De beste manieren om citroenen lang vers te houden

door Natasja

28 December 2022

De beste manieren om citroenen lang vers te houden
Advertisement

Citroenen zijn niet weg te denken uit de keuken van vele delen van de wereld: in zoete en hartige bereidingen kan het sap of de schil van een citroen een smaak en nog meer een geur geven die werkelijk onnavolgbaar is. En niet te vergeten in vele dranken, van thee die werkelijk overal wordt gedronken tot bepaalde verrukkelijke likeuren.

Het is dus vaak zo dat een of twee citroenen altijd in huis aanwezig zijn en deel uitmaken van het voedsel dat je regelmatig koopt. Maar wat doen je als je ze niet meteen gebruikt en wilt dat ze langer vers en geurig blijven? Lees verder om erachter te komen hoe je ze het beste kunt bewaren.

Advertisement
Creativo

Creativo

Als de citroenen nog heel zijn: 

  • Het is in ieder geval beter om ze in de koelkast te bewaren: de temperatuur en vochtigheid van de koelcel van het apparaat helpt voorkomen dat ze uitdrogen, zoals gebeurt als je ze te lang in de fruitschaal bewaart. De beste plaats is de koudste lade (meestal de onderste), en het is ook raadzaam ze in luchtdichte plastic zakken of in bakken met goed gesloten deksels te doen. Zo kunnen ze tot een maand goed blijven.
  • Je kunt ze ook invriezen: ook hier is het beter om ze in luchtdichte verpakkingen te bewaren. Vervolgens moeten ze bij kamertemperatuur worden ontdooid. Ze verliezen een beetje van de consistentie die je gewend bent, maar ze blijven uitstekend om uit te knijpen of te raspen, d.w.z. perfect om in desserts te verwerken, bijvoorbeeld, of dranken op smaak te brengen.

Als ze echter al gesneden zijn, moeten ze niet alleen in de koelkast worden bewaard, maar moet ook worden voorkomen dat het blootliggende vruchtvlees te veel uitdroogt. En om dit te doen kun je het volgende doen:

  • Een halve citroen kan worden bedekt met huishoudfolie in contact met het vruchtvlees, zodat het niet aan de lucht wordt blootgesteld, of worden afgesloten in een luchtdichte bak, of ook met de gesneden kant naar beneden in een glas worden geplaatst waarin je een beetje water toevoegt. In deze gevallen moeten ze echter binnen enkele dagen worden geconsumeerd.
  • Verschillende schijfjes en stukjes citroen kunnen daarentegen tot een week in luchtdichte verpakkingen worden bewaard.
  • Citroensap: je kunt het in een glas, liefst afgedekt, enkele dagen bewaren. Hoe langer je echter wacht, hoe minder geschikt het is voor ander gebruik dan koken.

Welke methode heeft jouw voorkeur?

Advertisement