Kookwater van de pasta: ontdek waarom je het niet moet weggooien

door Natasja

06 November 2022

Kookwater van de pasta: ontdek waarom je het niet moet weggooien
Advertisement

Water is een zeer kostbare hulpbron die we allemaal steeds meer moeten leren koesteren, en nuttige trucjes in dit verband komen vooral voort uit het dagelijks gebruik. Van de badkamer tot het schoonmaken van het huis tot de keuken, er zijn veel manieren om voorzichtig te zijn met het gebruik van overtollig water... En er zijn ook enkele trucs waarmee je kunt recyclen wat eigenlijk al gebruikt is. Bijvoorbeeld in de keuken, met pasta kookwater.

Als je een hoeveelheid pasta moet koken, verbruik je gemiddeld minstens een liter water, waarvan 99% in de gootsteen terechtkomt. Veel ervan kon echter - althans zo nu en dan - worden gebruikt. Lees verder om te ontdekken hoe.

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

In veel recepten staat dat je een paar eetlepels, of zelfs meer, van het kookwater van de pasta apart moet houden: meestal wordt het namelijk hergebruikt om het met de sauzen te megen zodat de saus goed aan de pasta blijft plakken. Maar wat te doen met al het andere water dat in de pan achterblijft? Van tijd tot tijd kun je overwegen het op deze manieren te gebruiken:

    1. Voor het ontvetten van handafwas. Kookwater is dikker dan gewoon water omdat het het zetmeel bevat dat door de pasta zelf is vrijgekomen. En door het te gebruiken terwijl het nog warm is (niet kokend!) hoef je niet te veel afwasmiddel te gebruiken om vettig en olieachtig vuil van de vaat te verwijderen. Giet het gewoon in een bak in de gootsteen, of een teil, en laat de vaat erin weken. Een grote besparing van veel middelen, waaronder water!
    2. Voor het weken van peulvruchten. Pastakookwater is zout, en het feit dat er zetmeel in zit bederft de kikkererwten en andere peulvruchten niet. Dus waarom zou je dat niet gebruiken (als het is afgekoeld) in plaats van nieuw water om ze te laten weken? Je hoeft alleen nieuw water te gebruiken om ze te koken.
    3. Voor voedsel dat je wilt stomen, is het reeds gezouten water van de pasta prima!
    4. Als je onmiddellijk na de bereiding van de pasta bouillon of een kruidensaus moet maken, gebruik dan dat kookwater. Ze zullen een mooie, rijke textuur hebben.
    5. Elk hartig recept waarbij water wordt toegevoegd aan meeldeeg kan een goede gelegenheid zijn om het kookwater van de pasta te gebruiken. Bij zuurdesemproducten zoals brood bijvoorbeeld, maar ook als je je wilt vermaken met zoutdeeg.

Let op: het wordt soms aanbevolen om het voor planten te gebruiken, maar dat kan je beter niet doen. Het feit dat er zout in zit, misschien zelfs in grote hoeveelheden, zou zelfs de planten kunnen beschadigen.

Op welke manieren hergebruik jij het kookwater van de pasta?

Advertisement