Recycle fruit- en groentennetzakjes met deze 12 creatieve projecten

door Natasja

04 Juni 2024

Advertisement

Uien, knoflook, citrusvruchten en aardappelen zijn slechts enkele van de producten die we vandaag de dag nog steeds in een netje kunnen kopen. Fruit- en groentennetjes, meestal gemaakt van propyleen en recyclebaar in plastic, dragen vaak bij aan de hoeveelheid afval die we dagelijks in huis produceren en daarom vragen we ons misschien af hoe ze op een andere manier hergebruikt kunnen worden.

Er zijn in feite veel manieren waarop deze verpakking een nieuw leven kan vinden en hieronder stellen we 12 interessante creatieve projecten voor om inspiratie uit op te doen.

Advertisement

1. Tuinieren

craftingagreenworld.com

Netzakjes kunnen op veel manieren in de tuin worden gebruikt:

  • leg ze op de bodem van de potten om drainagegaten af te dekken zonder ze volledig af te sluiten;
  • gebruik ze rond de planten om ze te beschermen tegen vogels en ongedierte;
  • hergebruik ze als grondstof voor het maken van DIY potten voor het kweken van de planten.

Advertisement

2. Flessenhouder

Pinterest

Netzakjes zijn ook perfect voor het maken van praktische flessenhouders om de veldflessen en waterflessen altijd bij je te hebben.

3. Decoratief element

Recyclelamp met glazen pot en netzakje

Tutorial via MerryCraft/YouTube

Netzakjes kunnen perfecte decoratieve elementen worden van alledaagse voorwerpen. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om mooie tafellampen te maken door glazen potten en netzakjes te recyclen?

4. Houders

Pinterest

Er lijken nooit genoeg houders in huis te zijn, maar je hoeft geen nieuwe te kopen als je fruit- en groentennetzakjes hergebruikt. Kies de sterkste voor dit project, verwarm ze om ze bewerkbaar te maken en laat ze uitharden.

5. Cadeauverpakking

Cadeauverpakking met strik van netzakje

reusegrowenjoy.com

Is het cadeaupapier of de strikjes voor de cadeauverpakking op? Recycle de fruit- en groentennetzakje: ze zijn perfect voor het inpakken van de cadeaus of voor het maken van mooie strikken.

Advertisement

6. Fruithouders

Pinterest

Netzakjes kunnen hergebruikt worden voor hetzelfde doel als waarvoor ze in huis kwamen: het bewaren van fruit en groenten. Hun vorm laat lucht door, wat de ontwikkeling van schimmel voorkomt en het langer bewaren van het fruit bevordert.

7. Brood- en taarthouders

Pinterest

Brood kun je ook langer bewaren en beschermen tegen insecten als je er netzakjes voor gebruikt. Maak een katoenen bodem en sluit deze af met een gazen bovenkant om de lucht door te laten en het brood te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Taarten kunnen ook langer bewaard worden als je ze bedekt met netzakjes.

Advertisement

8. Lingerie waszakjes

Tutorial via allfreesewing.com

We weten allemaal hoe vaak lingerie beschadigd raakt door het wassen in de wasmachine: bescherm het door de fruit- en groentennetzakjes te recyclen.

9. Reistasje

OffRamble/Reddit

Moet je op reis en weet je niet hoe je al je badkamerbenodigdheden moet opbergen? Gebruik een fruit- en groentennetzakje.

Advertisement

10. Ingezeepte spons

Pinterest

Ingezeepte sponzen zijn handig om in de tuin je handen te wassen als je geen zeep hebt, of om sneller af te wassen. Maak er een door een stuk zeep in een netzakje te stoppen. Deze methode is ook heel handig voor het hergebruiken van zeepresten die niet meer als zodanig bruikbaar zijn.

11. Sieradendoosje

Tutorial via sustainablyamber.com

Voor het handig opbergen van de sieraden zijn netzakjes perfect: hergebruik ze door ze aan een stok of een lege lijst te bevestigen en aan de muur te hangen, ze zullen ook een interessant decoratief element zijn.

Advertisement

12. Lichaamssponzen

Pinterest

Tot slot kan douchen ook aangenamer worden gemaakt met netzakjes: hergebruik ze om je eigen DIY-lichaamssponsjes te maken, ze zullen een licht, aangenaam scrubeffect hebben.

Hoe hergebruik jij fruit- en groentennetzakjes?

Advertisement