Hoe marmer schoonmaken door alle vlekken te verwijderen met natuurlijke middelen

door Natasja

10 Oktober 2023

Hoe marmer schoonmaken door alle vlekken te verwijderen met natuurlijke middelen
Advertisement

Marmer is een zeer populair materiaal in huis voor aanrechtbladen, tafels, vensterbanken, vloeren en zelfs als spatwand in de keuken, gebieden die berucht zijn om de neerslag van spatten en vlekken die gemakkelijk oppervlakken kunnen bevuilen.

Marmer is mooi en elegant om te zien, maar het is een zachte en poreuze steen die gemakkelijk vlekken en krassen maakt, zelfs door contact met gewoon water. Omdat het een zeer delicaat materiaal is, is het soms bijzonder moeilijk om het schoon te maken met normale schoonmaakmiddelen, die het gemakkelijk kunnen aantasten.

Daarom is het niet alleen belangrijk om ervoor te zorgen dat je het onmiddellijk droogt telkens als het marmeren oppervlak nat wordt, maar ook om te weten wat je moet doen als de vlek of kring zich al gevormd heeft, om te voorkomen dat je het kostbare oppervlak onherstelbaar beschadigt.

We raden de volgende natuurlijke middelen aan die geschikt zijn voor het reinigen van dit prachtige maar delicate materiaal.

Natuurlijke oplossingen voor het schoonmaken van marmer

Natuurlijke oplossingen voor het schoonmaken van marmer

Creativo

Je kunt gemakkelijk een zachte maar effectieve doe-het-zelfreiniger maken die je eens per week kunt gebruiken om de marmeren oppervlakken perfect schoon te houden. Dit middel is vooral geschikt voor aanrechtbladen en tegels en is zeer effectief tegen vetvlekken. De ingrediënten zijn eenvoudig, goedkoop en gemakkelijk verkrijgbaar in de voorraadkast:

  • 500 ml gedemineraliseerd water;
  • 50 ml gedenatureerde alcohol;
  • een paar druppels biologisch afwasmiddel
  • indien gewenst kun je 3-5 druppels essentiële olie van lavendel, tea tree of rozemarijn toevoegen.

Doe eerst de gedenatureerde alcohol in een sprayfles, dan het afwasmiddel en, indien gewenst, de etherische oliën. Vul het volume aan met gedemineraliseerd water en schud tot de ingrediënten volledig gemengd zijn. Spuit het mengsel rechtstreeks op de vlekken en wrijf zachtjes met een vochtige doek, droog daarna grondig met een microvezeldoek. De bereide oplossing verwijdert niet alleen vlekken met respect voor de kwetsbaarheid van het oppervlak, maar als je het 5 minuten laat inwerken, heeft het ook een ontsmettende werking.

Advertisement

Andere natuurlijke middelen om marmer schoon te maken

Andere natuurlijke middelen om marmer schoon te maken

Mission_Draft_8160/Reddit

Tafels, aanrechten en marmeren vloeren kunnen ook eenvoudig worden gereinigd met een mengsel van 3 eetlepels baking soda en 250 ml lauw water. Meng de oplossing grondig en breng het aan met een microvezeldoek waarmee je het hele oppervlak schoonveegt, waarbij je vooral let op de vlekken.

Je kunt ook een oplossing maken met 2 eetlepels Castillezeep, een natuurlijke zeep op basis van olijfolie, en 250 ml lauw water. Deze oplossing is ook perfect voor het reinigen van graniet en kan rechtstreeks op het oppervlak worden gespoten en met een droge doek worden afgeveegd. Spoel en droog grondig met een microvezeldoek.

Hoe maak jij de marmeren oppervlakken schoon?

Advertisement