Basilicum en zout: een oude truc die je moet koesteren

door Natasja

11 Juli 2023

Basilicum en zout: een oude truc die je moet koesteren
Advertisement

Bepaalde oude middelen zijn voor sommigen het ABC van het huiselijke leven, maar ze zijn waarschijnlijk verloren gegaan en daarom voor veel anderen compleet nieuw. Een van die trucjes om te herontdekken is bijvoorbeeld basilicum met zout.

Basilicum is echt een delicatesse die overal geliefd is: het geeft een unieke smaak en aroma aan hartige gerechten, het is de hoofdrolspeler van een van 's werelds populairste sauzen, pesto alla Genovese; het wordt zelfs gebruikt in zoete bereidingen zoals bepaalde jam en nog veel meer. Kortom, er zijn altijd wel duizend redenen om een basilicumplantje te kweken of verse basilicum te kopen om het hele jaar door in de keuken te gebruiken. Maar wat als je geen manier hebt om het plantje lang te laten meegaan, of als je meer basilicum hebt gekocht dan je dacht te gebruiken voordat het bederft?

Om onnodige verspilling te voorkomen en basilicum lang te bewaren, kun je zout laten helpen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Zout gebruiken als conserveringsmiddel is niets nieuws: ook bepaalde soorten vlees en vis, die tot de meest bederfelijke voedingsmiddelen behoren, worden gezouten! En de 'truc' werkt ook met basilicum.

Het is dus niet nodig om basilicum te drogen of in te vriezen - wat toch al even nuttig is. Integendeel, in vergelijking met bijvoorbeeld drogen, helpt het middel met zout de vorming van schimmels en bacteriën te voorkomen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om verse basilicum op deze manier te bewaren, heb je het volgende nodig:

  • Een glazen pot met een wijde opening
  • Basilicumblaadjes (bij voorkeur grote), die vers en schoon zijn. Als je ze moet wassen, droog ze dan kreukvrij af met keukenpapier
  • Grof zout in hoeveelheid

De methode is heel eenvoudig: je hoeft alleen maar lagen zout en basilicum af te wisselen, te beginnen met de eerste, totdat de pot vol is of je geen basilicumblaadjes meer hebt om te bewaren. De laatste oppervlaktelaag moet altijd zout zijn.

Als de pot klaar is, heb je maandenlang verse, smakelijke basilicumblaadjes, klaar om te pakken wanneer je ze nodig hebt, door het zout eraf te schudden. En wat te doen met dat zout? Na verloop van tijd zal het de smaak en het aroma van basilicum hebben gekregen en zal het ideaal zijn om een heleboel gerechten mee op smaak te brengen!

Advertisement