Er zijn zo veel meer decoraties: de enige beperking is je eigen fantasie.

Kleine, zeer lichte en delicate eieren zijn heel mooi voor bijvoorbeeld tafeldecoraties.

Advertisement

Als je eenmaal een groot heel ei hebt gemaakt, kun je er verschillende delen uitknippen, bijvoorbeeld om een mandje met een handvat te maken.

simplejoy.com

simplejoy.com

Met kleine eieren kun je originele kransen maken.

Klaar om je eigen paasversiering te maken?

Advertisement