Je kunt oude deuren recyclen om fantastische tafels en bureaus te maken: ideeën om na te maken

door Natasja

05 Juni 2024

Advertisement

Een oud deurblad omtoveren tot het blad van een gepersonaliseerde tafel of werktafel is een recycle-idee dat het proberen waard is. Het resultaat zijn karaktervolle meubels zonder dat je nog meer hout hoeft te kopen. De tafels kunnen vervolgens verder worden gedecoreerd of zelfs geschikt worden gemaakt om de buitenruimte in te richten. Bekijk de ideeën hieronder.

Advertisement

1. Een bureau met glazen blad

Tutorial via nourishandnestle.com

Meestal zijn de deuren die je besluit te recyclen om het blad van een DIY bureau of tafel te worden, deuren met decoratieve lijsten en panelen, vaak met delen die meer naar binnen liggen ten opzichte van het oppervlak van de rest van de deur. Het idee om een bureau te maken dat niet helemaal perfect vlak is, komt dus misschien niet in je op.

De oplossing is echter eenvoudig: voeg er gewoon een glasplaat aan toe en je kunt zonder enig ongemak genieten van de schoonheid van de deur. En het is ook gemakkelijker schoon te maken!

Advertisement

2. De panelen vullen met glas

Tutorial via instructables.com

Als de vakken echter helemaal lager zijn dan de rest van de deur en ook vrij groot zijn, is het idee dat hier is aangegeven een handig idee: verf die vakken in een contrasterende kleur en vul alleen die met glasplaten (of epoxyhars) om ze perfect vlak en gelijk met de rest van de tafel te maken!

3. Het shabby chic bureau

Tutorial via liveoaknest.com

Als je favoriete stijl de vintage en schijnbaar verwaarloosde stijl van shabby chic is, dan kan een bureau gemaakt van een oude herschilderde houten deur het perfecte idee zijn. Zelfs als de verf niet perfect is aangebracht, is het een ideaal klusje voor wie zig wil wagen aan DIY.

4. Tafel of bureau? Jij beslist

Tutorial via handyfather.com

De vorm van de deuren, die meestal smal en lang zijn, maakt ze ideaal om als bureau te gebruiken, vooral als het dicht bij een muur staat om geen ruimte in te nemen. Maar datzelfde meubel kan ook de ideale tafel zijn om snel even aan te eten in de keuken, zonder het midden van de kamer in beslag te nemen.

5. Je kunt de panelen op duizend manieren beschilderen

Pinterest

Een heel leuk idee zou ook kunnen zijn om elk decoratief paneel op het oude deurblad te beschouwen als een foto, compleet met lijst. Dan kan elk paneel elke decoratie bevatten die je maar wilt!

Advertisement

6. Lange, smalle bureaus die in de ruimte passen

Tutorial via younghouselove.com

Hier zien we een geval van een deur die een bureau werd, en toen... weer een bureau, maar dan smaller! Als de vorm en de grootte van de deur het toelaten, kun je hem immers uitsnijden en aanpassen aan je behoeften.

En vergeet nooit dat het type poten dat je kiest net zo bepalend is voor het uiterlijk, de algemene stijl van je creatie.

7. De eettafel voor buiten

Tutorial via craftingagreenworld.com

Een laagje verf dat het uiterlijk van de hele deur verandert, een beetje waterdicht maken en dan de poten die je maar wilt: dat zijn de basiselementen van een buitentafel die echt het middelpunt zal zijn van alle bijeenkomsten met vrienden en familie.

Advertisement

8. Balkons, terrassen, patio's en tuinen: het werkt overal

Tutorial via ishouldbemoppingthefloor.com

Je kunt je helemaal uitleven in kleuren en decoraties, en dan komen er misschien bloemen om alles te verrijken, ook  voor de dagen dat je die tafel op het balkon of in de tuin niet gebruikt.

9. De gerestaureerde deur wordt de eetkamertafel

Lazarus Restoration/Pinterest

Als de deur echter breed genoeg is, nadat hij goed gerestaureerd is en (indien nodig) voorzien is van een glazen blad om hem handig in gebruik te maken, is hij klaar om mooi te zijn in het midden van de eetkamer.

Advertisement

10. Salontafel voor de woonkamer

Pinterest

En misschien zou een salontafel gemaakt van een oude houten deur wel een ideale plek kunnen vinden in de woonkamer - vooral als die deur niet zo groot of breed iss, zou het een tafel kunnen zijn die de beschikbare ruimte het beste vult.

Zou jij het leuk vinden om een oude deur te recyclen om er soortgelijke meubels van te maken?

Advertisement