Maak onweerstaanbare paden in de tuin: 11 inspiraties voor mooi ontworpen paden

door Natasja

30 Mei 2024

Advertisement

Een tuinpad vervult verschillende functies: het verfraait, het scheidt, het stelt een uitgestippelde route voor. Het is natuurlijk om de richting te volgen die wordt aangegeven door een pad dat door de schoonheid van de tuin kronkelt, en afhankelijk van de ervaring die je wilt creëren, kan dat pad verschillende vormen of materialen hebben. Het kan het toegangspad zijn van de poort naar de voordeur, recht en snel naar de ingang van het huis, of een pad dat een grasveld omringt, of een pad dat je tussen bloembedden, struiken en bomen laat lopen en je naar andere interessante punten in de tuin leidt.

Door de vorm van het te volgen pad te bestuderen, en ook het gebruik dat ervan moet worden gemaakt, weet je ook welk materiaal het beste kan worden gebruikt en welk het beste in het landschap integreert.

Advertisement

1. Bakstenen

@matakata93/Instagram

Met het bakstenen pad kun je nooit de fout ingaan: het kan de bestrating zijn van de snelste route naar de ingang van het huis, vooral als de bakstenen groot genoeg zijn en vooral heel regelmatig, zonder oneffenheden bij het leggen; maar het kan ook een pad zijn dat een ietwat kronkelende weg door het groen kleurt.

Advertisement

2. Bestrating met natuurstenen

small_magical_gardens/Instagram

Het gebruik van natuurstenen is een andere manier om een plek te hebben om te lopen die vrij is van modder en onkruid, vooral als elke steen goed aansluit op de andere, of als er beton of verschillende vulmiddelen zijn die de hele grond bedekken (en goed onderhouden worden). Zo worden porfier en platte straatstenen ook gebruikt voor brede vloeren, maar ze zijn ook goed voor een directe toegang tot het huis, waar je snel overheen kunt lopen als je haast hebt of als het regent.

Als het pad kort is en misschien ook iets minder "efficiënt", met een grond die niet perfect vlak is, dan kun je ook stenen kiezen die er niet gesneden uitzien, stenen die oneffen oppervlakken behouden, voor een meer natuurlijke look. En de keuze van het soort steen kan worden geïnspireerd door de kleuren van de tuin, of nog beter door de geologie van het gebied waar je woont.

3. Geplaveid, maar met decoratieve planten

@stefanoassognagiardini/instagram

Als je overweegt om grote stenen platen te leggen, of ze nu regelmatig van vorm zijn of niet, moet je ook beslissen of je de ruimte ertussen opvult met cement, mortel of ook gewoon aangestampte aarde, grind... of met planten. Er zijn bodembedekkers, mossen, vetplanten en nog veel meer, die moeten worden gekozen op basis van de blootstelling van het pad, het klimaat van het gebied waarin je woont en het verkeer dat ze moeten doorstaan.

4. Japanse inspiratie

@mylittlegarden3/Instagram

Vervolgens komen uit Japan de altijd fascinerende "Japanse stapstenen", de grote stenen die eruit zien als begaanbare eilanden in het midden van met grind bedekte grond. Ze worden ook gebruikt in het midden van gazons of om paden te creëren in bloemperken, zodat je niet het risico loopt om op planten te trappen op elk moment van het jaar, zelfs als ze nog niet zijn uitgegroeid.

5. De mix van technieken

@licopn/Instagram

Neem een voorbeeld aan de Japanse stapstenen en beslis dan welke vormen en kleuren alle materialen moeten hebben: in plaats van grind of kleine kiezels zou je ook paden met grotere kiezels kunnen maken en bakstenen ertussen kunnen gebruiken. Het zal bijna op een spoorweg lijken, maar dan veel meer afgewerkt.

Advertisement

6. Beton voor Japanse stapstenen

@licopn/Instagram

Het idee van Japanse stapstenen is ook geschikt voor het maken van betonnen platen van elke vorm. Ze kunnen zijn zoals deze op de foto, d.w.z. cirkels van verschillende afmetingen, maar er zijn ook DIY ideeën voor vormen die zijn versierd met grote bladeren, of met voetafdrukken van kinderen, of zelfs verrijkt met stukjes glas of gekleurd servies.

7. Het tijdloze grind

colm_joseph/Instagram

Het klassieke grind: kleine stenen die het te volgen pad bedekken. Afhankelijk van het gesteente van herkomst kan het duizend verschillende kleuren en korrelgroottes hebben, zodat je altijd de ideale match voor jouw tuin vindt.

Het is ook de moeite waard om het zogenaamde gestabiliseerde grind te leren kennen, d.w.z. een straatsteen waarbij het grind gemengd is met cement, beton en andere milieuvriendelijke stabilisatoren, zodat het heel gemakkelijk te onderhouden is zonder het mooie uiterlijk van klassiek grind te verliezen.

Advertisement

8. Het houten looppad

@ourgardenofdelight/Instagram

Hout is perfect voor looppaden die een beetje (of ook heel veel) boven de grond uitsteken, maar er zijn ook mensen die perfect genivelleerde latten in een bed van grind dompelen: de keuze is helemaal aan jou!

9. Houten schijven

@nelumpha/Instagram

Ook hier hout, maar in een DIY vriendelijke versie met een duidelijk rustiekere uitstraling: veel schijven gemaakt van boomstammen, die net als straatstenen worden gebruikt!

Advertisement

10. DIY mozaïek

@my_homely_decor/Instagram

Er zijn ook een aantal ideeën voor decoratieve mozaïeken om de paden in een tuin te versieren: met artistiek gerangschikte stenen of een mix van materialen (bakstenen, aardewerk, noem maar op). Maar zelfs het recyclen van gekleurd keramiek (zelfs serviesgoed!) kan gedenkwaardige paden creëren.

11. Beton dat van alles namaakt

decorativeconcreteofvirginia.com

Als je droomt van stenen bestrating of houten vloeren, die echter veel geld zouden kosten of voortdurend onderhoud zouden vergen dat je niet kunt garanderen, denk dan altijd aan de optie van gestempeld en gekleurd beton. Er zijn heel veel afwerkingen om gewone betonbestrating te veranderen in een vloer die eruitziet als iets helemaal anders!

Welk idee past het beste bij jouw tuin?

Advertisement