Aromatische kruiden gebruiken wanneer je maar wilt: het kan met 2 eenvoudige trucs

door Natasja

12 Juni 2023

Aromatische kruiden gebruiken wanneer je maar wilt: het kan met 2 eenvoudige trucs
Advertisement

Soms is het toevoegen van het juiste aromatische kruid, vers en vol van smaak, alles wat nodig is om zelfs het eenvoudigste gerecht om te toveren in een echt gedenkwaardig gerecht, het soort dat je duizend keer kunt bereiden zonder er genoeg van te krijgen. Van hartige tot zoete bereidingen, in feite zijn er duizend toepassingen voor aromatische kruiden, ook verse! Vaak werken recepten zelfs met hetzelfde aromatische kruid gedroogd, maar als je thuis een plant hebt, waarvan je de blaadjes en takjes in grote hoeveelheden kunt verzamelen, en je hebt geen dehydrator, en je wilt ook geen tijd verspillen aan het drogen van alles... Wat moet je dan doen?

Er zijn twee heel eenvoudige manieren om verse kruiden te bewaren, zodat je ze letterlijk het hele jaar door kunt gebruiken in allerlei gerechten!

Advertisement
laurenwazenn/Reddit

laurenwazenn/Reddit

Weet je al wat de trucs zijn? Voor sommigen zijn ze populair, maar voor degenen die ze nog niet kennen, zijn ze echt de briljante gimmick die het verschil kan maken.

De twee methoden zijn bijna identiek: het enige dat verandert is het conserveringsmedium, of eigenlijk het ingrediënt. Je kunt er namelijk voor kiezen om de kruiden in olie of in boter te bewaren. Verder heb je in beide gevallen het volgende nodig

  • Aromatische kruiden naar keuze
  • Snijplank
  • Een goed geslepen mes
  • Een ijsblokjesvorm - of vormpjes (hard of siliconen) om chocolaatjes of andere kleine gebakjes in te maken

Hoe ga je te werk met olie?

1. Hak de kruiden fijn met een mes. Probeer de kleinste stukjes te krijgen en let erop dat je goed hakt in plaats van de blaadjes te pletten. Hiervoor moet je een scherp mes gebruiken.
2. Doe een klein handjevol (ongeveer een halve theelepel) in elk vakje van de ijsblokjes-/chocolaatjesvorm.
3. Vul elk vakje vervolgens tot de rand met olijfolie.
4. Invriezen in de vriezer
5. Als je wilt, kun je de blokjes in een bakje of zakje doen en in de vriezer bewaren.

In het geval van boter:

1. Hak de kruiden fijn zoals hierboven beschreven
2. Bewaar de boter op kamertemperatuur, zodat hij zacht genoeg wordt om kneedbaar te zijn, maar niet te veel.
3. Neem een kleine hoeveelheid, met een theelepel, gelijk aan wat nodig zou zijn om een van de compartimenten van de vorm te vullen.
4. Roer een klein handje kruiden door de boter met koude handen (je kunt jezelf helpen door ijs in een kommetje te bewaren).
5. Vul zo elk compartiment van de vorm met deze 'balletjes' van boter en kruiden
6. Laat stollen in de vriezer
7. Als je wilt, kun je ze daarna in zakjes of bakjes bewaren.

Je kunt ook de boter smelten en dan in de vorm gieten, bovenop de kruiden, zoals je met olie doet. Het probleem is echter dat het smelten van de boter de samenstelling een beetje verandert, en het moet onder andere minstens een beetje warm zijn om het gemakkelijk te gieten, waardoor de kruiden nauwelijks 'koken', en je moet ook wachten tot het is afgekoeld voordat je het in de vriezer doet. Maar niemand verbiedt om ook met deze methode te experimenteren!

Advertisement